petek, 14. september 2018

2001: Odiseja v vesolju


V filmu, po katerem sem naslovil predmeten zapis, je prikazan prizor, v katerem opica pograbi kost, in začne, z njo, mlatiti po ostalih, kosteh. In s tem prizorom naj bi prikazali, da je Z UPORABO ORODJA IZ OPICE NASTAL ČLOVEK...

Dve trditvi, POVSEM NAPAČNI, vsaj v okvirih omenjenega filma. Čemu sta napačni? Preprosto...

Tudi današnje opice UPORABLJAJO različne predmete, katere NAJDEJO v okolju, jih celo malček prilagodijo (denimo odlomijo le del veje, da jo, po obliki in uporabnosti, prilagodijo svojim potrebam... kadar, denimo, iz luknjice v drevesu, bezajo črva). Pomeni, da tudi današnje opice te predmete koristijo v podobi orodij, in v medsebojnih spopadih tudi orožij. A so, kljub temu, ŠE VEDNO OPICE!

Pomeni, da SAMA UPORABA nečesa (tistega pač, kar se kot uporabno znajde pri roki in za kar ugotovim določeno uporabnost ter se tudi naučim isto uporabljati) NE POGOJUJE NIKAKRŠNIH VSEBINSKIH SPREMEMB, oziroma, z drugimi besedami, ne poraja novih podob, vrst življenja! Gre namreč, pri sami uporabi najdenega, za PREMAJHNO TVORNOST, gre zgolj za modifikacijo (prilagoditev) obstoječega nekim ugotovljenim potrebam... in NE GRE za DEJANSKO TVORNOST, ki se izkazuje v sledečih fazah: ugotovitev potrebe... ugotovitev možnosti za zadovoljevanje potrebe... zasnovanje, o(s)mišljanje taiste možnosti, da pridobi konkretno podobo... izdelava oziroma spreminjanje možnosti v konkreten pripomoček. Da, prav v tem “grmu” tiči tista “malenkost”, ki človeka loči od živalskega sveta - RAZUM! Le-tega NI brez zmožnosti abstraktnega mišljenja (torej brez zmožnosti “videti” nevidno, “slišati” neslišno, “vonjati” nevonjavo, “tipati” neotipljivo, “okušati” neokušljivo), brez zmožnosti predvidevanja (realnih) posledic lastnega delovanja. Da takšnih zmožnosti ni?! Ne me hecat! Že res, da absolutna večina dvonoge populacije “spoznava” (nekoga ali nekaj, povsem nepomembno) malodane vse življenje, in da je končen rezultat v podobi razočaranja (ko ugotovi, da tistega, kar naj bi že spoznala, ne pozna!), vendar - kaj meniš, kako zmore (dejanska, pravilna in ne zgolj novodobno sralska ter škodljiva!) psihoterapija (bolje: psihoterapevt) dospeti v podzavest zdravljene osebe, nekam torej, o čemer niti zdravljenec (za samega sebe!) NIČESAR NE VE, da tam popravlja in popravi vse tisto, kar je popravila potrebno, da se obolelost izniči?! IZKLJUČNO Z RAZUMEVANJEM, z razumom, potemtakem, s sposobnostjo LOGIČNEGA ZAKLJUČEVANJA (ugotavljanja), temelječega na poznavanju obstoječih dejstev!

Potemtakem je domneva o tem, da naj bi Z UPORABO orodja nastal človek, ZGREŠENA! Nastal je SAM PO SEBI (sam od sebe), ločeno od vrst iz živalskega sveta, nastal je s POPOLNOMA drugačno gensko strukturo (resda VEČINOMA podobno, celo identično z VSEMI ostalimi bitji na planetu) in ZGOLJ temu dejstvu se lahko zahvali, da lahko snuje, TVORI nekaj (vsebinsko) POPOLNOMA NOVEGA, še neobstoječega!

In tu smo že pri drugi napačni trditvi, kar zadeva film, pri trditvi, da je z uporabo orodja IZ OPICE nastal človek. Trditev je v bistvu BEDASTA, in bi, kot taka, morala vzbuditi dvom celo pri povprečnežu, kajti: ČE je uporaba orodja razlog nastanka človeka (iz opice)... če opice (še vedno) uporabljajo razne pripomočke (v podobi orodij in orožij)... kako, za vraga, sploh še obstajajo, kot opice, in kako da se iz njih (še vedno obstoječih) ni razvil človek?!

VEČINA, absolutna večina dvonoge populacije, t. im. človeštva, NIMA ZMOŽNOSTI ABSTRAKTNEGA MIŠLJENJA! Le-to ima samo (pribl.) 4 % celotne populacije, pri čemer so ti odstotki porazdeljeni na oba (skrajna) pola tistega, čemur pravimo “inteligenčna zmožnost” (le-ta je opredeljena v t. im. Gausovi krivulji). In pri čemer le polovica teh 4 % govori o - razumu, kajti...

Že res, da tudi tisti (pribl. 2 %), ki so na skrajno levem delu omenjene krivulje, zmorejo abstraktno mišljenje (gre za globoko - umsko - podpovprečno populacijo, za tiste, za katere skupnost ugotavlja, da so umsko oboleli), saj, ne nazadnje, blodijo v nekem svojem svetu, v nekih svojih predstavah, katerih večina ne razume, sploh seči ne zmore do njih, vendar - za razum JE POTREBNO (poleg same zmožnosti abstraktnega mišljenja) tudi ZAVEDANJE REALNOSTI, torej je potrebno to, da poznaš DEJSTVA, da poznaš RESNICE, saj le v okvirih tega poznavanja (in razuma) ZMOREŠ DELOVATI SKLADNO Z DEJSTVI (objektivnimi, naravnimi), potemtakem tudi uspešno! In ta, “levi del”, tega zavedanja, preprosto, ni zmožen!

Veliko je bilo, v preteklosti, resnic, o katerih so celo (v šolah) učili, za katere se je izkazalo, da so bile zgolj “resnice”, neka “spoznanja”, povsem ustrezna nagonskim umskim zmožnostim, “dojemanju” sveta, realnosti, po sistemu “je tako, kot vidim”, in o teh “resnicah” sem že pisal, pa ne bom ponavljal, tu. Le to zapišem, da je med temi in takšnimi resnicami, torej ZGOLJ V PODOBI “RESNICE”, tudi obče prepričanje o tem, da je človeštvo sestavljeno iz ene same vrste, iz človeka, razumskega bitja! Daleč od tega, sestavljeno je iz dveh (v osnovi) vrst, iz človeka (po obsegu malodane zanemarljiv del “človeštva”, prepoznaven v podobi “genijev” in “kandidatov za genije”, torej v podobi tistih 2 %, umeščenih na skrajno desnem delu Gausove krivulje) in iz potomca križanja med človekom in ČLOVEČNJAKOM (prevladujejo potomci križanja človeka z Neandertalcem), o čemer PRIČAJO tudi UGOTOVITVE genetike, torej pričajo, o tem, povsem oprijemljiva, materialno dokazljiva dejstva (konkretno: menim, da je za nerazumskost oz. za nagonskost - ki je, mimogrede, temeljna značilnost celotnega živalskega sveta - “zaslužen” gen mikrocefalin MCPH1, s katerim se ponaša pretežen del “človeštva”)! Potemtakem...

Tudi oblečena opica je, še vedno, opica. Tudi opica, ki se nauči uporabljati orodja (orožja), ki se nauči na pamet celotnega Prešerna, ki se nauči izkazovati se v podobah človekovega izkazovanja (v fizičnem smislu, kakopak, kajti v umskem se tega ni zmožna naučiti!), je, še vedno, opica.

“Ljudje se večinoma izkazujemo nagonsko,” sem, že nekajkrat, slišal. NAPAČNO! Pravilno je: “ljudje” se izkazujejo (izključno) nagonsko, dočim človek, s svojim razumom, zmore - nagone (o)brzdati! Sicer pa...

Mar ni čudno, povsem kontradiktorno, nezdružljivo... to, da živimo v svetu, katerega NAJ bi tvorila razumska bitja (delovati razumno = delovati logično, uspešno, razreševati - in ne nenehno ponavljati enih in istih - probleme, težave, je graditi, tvoriti BOLJŠE - in ne vrteti se v nikdar dokončanem “zgodovinskem krogu”!!!), obenem pa je taisti svet - popolnoma bebast?! Pravzaprav EDINI bebast svet, na znanem nam planetu, kajti vsa ostala bitja zmorejo (zahvaljujoč “naravi”, kakopak, in zahvaljujoč temu, da NE PRECENJUJEJO svojih umskih zmožnosti, pa, posledično, NE POSEGAJO v realnost, v smislu da bi jo hote, zavestno spreminjala!) živeti v nekem povsem utečenem, logično predvidljivem živetju!

Aha, še to: po veljavni teoriji naj bi ČLOVEK in OPICA imela ISTEGA (skupnega) PREDNIKA! Močno DVOMIM v pravilnost konkretnega predvidevanja, kajti, kakor je znano, NEKAJ se NE spremeni V NIČ, potemtakem nekaj (karkoli) ne more samo od sebe izginiti, se razbliniti, potemtakem se tudi geni (in zlasti omenjen MCPH1) ni mogel kar tako izluščiti iz glave dela teh (istih in skupnih) prednikov, obenem pa, povsem enako razmišljanje kot pri opicah in orodju in, posledično, nastanku človeka: KO bi se geni zmogli izluščiti iz vsebin, katere tvorijo... KO bi se dejansko izluščili... kako to, za vraga, da se je večina teh (skupnih bojda) prednikov odločila ostati opica, in se je le manjši, pravzaprav neznaten (v odnosu na celoto) del odločil postati človek?! Mar naravne zakonitosti (v okviru katerih so tudi tiste, ki opredeljujejo evolucijo... denimo: krokodil in aligator sta VSEBINSKO povsem IDENTIČNI bitji, le v teži, velikosti, v zunanjih, telesnih malenkostih so določene razlike, nastale zaradi različnih pogojev živetja, v različnih okoljih) ne delujejo ENAKO za vse?!

P.S.
Najstarejše (znane nam) piščali NI izumil Neandertalec, ker je, preprosto, ni bil zmožen izumiti!

Ni komentarjev:

Objavite komentar