petek, 4. julij 2025

Čustvovanja in njih govorica…

Tisti, ki ne vedo kako se čustvovanja izkazujejo, ker se drugače tudi zmorejo ne, tisti sicer lahko o njih govorijo, pa čeprav jih ne občutijo. Praviloma tudi je tako.
 
Zamisli si nek sadež. Iz zametka nastane bunkica, ki počasi raste, se krepi, se v barvi spreminja, dokler do lastne nadgradnje ne dospe, v svojo zrelost. In v tej zrelosti, če v neke roke ne pride, da se kot uporabna izkaže, začne ugašati, propadati, dokler na koncu od nje ničesar ne ostane…
 
Zamisli si posodo z vodo. Spočetka tiha, a ko ji toploto dodajaš, se spreminja. Sčasoma se pojavijo mehurčki, drobni, a vse pogostejši, ko se ji topline nabere začne vreti. Najprej zadržano, kasneje vse bolj divje, da celo pokrov odnese, da iz posode kipi…
 
Povsem enako je s čustvovanji! Kakor se sadež potrebuje, in mora, druge možnosti nima, izkazati s svojim zorenjem… kakor se voda potrebuje, in mora, druge možnosti nima, izkazati s svojim vretjem… tako tudi čustva, in vse obstoječe, potrebujejo nek svoj način za to, da lasten obstoj izkažejo! Pa v kolikor imajo osnove za nemoteno obstajanje, se v času krepijo, in bolj kot se krepijo, manj zmorejo biti tiha, manj želijo tvegati, da bi neopažena ostala… in – če znaš (pre)kipeti takrat, kadar se ti slabo dogaja, kako ne bi znal (pre)kipeti v dobrem, zlasti v tistem, kar ti nek »naj« predstavlja?!
 
Ne, kakor togotnost ne zmore ostati brez glasu, pač pa spregovori, na tak ali drugačen način, takisto velja za ostala čustvovanja, v kolikor so zares tisti nekaj-posebnega, v kolikor zares v svoji moči obstajajo. Ne morejo biti tiho, ne morejo ostati brez besed, vsak trenutek, ki jih v to žene, jih muči, jih boli, pa se mu zoperstavljajo, in iščejo izhode, neke rešitve, da vsaj nekaj o sebi povedo, da vsaj v nekem svojem delcu, četudi najmanjšem, povedo, da so, da obstajajo. In bolj kot so silovita, ta čustvovanja, manj trenutkov svojega molka vzdržijo.
 
Če ne verjameš… pomisli na tisto, kar rad počneš, pomisli, kako se v naprej veseliš, in se v tem veselju izkazuješ, kako neučakanost narašča, in se tudi izkazuje. Dvomim, da nihče drug o tem tvojem občutenju ne bi imel možnosti izvedeti. Bentiš, celo v lokalu ti oči zažarijo, ko vidiš kako ti strežnik prinaša tvojo najljubšo, naročeno jed…
 
Ko sem že pri jedeh, in pri čustvih, se za hip zaustavim tudi pri tistem rad-imeti. Ne dvomim v njegov obstoj, daleč od tega, vem pa, da mu marsikdaj, pravzaprav večinoma, ne znajo osnov, vzrokov prepoznati, pa praviloma (z)mešajo v tistem koga ali kaj imam zares rad.
Vzemimo golaž, dobrega bi se ne branil. Rad imam golaž…
 
Res, imam resnično rad GOLAŽ?! In je ljubezen proces, v katerem tisto, kar imaš rad, poješ, uničiš, v drek spremeniš?! Ne, ni, zagotovo ni, njen pomen je povsem drugačen, ljubezen želi ohranjati tisto, kar ima rada, mu želi dodajati, ga krepiti!
Kaj pa imam potem zares rad?! Golaža zagotovo ne, ko bi ga imel, bi ga v neko vitrino spravil, in ga občudoval, mu svoj čas posvečal, pač pa – imam rad SEBE, takrat, ko jem golaž, SVOJE ugodje, katero mi zbuja ta golaž, medtem ko ga jem! TO imam ZARES rad…
 
Da, na prvi pogled ni videti razlike, ne samo pri golažu, tudi sicer, v obči neki »ljubezni«, a kaj, ko občost drugega pogleda, in vseh nadaljnjih, ni zmožna…

Ni komentarjev:

Objavite komentar