četrtek, 30. september 2021

Karl Marx, »genij« in/ali »idiot«?!

Uvodoma pojasnim, čemu sem termina genij in idiot zapisal v navednicah.
 
Beseda genij naj bi označevala posebno vrsto/tip človeka, vrsto/tip, katera(i) sam(a) po sebi sploh – ne obstaja! Je skovanka, ki je po svoji vrednosti oz. verodostojnosti povsem enaka terminu »umetna inteligenca«, terminu, s katerim novodobna bebavost opredeljuje t. im. »pametne« aparate. Od telefonov do sesalnikov za prah…
 
Inteligenca namreč ne more biti, niti teoretično, umetna, saj je temeljna značilnost dejanske, naravne inteligence v tem, da sega prek meja znanega, dočim zmorejo razni tehnični pripomočki delovati zgolj in izključno znotraj (svoje) sprogramiranosti. Pomeni, da niso zmožni razreševati neznank, »širiti lastnega obzorja«,  delovati načrtno samodejno, v smislu tvorjenja nečesa novega… pa čeprav le lastne nadgrajenosti.
 
»Geniji« kot biološka vrsta ne obstajajo! S to besedo obča neumnost označuje tisto/e, česar/katere sama ne zmore niti razumeti, kaj šele doseči. »Geniji« so v bistvu zgolj tisti posamezniki znotraj razumsko zasnovanega dela »človeštva« (in razumsko zasnovanih je, v odnosu do celotne populacije, le peščica!), ki so še redkejši (od teh razumsko zasnovanih) in jim je uspelo, vsaj v dobršnem delu, ubraniti svoje umske zmožnosti pred kvarnim, uničujočim delovanjem sicer nagonske(ga) večine/okolja… kar večini razumsko zasnovanih, žal, ne uspe! Podležejo okolju, njegovim vplivom, in to podleganje se kaže s psihično, torej tudi umsko, okvarjenostjo, nezmožnostjo – logičnega delovanja. Potemtakem – »geniji« so »zgolj« razumsko zasnovana bitja, zmožna razumskega delovanja, potemtakem so (redki) pripadniki vrste, imenovane Homo Sapiens, vrste, katero tvori edino pravo razumsko zasnovano bitje – Človek!
 
Biti »genij« oz. »genialen« v bistvu ni prav nič posebnega, je zgolj – biti zmožen logičnega delovanja! In kadar si zmožen logičnega delovanja, takrat ugotoviš, da je v bistvu vse, kar obstaja, temelječe na nekih logičnih sosledjih/pravilih, da je vse v bistvu dokaj samodejno, samoumevno, preprosto, potemtakem tudi (logično delujočemu) razumljivo!
 
Če je termin idiot povezan z razporeditvijo teže umske okvarjenosti, potem je to tudi razlog, da tudi to besedo v konkretnem zapisu ujamem znotraj navednic, kajti – Marx zagotovo ni bil idiot v klasičnem pomenu te besede!
 
Zdaj pa k pojasnilu samega naslova tega zapisa.
Marx je bil »genialen« zgolj radi tega, ker je razumel povsem samoumevno soorganiziranost živetja znotraj skupine enakih, razumsko delujočih bitij. Z drugimi besedami: Marxov nauk ne sodi v neko znanstveno fantastiko, daleč od tega, je povsem realen, kakopak v ustreznem, razumsko opredeljenem okolju!
Je bil pa »butl«, taisti Marx, ker se ni zavedal preprostega dejstva, ki govori o tem, da je »človeštvo« v bistvu skup (krepko) večinskih nagonskih, nerazumskih bitij (v bistvu živali v človeških telesih) in (krepko) manjšinskih razumskih bitij (Homo Sapiens alias edini pravi Človek), pa radi tega njegov nauk (ki sicer zmore biti tudi praksa, v odvisnosti od konkretnega okolja, kakopak) ne more biti niti realno utemeljena vizija, vsaj ne v pogledu »človeštva«, kaj šele, da bi kdaj dočakal svoje resnično udejanjanje!
 
Ja, butasta večina meni, da je »od genija do norca« le en korak, čeprav…
Taista butasta večina ni usposobljena za merodajna ugotavljanja…
Je Marx prelep primer tega, da marsikdaj niti korak ni potreben…


 

Ni komentarjev:

Objavite komentar