nedelja, 13. september 2015

Matematika in učenje o množicah...




Matematika je sila zanimiva veda. Pa ne zaradi tega, kar uči, pač pa zaradi tistega, kar utegne, če ji uspe, tudi naučiti.
Pripravna je, ta matematika, da znam seštevati, odštevati, množiti in deliti, skratka, da si z njo pomagam v vsakdanjem življenju, ampak - pripravna je tudi, če ne celo bolj, takrat, kadar si skušam določene stvari pojasniti.

Znotraj matematike obstaja poglavje, ki govori o množicah. In to poglavje uči, da se ne da govoriti samo o dveh množicah (na koncu nekega "prepletanja množic"), kadar se lotim dve različni množici med seboj (vsaj malo) preplesti... kajti takrat dobim TRI množice. Obe tisti, ki sem ju kot celi začel prepletati (le da sedaj nista več celi, pač pa sta svoji začetni vsebini enaki le v nekem svojem delu), in dobim tudi tretjo, ki predstavlja spojitev dela obeh množic, ki sta se pri prepletanju pokazali kot izhodiščni, osnovni.

To je razvidno tudi iz grafičnega prikaza, ki ga prilagam, in ki govori o genski zasnovi "sodobnega Evropejca" (zapis velja domala povsod na tleh današnje Evrope, tako pri Francozih, Nemcih, Avstrijcih, Italijanih, kakor pri Čehih, Poljakih, Hrvatih... in seveda tudi pri nas)... pomeni, da je tisti večji del neka osnova, tisti manjši del, ki iz osnove "štrli" je nekaj "novega, osnovi dodanega", medtem ko je tisti srednji del nekaj, kar je skupnega obema in je v bistvu neko prepletanje tako značilnosti "osnove", kakor tudi značilnosti "dodanega".

Res je, ta genski zapis govori tudi o tem, da "Evropejci" izvirajo iz "Evrope", če poenostavim. Kakor, domnevam, tudi "Azijci" izvirajo iz "Azije" in "Afričani" iz "Afrike", kar mi je malodane logično že brez tega, da bi se pretirano z genetiko ukvarjal. Ampak... takšen genski zapis se je izoblikoval tako dolgo nazaj (bojda pred 37.000 leti), da ne more pričati o nekem ožjem geografskem izvoru (ne kaže pozabiti, značilen je za vso Evropo), in sploh ne more pričati o nekih razlikah znotraj opredelitev, pripadnosti, s katerimi se ljudje skušamo deliti med seboj, tako, kot to počnemo, pač pa priča o sila preprostem dejstvu, načeloma znanem tudi iz vede, imenovane zgodovina, o dejstvu, da sta se pred 37.000 leti na tleh današnje Evrope srečala dva različna človeka, Neandertalec (ki je na evropskih tleh domoval) in Homo sapiens, ki se je z jugo-vzhodne strani sveta priklatil na obisk, potem pa se je odločil tukaj kar nastaniti.
In da je temu resnično tako, o tem pa več ne govori niti zgodovina, niti arheologija, niti genetika, pač pa tiste razlike, ki se izkazujejo v določenih specifikah mišljenjskih procesov, obravnava - nevroznanost.





Ni komentarjev:

Objavite komentar