ponedeljek, 24. september 2018

"Umetna inteligenca"


Svet, ki govoriči o “umetni inteligenci”, izpričuje le to, da - POJMA NIMA O TEM, KAJ TO INTELIGENCA JE!!!

Poleg ostalih značilnosti, ki opredeljujejo inteligenco, so tudi sledeče:

-          inteligenca (razum, razumevanje) ZMORE PREPOZNAVATI OKOLIŠČINE, pomeni, da zmore, na temelju zazna(va)nega ugotavljati takšne vsebine, kakršne so okroglost Zemlje, krožnica, po kateri le-ta kroži skozi vesolje, gravitacija, magnetizem, mikrobi, svetlobna hitrost, gostota tvarin, bivanje energije (oziroma možnosti njenega porajanja) v elementih... skratka, ZMORE ugotavljati tisto, za kar zgolj čutno zaznavanje (značilnost vsega, tudi človejaškega sveta) ni dovolj;

-          inteligenca (razum, razumevanje) ZMORE USTREZNO PARIRATI (ugotovljenim) OKOLIŠČINAM, parirati v tem smislu, da si te OKOLIŠČINE PODREDI, da, potemtakem, prevzame (vsaj delen) nadzor nad naravo, naravnim, in to počne z “ODKRIVANJEM” novih (torej še neobstoječih) postopkov in pripomočkov, naprav ter ostalih sredstev (kar ni značilno za nerazumski, ves živalski in človejaški svet);

-          inteligenca (razum, razumevanje) ZMORE PREDVIDE(va)TI REALNE POSLEDICE LASTNEGA DELOVANJA, zaradi česar je zastavljene poti ne vodijo v popolna nasprotja, v odnosu do nameravanega, pač pa v smeri želenega cilja. Da, lahko se pripeti določen odmik, a tudi ta je, še vedno, v omenjeni (in pravilni) smeri, saj, v končni fazi, DOPOLNJUJE spoznanja, potemtakem, posledično, ponuja še večjo moč in zmožnost uspešnega raziskovanja (kar, tudi, NI ZNAČILNO za človejaško-živalski svet).

Ni naprave, in je NIKOLI NE BO, pa naj gre za še tako izpopolnjen računalnik, ki zmore naštete tri stvari! Je ni! Pa - če ne zmore tega, kar sodi med temeljne značilnosti inteligence, potem NE MORE BITI INTELIGENTNA, ne more biti inteligenca, niti “umetna” ne!

Vsi stroji, naprave, pripomočki, ki sicer vsebujejo (v podobah t. im. opredmetene inteligence) cel kup spoznanj, posledično veščin, zmožnosti, so zgolj stroji, ki SO NAUČENI delovati razumno, vendar IZKLJUČNO ZNOTRAJ PREDVIDENIH OKOLIŠČIN! Da, takšnega ravnanja se je moč naučiti (tudi človejaki se zmorejo naučiti ravnati razumno, ZNOTRAJ PREDVIDENIH OKOLIŠČIN, ZNOTRAJ NAUČENEGA, in zgolj tako in toliko), ga celo izvajati, četudi ne razumeš potrebe, smisla takšnega izvajanja, a sama naučenost je DALEČ od razumevanja, je DALEČ OD INTELIGENCE!

Si že videl mravljo, ki bi gradila-podirala-gradila-podirala-gradila-podirala... in tako v nedogled... lastno mravljišče? Domnevam, da je nisi. In je tudi ne boš.

Si že videl volka, ki bi kopal-zasipaval-kopal-zasipaval-kopal-zasipaval... v nedogled... lasten brlog? Nisi. In ga ne boš!

VES rastlinsko-živalski svet, Z IZJEMO ENEGA SAMEGA DELČKA, sledi določenim tendencam, in je v tem sledenju tako predvidljiv, da je moč, o taistem svetu, na temelju opazovanj(a), postavljati, ugotavljati pravila! Oblikovati definicije! Razen...

Si že ugotovil, da se “človeška” zgodovina odvija po sistemu nenehno rastoče, o razvoju pričujoče daljice? Ali ugotavljaš obče znano dejstvo, da se “vrti” v začaranih svojih krogih, znotraj katerih je v bistvu edina dejanska “vsebinska” sprememba tista, ki priča o tehnološkem (ne pa tudi ostalem!!!) razvoju?! Čemu je temu tako?!

Ko bi mravlje ne poslovale po pameti (resda je ta pamet pri mravljah v podobi nagonov, ki delujejo pametno IZKLJUČNO DO TEDAJ, DOKLER SE MRAVLJE NAHAJAJO V SVOJEM NARAVNEM OKOLJU IN DOKLER SE IZKAZUJEJO SVOJIM ZMOŽNOSTIM PRIMERNO, torej zgolj kot mravlje!), ko bi volkovi ne poslovali po pameti (velja ista opomba, ki je zapisana tudi pri mravljah)... potem bi tudi one/oni gradile/i-rušile/i-gradile/i-rušile/i... v nedogled... svoja mravljišča in brloge. Natanko tako, kot gradi-ruši-gradi-ruši... v nedogled... ta svet “človeštvo”, pri čemer - gradijo tisti redki, ki vedo, kaj je to inteligenca (ker so sami inteligentna, razumska bitja), rušijo pa tisti, ki govore o “umetni inteligenci”, in rušijo takrat, kadar jim je dana moč (možnost) rušitve, odločanja o stvareh, katerih ne razumejo, odločanje o - SVETU RAZUMA, ČLOVEKA!

Ja, dejstvo: NI BOLJŠEGA SREDSTVA ZA UNIČE(VA)NJE, česarkoli, kot je NERAZUMEVANJE! In ko se bebavost loti razreševati, takrat... TAKRAT JI NITI “UMETNA INTELIGENCA” NI V POMOČ (pripis v vednost tistih, ki sanjarijo o tem, da bi se dalo obče mentalno stanje “popraviti” s čipi/ranjem)!!!

Ni komentarjev:

Objavite komentar