četrtek, 13. februar 2020

Ko "grdi spodaj" postanejo "grdi zgoraj"

Kaj počno tisti “grdi zgoraj”? Isto, kot TI - sebi iščejo najugodnejše poti. Edina razlika je v tem, da...
TI poznaš soseda mesarja, ki TEBI, po enaki ceni, kot ostalim, proda boljši kos mesa. In TE prav nič ne moti, to, da izkoriščaš “zveze in poznanstva”. Da imaš prednost, pred vsemi ostalimi, čeprav je ne bi smel imeti. Vidiš... tisti “grdi zgoraj” pa ne poznajo samo soseda mesarja, pač pa poznajo direktorja Kranjskih klavnic... in ta direktor ima večjo moč odločanja, kot jo ima sosed mesar, pa lahko njim, tistim “grdim zgoraj”, večje usluge dela. Ampak...
Odnos med tistimi “grdimi zgoraj” in direktorjem Kranjskih klavnic je popolnoma enak, kot je odnos med TEBOJ in sosedom mesarjem. In osnovna značilnost tega odnosa je - pridobivanje ZASE in SEBI. Obojestranska korist: sosed mesar se noče zameriti tebi, direktor klavnic pa tistim “grdim zgoraj”. TI dobiš, od soseda mesarja, bolje, morda tudi več, od ostalih, in tisti “grdi zgoraj” dobivajo, od direktorja, bolje, morda tudi več.
Tisti “grdi zgoraj” izberejo ustrezno telefonsko številko, in se, kar tako, na daljavo, v trenutku zmenijo za neko korist. Sebi, kakopak. In TI, ki poznaš vodjo operative, izbereš ustrezno številko... in monter TI že naslednji dan uredi zadevo, za katero je, pred teboj, sto drugih v vrsti, za katero je čakalna doba mesec dni. In, če imaš srečo, TI niti dela ne bo zaračunal, morda tudi materiala ne.
Tisti “grdi zgoraj” poskrbijo, marsikdaj, da jim za hrano ni treba plačat. Gredo na “službeno kosilo”. Morda brez stroškov prevoza dostavljajo otroke v vrtec, in domov. S službenim avtomobilom, celo z voznikom. TI, revež, ki pa zgolj ob traku delaš, pa si lahko dovoliš “le” to, da delček proizvodnje konča v tvojem žepu. Če imaš srečo, in si dober s šefom, bodo celo tvojega sina zaposlili, čeprav bodo drugi kandidati bolje izpolnjevali razpisane pogoje zaposlitve...
Jap, tako je, na tem svetu - kakršna je podlaga, baza, takšen je tudi vrh! In vrhove sam izbiraš, sebi ustrezne, po svojih merilih, med sebi enakimi. In višje kot lezete, več “zvez in poznanstev” imate, več moči si prisvajate, bolj ste prepričani v to, da vam nekaj pripada. In bolj izkoriščate vse te danosti, ki so resda skregane z vsemi etičnimi normami, vendar... kaj bi to, ta skreganost z etičnimi normami, motila nagonska bitja, katerih EDINI “smisel” živetja je v tistem da-mi-je-čim-bolje?! Potemtakem - tisti “grdi zgoraj” so IDENTIČNI TEBI, le priložnosti (možnosti) imajo več!

Ni komentarjev:

Objavite komentar