sobota, 28. november 2020

Je res kriv "pohlep"?!

Obstaja obče mnenje, da je "pohlep" kriv za svet, kakršen je, vendar - "pohlep" (lahko uporabiš, namesto te, katerokoli drugo besedo, na primer nenasitnost, s katero je moč označevati konkretno izkazovanje) je zgolj NAČIN IZKAZOVANJA, potemtakem JE POSLEDICA določene zasnovanosti (tako, kot sem zasnovan, tako se izkazujem, v okviru lastne opredeljenosti, lastnih zmožnosti...), pa, kot tak, ne more biti vzrok/razlog česarkoli drugega, kot tistega, česar sem (zaradi svojega pohlepa) deležen, NI pa dejanski vzrok (takšnega) sveta!

Pomisli... imaš psa, mačka? Naredi preizkus: daj živali, da se bo najedla, postrezi ji z zadostno količino hrane, da bo sita, potem pa sedi za mizo, in si postrezi z nečim, kar bo (po dobrem) dišalo tudi živali. Kaj boš ugotovil? To, da bi tudi tvoja žival (čeprav se je najedla, čeprav je že sita) rada delila tvoj obrok!

Pes, maček... je v stanju izbljuvati vsebino svojega (nabito polnega želodca, potemtakem svojo SITOST) zgolj zaradi tega, da naredi prostor nečemu novemu, tistemu, pač, kar po dobrem diši, tistemu, kar bi (tudi sam) želel imeti. Z drugimi besedami to pomeni, da bi pes (maček) želel imeti-še-več-od-tega-kar-že-ima ( = sitost). Je to "pohlep"?

Ko govorijo o "pohlepu", imajo v mislih tiste "bogate", ki, BOJDA, "vrtijo svet", da se kaže takšnega, kakršen se kaže - slab, grd, ampak - nobene vojne ne more biti, v kolikor v njej ni občestva, nobenega sranja ne more biti, niti tega slabega, grdega sveta, če občestvo pri tem ne igra svoje, pogoltne vloge! Kako bi, denimo, nek industrialec postal bogat, ko ne bi bilo teh, občih, ki VSI menijo, da jim vse pripada, ki VSI menijo, da morajo tudi oni imeti?! Niti najpreprostejših "modnih trendov" ne bi bilo, ko ne bi bilo NAGONOV, teh občih bitij, ki so "človeštvo"! Bitij, ki so nezmožna IZ SEBE tvoriti neke vsebine, jih razvijati, pa za dokazovanje lastne "vrednosti" (in jo dokazujejo tako sebi, kot ostalim) POTREBUJEJO NADOMESTKE, v podobi materialnih, otipljivih stvari!

Kaj je tisto, kar "šteje" pri občih?! Znanje? Sposobnost človečnega življenja? Poštenost, moralnost? Ha-ha-ha, daleč od tega, šteje jim avtomobil, streha nad glavo, oprema stanovanja, obleka, telefon... denar, šteje jim vse tisto, s čemer ostalim sporočajo, da tudi-sami-imajo, da za-drugimi-ne-zaostajajo, da so-enako-vredni-kot-ostali!

Pa mora vsakdo imeti "pameten telefon", in mora čim prej svoj star TV sprejemnik nadomestiti s plazmo, imeti (vsaj) takšen avto, kot ga ima sosed, znanec... in so pripravljeni odrekati se živetja zgolj zato, da - bodo več imeli! V bistvu se vrtijo v začaranem krogu: najprej delajo, da kupijo, potem delajo, da vzdržujejo kupljeno, potem (ko jim apetiti presežejo objektivne zmožnosti) tožijo nad tem, kakšni reveži so, ker nimajo od česa živeti... Pri tem pa se, kakopak, butci, kakršni so, nenehno sklicujejo na razne (iz)reke, TOZADEVNO ljudske, med katerimi je tudi tisti, ki o skromnosti, lepi čednosti govori!

Imeti-še-več ali vsaj imeti-to-kar-imajo-drugi je izkaz POTREBE po biti (navidez vsaj) enak ostalim, potrebe po ne-zaostajati-za-ostalimi, potrebe, torej, po graditvi (krepitvi) neke lastne veljave, ki pa, žal, a dejansko, sploh ni veljava tistega, ki ima, pač pa velja izključno imetje samo - umetniška slika ima svojo vrednost, ne njen lastnik (ta bo sliko prodal, sebe stežka... čeprav se vse svoje živetje prodajajo, in so pripravljeni, za ustrezno plačilo, seveda, svojo "načelnost" v hipu odmisliti... kar, resnici na ljubo, sploh ni težko, kajti - kako ne bi zmogel brez tistega, česar že itak nimaš, sploh ne poznaš?!)...

Ne, ne, "pohlep(nost)" ni prav ničesar kriv(a), z njim(njo) se le kažejo, izkazujejo, tako, kot se izkazujejo vse živali, pa je, v čredi, vreden (najvrednejši) le tisti bik, ki ima vse samice, ki odreja smer gibanja, ki si lasti pravico do izbire pašnika... KRIVI SO NAGONI, kriva je zasnovanost, nagonska, krivo je dejstvo, da "človeštvo" (od takrat, ko se je človek spečal s primati, t. im. človečnjaki) tvorijo nagonska bitja (živali), in ljudje, tisti redki posamezniki, zgolj "kvarijo" povprečje!



Ni komentarjev:

Objavite komentar