nedelja, 15. november 2020

Ubogi "psihologi"...

O teh, ki zaključijo študij psihologije, imam zelo slabo mnenje. Pa do tega mnenja nisem prišel kar tako, čez noč, in zlahka, pač pa - od vseh, katere sem srečal, in ni jih bilo tako malo, poznam enega samega, ki razume, ki ve s čem se ukvarja, in to tudi dokazuje, uspešno, skozi svojo terapevtsko prakso! Kakopak, ne bi trdil, da je edini, takšen, je pa edini, za katerega vem.

Sam študij, ne samo psihologije, pač pa katerekoli tovrstne vede, vede, ki se ukvarja z "abstraktnim", z neotipljivim, nevidnim, s čutilom (neposredno) nedostopnim, je krepko premalo, v kolikor ni podkrepljen z - razumevanjem, bolje: z zmožnostjo razumevanja! In nič ne pomaga, da si teoretično podkovan, pa da vse definicije, formule, napotke... brezhibno, v besedah, obvladaš, če pa ne veš niti tega, o čem si se učil, s čem se, naj bi se ukvarjal!

Ne, ne, ma, kak študij psihologije, za uspešno praktično delovanje, na področju psihe, je krepko bolj pomembno poznavanje človeka, živali, da, celo sveta rastlin, poznavanje narave kot take, v vseh njenih podobah izkazovanja, pogojenih z različnostjo okoliščin, da lahko, posledično, na temelju razumevanja ugotavljaš, in razlikuješ, med normalnim, naravnim (v smislu običajnega) in vsem tistim, kar se kaže v podobi odstopanja, v podobah neobičajnosti, nenormalnosti, čeprav še vedno naravnosti (da, tudi odstopanja od običajnosti so naravna, kajti obstajajo, v naravi - ko ne bi, se o njih ne bi dalo govoriti)... in lahko, potem, ugotavljanja prenašaš, in preneseš, na konkreten, obravnavan primer! Da, celo študij sociologije (študij medčloveških odnosov, podanih v primerih različnih "družbenih sistemov") je krepko bolj pomemben, za uspešno delovanje na področju psihe, kot študij o tem, kaj je rekel nek frojd, kako je, taisti nek frojd, zdravil, ali zgolj "zdravil" obolelosti!

Pa da ne bo nesporazumov - nikakor "psihologi" niso edini, katere "imam na piki", daleč od tega: v časih javnega šolstva, v časih, ko je izobraževanje, vsaj v formalni podobi, dostopno vsem, in vsakemu povprečnežu, v časih, ko se šolajo, večinoma (pač, so - absolutno - večinski!) nagonska, nerazumska bitja, "strokovnjakov" mrgoli na vseh področjih! Zato pa tudi smo tako uspešni, kajne, razen svetlih izjem, pri "razreševanju" problematike, s katero se soočamo, skozi (tudi) tisočletja! Zato, denimo, najprej uničimo prst, vodo, zrak, da, kasneje, ugotovimo potrebo po njih reševanju, oživljanju. Zato najprej uničimo vse samorodne, odporne vrste, da kasneje ustanavljamo semenske banke. Zato izumimo, na primer, plastiko (koliko dreves je moč, z njeno NORMALNO uporabo, prihraniti, pustiti pri živetju!), da bi kasneje ugotavljali, kako nas, grda, zasipava (pa plastika ni prav nič grda, še lastne volje po odločanju nima, kaj šele, da bi se v grdosti izkazovala). Zato, bržčas, vemo (ali smo vsaj "vedeli"), da si lahko na tujem boljši gospodar, kot na svojem! Ne nazadnje, zato v kratkih rokavih, prek zime, pri (sobni?!) temperaturi 25 in/ali več stopinj ugotavljamo, da je potrebno planet rešiti pred segrevanjem, onesnaževanjem (zraka)... Mar ne?!

Tokrat, namenoma, ne bom omenjal raznih komatov in ostalih "zagovornikov" zdravega obstajanja, ki, očitno, niti tega ne razumejo, da v konkretnih okoliščinah, in ob konkretnih (značajskih) značilnostih nagonskega človejaštva - kaj takega niti teoretično NI VEČ MOGOČE! Je vlak že odpeljal, davno nazaj.

Ni komentarjev:

Objavite komentar