sreda, 29. maj 2019

(Komu) je opica prednik?


Zastavim na sledeč način:

V kolikor zmešam dve različni vrsti vina, bo »genska sestava« (struktura) zmešanega – 100 % vino.
V kolikor vino zmešam z NEvinom, denimo z vodo, se bo »genska sestava« (struktura) spremenila, v odvisnosti od količine obeh zmešanih tekočin, seveda.

Pomeni, da če želim »redčiti« (strukturno) »gensko sestavo«, potem to lahko počnem le tako, da osnovno tekočino (tvarino) z/mešam z neko drugo, ki ni gensko povezana z njo!

Sedaj pa takole…

Po ugotovitvah genetikov ima DNK Neandertalcev več podobnosti s šimpanzom, kot s »sodobnim človekom«. Pri le-tem so razlike (v odnosu do šimpanza) že na vsakih sto črk genetskega zapisa. Oziroma, z drugimi besedami: ko bi upoštevali le genska zapisa »sodobnega človeka« in šimpanza, bi dospeli do tega, da sta imela skupnega prednika pred petimi milijoni let. Obenem bi prišli do krepko krajšega obdobja skupnega prednika pri Neandertalcu in šimpanzu.

Kaj je, potemtakem, tisto, kar je »razredčilo« gensko sestavo »sodobnega človeka« (konkretneje: tiste zapise, ki pri Neandertalcu, /tudi/ predniku »sodobnega človeka«, pričajo o sorodstvu s šimpanzom)?!
To »razredčitev« je zakrivila ena sama zadeva, eno samo dejstvo: Neandertalec je občeval s Homo Sapiensom. Prvi, nagonsko, drugi razumsko bitje!
Če se za hip povrnemo k uvodnemu pojasnilu mešanja dveh sestavin, potem… Potem lahko sklepamo, da Homo Sapiens sorodstveno neposredno NI povezan s šimpanzom (oziroma katerokoli drugo živalsko = nagonsko vrsto), saj je le kot tak (z odsotnostjo živalskih genov) lahko prispeval k »redčenju« le-teh v genski sestavi »sodobnega človeka«!

Znane so določene mutacije genov (denimo gen MCPH1 je tudi mutiral, in se spremenjen nahaja v genski sestavi »sodobnega človeka«, glede na izvirno svojo podobo, značilno za gensko sestavo Neandertalca)… mimogrede: pri Homo Sapiensu ta gen (ter določeni ostali, dediščina Neandertalca) NE obstaja… a kljub tem mutacijam, geni še vedno ostajajo v okviru temeljnih opredelitev, po katerih poznano živetje delimo na nagonska bitja (ves živalski svet… in tudi »sodobni človek«) in razumska bitja (Homo Sapiens alias »genij«), obenem pa geni NE odpadajo, ne izpuhtevajo, se ne razblinjajo v nič, kar pomeni, drugače zapisano, da so naravne zasnovanosti trajnega značaja! Ko ne bi bile, ko bi se iz nagonskih bitij razvijala razumska… potem bi evolucija že zdavnaj takšno spreminjanje izkazala, potem ne bi bil Homo Sapiens EDINO poznano razumsko bitje! In prav razumskost Homo Sapiensa je, zatorej, tisto dejstvo, ki govori o tem, da – ni živalskega, nagonskega izvora! Čeprav je lahko (zaradi občevanja med Homo sapiensom in Neandertalcem) posredno sorodstveno povezan z nagonskimi bitji (s »sodobnim človekom«).

Ni komentarjev:

Objavite komentar