nedelja, 13. september 2015

Gravitacija, čud(ež)na zadeva...



Gravitacija, sila težnosti, jabolko, ki z veje pade na tla.
Gravitacija kot taka deluje na temelju nekih svojih, konstantnih odvijanj, pomeni, da zanjo obstaja določena logika, načelo, pravilo. Pomeni, da jo je moč vsakokrat, ne glede na okoliščine, tudi izračunati, kar pa ne pomeni tudi tega, da se v konkretnih, posamičnih izkazovanjih ne spreminja. Spreminja se, domala dnevno, sproti, in tudi na Zemlji, le da so te spremembe tako malenkostne, da jih v bistvu v za vesolje relativno kratkem času ne moremo opaziti, ugotoviti.

Preden nadaljujem, povem, da o fiziki - nimam pojma. Nimam pojma v smislu, da bi poznal posamezne besedne opredelitve, izraze, da bi znal s temi izrazi pojasnjevati tako, da bi pojasnilo izpadlo tudi korektno, verodostojno v smislu strokovnega jezika, pač pa lahko pojasnim le z lastnimi besedami in na način lastnega dojemanja (pa tudi sicer, vse manj je nekih obrobnih zadev, t. im. podatkov kakršni so letnice, imena, kaj šele neki navedki, s katerimi razpolagam v zavestnem delu lastnega spomina, in sem te podatke nadomestil z nekimi drugačnimi vsebinami).

Od česa je odvisna gravitacija? Od magnetne moči oz. privlačnosti mase, ki neko drugo maso privlači; od te druge mase, ki leti / pada proti večji; od gostote mase, skozi katero ta padajoča masa potuje / pada; od razdalje med padajočo maso in maso, ki privlači.
Vse te stvari so medseboj prepletene, in šele kot celota porajajo neke svoje učinke: večje, močnejše kot je magnetno polje (močnejša, večja, aktivnejša kot je masa, ki privlači), večja, težja kot je masa, ki pada, večja kot je razdalja med prvo in drugo maso, manjša kot je gostota mase, skozi katero manjša masa pada proti večji (ta masa je, v primeru našega planeta, zrak), večja bo hitrost padanja in s tem bo večja tudi sila, ki se bo sprostila ob padcu oziroma trku. To so dejstva, katera kaže upoštevati pri izračunu gravitacijske sile oz. sile težnosti.

Nek fizik (ne pomnim kateri) je nekoč dejal, da jabolko vsebuje takšno energijo, da bi bila moč te energije, ko bi se v hipu sprostila, večja od moči atomske bombe. Pomeni: vsako telo zase je neko absurdno stanje - obenem obstajajo sile, ki ga "držijo skupaj", obenem pa obstajajo tudi tiste, ki znotraj posameznih delčkov tega telesa - silijo narazen. In prav zaradi nasprotujočega delovanja vseh teh sil, nastaja učinek magneta.

Kako lahko trdim, da se gravitacija tudi na Zemlji spreminja (čeprav nam neopazno)? Preprosto, ko upoštevam dosedanjo "zgodovino" našega planeta, takrat ugotovim, da je bila Zemlja sprva žareča krogla, kot delček, katerega je "izpljunilo" Sonce. Najprej povsem razbeljena masa, ki se je kasneje začela (zaradi hladnega vesolja) počasi ohlajati. S tem, ko se je vse bolj ohlajala, s tem se je obenem debelila zemeljska skorja, in s tem se je obenem manjšalo njeno jedro, to je tisti (še vedno) razbeljen del, kateri se nam predstavi v podobi magme in skozi delovanje nekega vulkana.
Vulkani so redno delujoči, bolj ali manj, vsaj za čas, ki velja za vesolje. Pomeni, da se jedro prizadevno manjša, da notranjost Zemlje postopoma ugaša. Lahko bi zapisal, da planet počasi umira, le da njegovega umrtja človeštvo, po vsej verjetnosti, sploh ne bo dočakalo (toliko časa bo ta proces še trajal).
Ker jedro počasi ugaša, obenem pa ga je vse manj, je v tem jedru tudi vse manj tistih močnih silnic, ki medsebojno delujejo in ki s tem delovanjem povzročajo - magnetno polje. Pomeni, da bo magnetni učinek Zemlje takrat, ko bo ugasla, krepko manjši, kot je danes. Celo tako majhen bo, da bo Zemlja izgubila svoje ozračje, in se bodo tudi po tem vprašanju (gostote mase, skozi katero padajoča masa pada proti masi, ki jo privlači) razmere povsem spremenile, s čemer se bo spremenilo tudi - izkazovanje gravitacije (zakon bo še vedno ostal enak, le gravitacija se bo drugače izkazovala, pa čeprav bo masa planeta ostala ista - magma ne odteka z Zemlje, torej je po vprašanju teže ne razbremenjuje, čeprav bo masa / teža padajočega telesa ostala ista, a se bo spremenila gostota mase, skozi katero bo padajoči predmet padal - ozračja več ne bo, spremenila se bo moč namagnetenosti - planet ne bo več živ in bo obdržal le toliko namagnetenosti - kakor jabolko - da bo samega sebe "držal skupaj", in prav zaradi te manjše magnetne / privlačne moči, se bo - kljub temu, da zrak ne bo, s svojo gostoto, več izkazoval upora, kakršnega izkazuje danes - hitrost padanja - zmanjšala!

Da je temu zares tako, se da ugotoviti na primeru Lune. Verjetno ga ni, ki do sedaj ni videl posnetkov astronavtov, ki veselo skakljajo po tem nebeškem telesu, medtem ko z Zemlje volkovi tulijo vanj. In verjetno ga ni, ki ni slišal razlage, da je takšno lahkotno poskakovanje posledica - brezzračnega prostora... a temu ni povsem tako, kajti - če smo prej ugotavljali, da redkejša kot je masa, hitreje skoznjo nek predmet pada, potem bi moralo biti gibanje / poskakovanje po Luni težje kot na Zemlji, glede na to, da brezzračen prostor - ne nudi nikakršnega upora! Pomeni, da je razlog nekje drugje. Razlog tako za to, da je prostor brezzračen, kakor za to, da lahko po Luni poskakujemo, da smo na njej lahko - lahkotni!

Da, Luna je umrla. Je telo, masa, katero njene silnice uspejo "držati skupaj". Toliko in samo še malo več, a niti toliko več niso močne, te silnice, da bi uspele zadržati Lunino ozračje. Je izpuhtelo, neznano kam, v vesolje. Celo plinov, ki so relativno lahka zadeva, ni uspela obdržati krog sebe. In, če ni uspela obdržati teh plinov, kako za vraga bi lahko bila nek mogočen magnet, ki bi astronavtu onemogočal lahkoten odskok (predstavljajmo si, v vsej opremi, značilni za astronavta, je možakar, domnevam, vsaj za 50 kilogramov težji, kot bi bil sicer... in si predstavljajmo, da kljub tej dodatni obremenitvi na Luni počne to, kar na Zemlji niti brez opreme, torej za istih 50 kg lažji, ne bi mogel!)... pomeni, da NI razlog "lahkotnosti" na Luni v tem, ker se je neko telo znašlo v brezzračnem prostoru, pač pa v tem, da Luna več ni zmožna ustvarjati takšnih silnic, da bi se gravitacija na njej izkazovala enako kot na Zemlji.

Ni komentarjev:

Objavite komentar