nedelja, 22. avgust 2021

O ne/majhnosti naroda

Ni prešernov, cankarjev, rusjanov, majstrov, dončićev… ni čudežev, in celo (ukraden) kralj Matjaž pri tem nima moči…ki bi Slovence v nemajhne spremenili!
 
Napačno, tudi jezikovno, je govoriti o velikih in majhnih narodih, kajti – vsi narodi, in vsak, so majhni! Sestavljeni so, v absolutni večini, iz nagonskih bitij, ki so, posledično, nerazumska, in, še bolj posledično, neznačajska, pa od njih nikdar in nikjer prav nič posebnega ne bo, in ne more biti. Zgolj povprečna, običajna, nič-posebnega »normala«. Je pa res…
Nekatera ljudstva so številčnejša, od ostalih, in znotraj njih se porodi več posameznikov (ki, niti slučajno, niso hčere/sinovi nekega, kateregakoli ljudstva, pač pa so popolno nasprotje običajne »normale«!), ki so, po svoji naravni zasnovanosti, pripadniki vrste, poimenovane Človek, torej vrste Homo Sapiens, katero sestavljajo razumska bitja, bitja, ki se že rodijo z empatijo, in predvsem bitja, ki so sicer povsem normalna (brez navednic), kot vsa ostala človeška bitja, le da se, na temelju svojih znanj in sposobnosti, izkažejo kot nekaj-posebnega napram občestvu, tej sivi praznini, ne samo nepomembni za Svet, pač pa so celo, taistemu Svetu in sobivanju na njem, škodljivi.
 
Vsak narod ima sebe za nekaj posebnega, nekateri same sebe celo z izbranimi, nebesnimi poimenujejo. Izbrani naj bi bili s strani boga(-ov), potemtakem s strani neobstoječega (če zanemarim dejstvo, da »bogovi« obstajajo izključno v beticah, okrašenih z nerazumevanjem, z neumom, da ne zapišem - z bebavostjo) in sodili naj bi na sam vrh, celotnega »stvarstva« (zopet nesmisel, kajti tudi stvarstvo ne obstaja!), pravzaprav, in celo, na sama »nebesa« (domnevam, da poleg oblakov), ob čemer se mi poraja eno samo vprašanje: čemu, hudiča, se tako Zemlje oklepajo?!
 
Biti del naroda, kateregakoli, ni zadeva, s katero bi se dalo bahati. Razen v primeru, kakopak, kadar se z ničemer drugim nimaš pokazati, obenem pa te kompleksi silijo v tisti biti-nekaj-posebnega (a iz nič-posebnega nikdar ne zraste nekaj-posebnega), bebavost pa ti dovoljuje, celo poraja, domišljavo prepričanje, da si nekaj več (od drugih) zgolj radi tega, ker si – Sloven(e)c?!



Ni komentarjev:

Objavite komentar