ponedeljek, 28. januar 2013

Absurd našega absurda



Zanimivo, a ljudje, ki se za umne izkazujejo, se otepajo politike, zlasti izstopajočih položajev, ki jih zasedejo izjemoma, in še takrat za določen čas, pa, če se le da, takšnih, ki izvršilne moči nimajo, in še to navadno tedaj, kadar jih v to prepriča neizbežnost stanja, dejanskost potreb. Potemtakem ni težko ugotoviti, da je politika magnet za tiste, ki se ravno najbolj umni nikomur ne morejo dokazati, z izjemo samim sebi in med seboj..

Navadno na praktične, izvršilne funkcije prihajajo ljudje s praktičnim, enostavnim umom. In recimo, da so pogojno celo vsaj minimalno pametni, pa usposobljeni, jim nikakršna znanja pri odločanju niso v bistveno pomoč, saj so kot prvo samozaverovani in vedo, da imajo prav (sicer se sploh ne bi potegovali zanj), kot drugo pa so neomajni v tem svojem prav, ne dopuščajo, da bi ga tudi drug(ačn)i imeli, predvsem pa so, navadno je temu tako, na prvih stopnjah razvijanja uma kot takega, vsega lačni, v svetu, v katerem vse vidijo, a vsega nimajo, zatorej tudi oblastiželjni, bolno, dobesedno, saj je položaj, moč, edino sredstvo, s pomočjo katerega lahko do obojega pridejo: do svojega prav (in z njim do svojega sveta) in do svojega imetja!

Potemtakem je pretežen del politikov sestavljen iz primerkov, ki so jim dana razmišljanja o preprostih vzročno-posledičnih povezavah, in zmorejo, upam, da vsaj malo, nekako celo "predvidevati", a žal le v ravni liniji, medtem ko jim vsi možni odkloni, pri problematiki, ki je ne dojemajo, nasploh predstavljajo nerešljive zanke. Zatorej, če želiš imeti dobrega, poslušnega vojaka, izvrševalca, če želiš na vsak način nekaj doseči, četudi "šparanje", daj izvršilno moč v roke butcem! Njim je za vsebino malo mar, niti pod razno ne dojemajo širine posledic, pa bodo optimalno dosegali želene rezultate. Težava je, pri tem, le v dejstvu, da kratkoročno delovanje zmore, pa naj se trenutno še tako učinkovito in uspešno kaže, povzročati dolgoročne posledice, zlasti, če ne celo izključno (če daš butcu v roke moč, le kaj lahko potem pričakuješ dobrega, v odsotnosti čudežev?!), nezaželene, škodljive, slabe.

Pa da ne bi kdo kakšno slučajno podobnost iskal z dejanskimi razmerami. Zapis temelji na razmisleku, naključja so izključena.

Ni komentarjev:

Objavite komentar