nedelja, 11. junij 2017

Vsakdanje bedastoče človečnjaškega sveta...



Tokrat s področja jezika, in (zgolj) v treh, povsem običajnih primerih.

Prvi je besedna zveza »lepa čednost«… beseda čednost sama po sebi govori o lepem (čedno = lepo), pomeni, da v zapisani besedni zvezi govori o »lepem lepem«, pomeni, v nadaljevanju, da je moč sklepati o tem, da (poleg lepega lepega) obstaja tudi – grdo lepo.

Besedna zveza »najnovejše novice« (redno uporabljana tudi v medijih obveščanja)… novica je (vselej) »nekaj novega«, nekaj, kar prvič (povsem na novo) slišiš, izveš, pomeni, da novica ne more biti drugačna kot nova, in pomeni, v nadaljevanju, da ponavljanje (posredovanje) istih vsebin ni več posredovanje novic, pač pa nečesa že posredovanega (izrečenega, slišanega).

Besedna zveza »ženske športnice« (ali tekmovalke ali kolegice…) in, na drugi strani, »moški športniki« (tekmovalci, kolegi…), tudi redno izkazovana v medijih obveščanja, dopušča domnevo, da, poleg ženskih športnic, obstajajo tudi – moške športnice. Kakorkoli že, konkretna besedna zveza izkazuje dvakratno (podvojeno) določanje spola nekega subjekta, potemtakem ne samo, da ni, kot takšna, potrebna, pač pa izkazuje popolno nelogičnost uporabe jezika (ob nepoznavanju temeljnih jezikovnih pravil).

Kakopak, neumnost želi biti »kreativna«, pa se izkazuje na vseh področjih, in tudi na področju jezika. Žal ne tvori drugega, kot razkroj, uničevanje, bebavost.

Ni komentarjev:

Objavite komentar