ponedeljek, 3. avgust 2015

ČEMU?!

Čemu obstaja cel kup znanstvenih vej, področij, ko pa človeštvu "zaležejo" le tiste "otipljive", tiste, katerih proizvode zmore s čuti(li) zazna(va)ti, in jih uporabljati?! Čemu, na primer, veda o zgodovini, ko priznavamo, vsesplošno, da se iz zgodovine nismo zmožni učiti (čeprav ni res: učiti smo se sposobni, o tem pričajo šolske ocene, nismo pa zmožni DOJETI, torej - se NAUČITI!!!)... čemu raznorazne sociologije, biologije, psihologije, celo bogokletne filozofije... ko pa je TUMPASTO bitje po naravi tumpasto, in VE, vse VE, že v naprej, ker - drugače sploh ne gre, kot da bi vedelo?!

Kaj boš nedojemljivemu razlagal, da je električni tok le psihična prepreka (za žival), ko pa VIDI "električnega pastirja" in VE, da gre za - fizično oviro (pri tem pa sploh ne pomisli o tem, da bi žival ZLAHKA to oviro preskočila/podrla/pregrizla... ko se ne bi bala tistega nevidnega V NJEJ, in ne same - tozadevno fizične - ovire)?! 
Kaj boš nedojemljivemu razlagal o tem, da "pomanjkanje znanja/podatkov" NE MORE biti razlog njegove bebavosti, ko pa ŽIVI v času JAVNEGA ŠOLSTVA, v času, v katerem prek svetovnega spleta, prek sredstev obveščanja, prek knjig in knjižnic... podatki dobesedno silijo v vsak dom?! In še nikoli poprej ni bilo toliko znanja na voljo, kot ga je v zadnjih 50 letih?! Ja, je pa res tudi to, da...
... nikoli poprej NI BILO tako SLABO RAZMERJE med šolajočimi se in tistimi, ki so - UPORABNO IZŠOLANI, kajti - prej so v šole hodili tisti, katerim so uk lahko plačali, med preostalimi/večinskimi pa le tisti, katere so kot uka zmožne prepoznali, danes pa...

Če so ISTI UČITELJI za VSE, ČE JE isti UČNI NAČRT za VSE, ČE so knjige, učne, ENAKE za VSE... pa če so razlike, med temi vsemi, glede njih (na)učenosti, njih umskih (ne)zmožnosti, rezultatov njih izkazovanja, potem, po preprosti logiki, so - razlike med temi VSE-mi... pa eni so, drugi, pač, niso - odprtih glav!

Aha, zastavil sem s tistim "čemu"? Čemu obstajajo znanosti, tudi tiste, s katerimi se ne prevažamo naokoli, tiste, s katerimi ne izbiramo med "esmeraldo" in športnim prenosom... verjetno zgolj zaradi tega, ker obstajajo, znotraj človeškega občestva, celo BEDAKI, ki vedo, da še zdaleč ne vedo (vsega, in niti manj od vsega), pa jim je butasto, da lastno življenje zapolnijo s - čohanjem po riti? In vsaj lastni radovednosti strežejo, upajoč, da bo, nekoč, enkrat v nedorečenem času, planet poseljevalo malček umnejše bitje od "človeka".

Ni komentarjev:

Objavite komentar