sreda, 8. januar 2020

Recept za zdravo prehranjevanje: jej, ne žri!


Človejaki so izjemno pametna (beri: IDIOTSKA) bitja, in to svojo pamet izkazujejo na slednjem koraku, ter po vseh vprašanjih. In krešejo svoja “strokovna” mnenja, kjerkoli jih je moč kresati, tudi po vprašanju prehranjevanja, pa nekateri prisegajo, denimo, na meso, dočim je drugim zelenjava (in/ali sadje) rešitev vseh tegob. Celo takšni so med njimi, ki koristijo komunalnim službam, s tem, ko - jedo hrano iz smetnjakov!

Kakopak, za človejake sta najbolj pomembni dve zadevi: to, da bodo srečno živeli, in to, da bodo živeli v nedogled, ali vsaj čim dlje. Četudi na škodo planeta, katerega neprizanesljivo tlačijo v globoko preteklost.

Obstajajo dejstva, katera človejake pretirano ne zanimajo. Pravzaprav - tudi, če se srečajo s temi dejstvi, nanje hitro pozabijo, nezmožni abstraktnega mišljenja in (sočasnega) povezovanja različnih podatkov (dejstev) v smiselno celoto. In med ta dejstva sodijo, na primer:

... dejstvo, da je naša naravna starost tempirana na približno trideset let... potemtakem je sleherna starost, višja od treh desetletij (v odnosu na naravno zasnovanost), malodane podarjena, obenem pa posledica načina življenja oz. standarda, katerega zagotavlja tudi raznovrstna prehrana, kakor ga zagotavljajo tudi “kemična” sredstva, tudi tista, ki jih konzumiramo v podobi teh ali onih zdravil (cepiva so, vsekakor, vključena v ta sredstva);

... dejstvo, da sleherna prekoračitev naravne zasnovanosti vodi v določene, tudi negativne odmike, pa je povsem samoumevno to, da je organizem, naravnan na tridesetletni obstoj, z vsakim letom, ki se nabira nad omenjeno dobo, bolj izpostavljen številnim okvaram, boleznim... kakor je avtomobil sestavljen iz potrošnih materialov, tako smo iz podobnih (potrošnih) materialov sestavljeni tudi mi;

... dejstvo, da še ni bilo odkrite sile, ki bi s svojo umnostjo prevladala nad Naravo, in je toliko bolj smešno domnevanje, da bi bila takšna sila nagonska, nerazumska bitja = človejaki! In Narava nas je ustvarila kot vsejeda bitja, ob čemer lahko le idiot(i) dvomi(jo) v pravilnost takšne zasnovanosti, v njene vzroke in, posledično, v njeno smiselnost;

... dejstvo, da se je način življenja v (za sam razvoj in/ali planet) izjemno kratkem času korenito spremenil, pa je potrebo po fizični sili malodane nadomestila avtomatizacija, oziroma, če zapišem z drugimi besedami: tudi človejaki v sodobnih časih pretežno sede opravljajo svoja dela, ne trošijo toliko fizične moči (energije), kot so jo trošili nekoč, z motikami, denimo, dočim glede umskega napora... hm, najprej je potrebno do uma dospeti, šele naknadno ga lahko obremenjuješ, potemtakem so človejaki po vprašanju umskega napora - imuni;

... dejstvo, da v preteklosti ni obstajalo toliko informacij, kolikor jih obstaja danes... da so bili izjemno redki, ki so “potovali po svetu” (večina ni segala dlje kot dan, dva hoje od rodne vasi), da je prevladovala revščina in so bile (materialne) dobrine radikalno omejene... pa je bila absolutna večina med seboj malodane enaka (enakovredna = brezvredna), še bolj potisnjena v raznorazna praznoverja tipa bog-ti-je-namenil-takšno-usodo- in-bogokletno-je-zoperstavljati-se-ji... pa je bila sprijaznjenost z lastno usodo malodane samoumevna, dočim v sodobnih (in zlasti “demokratičnih”) časih sleherna razlika v materialnem stanju poraja ne le zavist, pač pa predvsem - nezadovoljstvo.

Da, res je, današnji način prehranjevanja ni zdrav, in za to obstaja kar nekaj razlogov:

1.      za masovno proizvodnjo enostavni postopki (in sredstva) niso zadostni, zlasti ne v časih, v katerih na-vasi-rojeni bežijo v mesta (in vse manj delovne sile ostaja v pridelavi)... v časih, v katerih “mora” vsakdo jesti grozdje, banane, ananas... tudi sredi januarja... v časih, v katerih žanjemo posledice poprejšnje (in aktualne) pogoltnosti, pa malodane več ni ene same rastline, ki bi zmogla preživeti (in rojevati) brez uporabe kemičnih sredstev! Mimogrede: ko slišim o “eko” in/ali “bio hrani” mi gre na bruhanje, pa ne samo zaradi tega, ker so že zrak, voda in prst “oplemeniteni” s precejšnjimi količinami “kemičnih” primesi, pač pa tudi radi tega, ker sem poskušal (in to še vedno počnem) s takšno eko pridelavo, pa dobro vem, da je večina npr. eko jabolk piškava, da je potreben izjemen napor za to, da npr. hibridno (“domačo”) trto ohraniš pri zdravju (življenju, rojevanju), ker se tudi te trte navzamejo sredstev iz okolja, pa se navadijo na škropiva, s katerimi škropijo vinograde v (tvoji) bližini, da je malodane nemogoče paradižnik pridelovati na prostem, ne da bi začele rastline (in sadeži) ob prvi resnejši (zračni) vlagi črneti... potemtakem se zavedam, da ga NI, ki bi bil zmožen zgolj s svojimi rokami in brez “kemije” uspešno proizvajati takšne količine sadežev (zelenjave), da bi s svojo proizvodnjo uspel pokriti stroške in - preživeti ter si zagotoviti želen standard (v času, v katerem vsak bebec “potrebuje” pameten telefon, TV sprejemnik, lonček-kuhaj...)!

2.      obča pogoltnost (tako pogoltnost potrošnikov, kakor, posledično, tudi proizvajalcev) je povzročila masovno, veleproizvodnjo, in le-te ni moč izvajati brez pripomočkov, tako tehničnih, kakor pripomočkov v podobi hraniv, škropiv, zdravil... ki pa so vsi “umetno”, “kemično” tvorjeni, potemtakem so v podobi različnih koncentratov... in vnašanje teh koncentratov neizogibno vpliva ne le na sestavo tal, vode in zraka, pač pa - tudi na delovanje pridelovanega, tako mesa, kakor rastja! Tako meso (rejne živali) in rastje (sadje, zelenjava) izgubljajo svojo nekdanjo zmožnost obrambe (prilagajanja novonastalim razmeram) in postanejo - odvisni od “kemičnih” pripomočkov! In če misliš, da ti lahko nek pridelovalec kumar... korenja... jagod... vsak dan v letu ponudi “eko” in/ali “bio” proizvod, pri tako intenzivni pridelavi... ne da bi že samo prst “šopal” z določenimi pripomočki... ne da bi rastlinje (meso) (ob)varoval, z ustreznimi pripomočki, pred sodobnimi boleznimi in škodljivci... potem je bolje, da sploh ničesar ne razmišljaš, ker itak nič pametnega iz tvoje betice ne pride!

3.      premalo trošenja (fizične) energije oz. moči, premalo gibanja, na eni strani... in prenažiranje na drugi (malodane ni družabnega srečanja, katerega vrhunec sta žretje in pitje) je eden poglavitnih razlogov ne le debelenja, pač pa tudi številnih okvar organizma! Ustvarjeni smo da trošimo energijo, hranjenje pa je “ustvarjeno” da jo proizvaja, potemtakem...

4.      obstajajo različni načini “mašenja” nezadovoljstva, in eden teh načinov je tudi - hranjenje! Prekomerno hranjenje, kakopak. In to prenažiranje (ob fizični neaktivnosti) vodi v težave. Čeprav so znani tudi povsem nasprotni primeri - obstajajo (ne tako redki) primeri psihično obolelih, ki lahko (po)jedo vraga in pol, ne trošijo fizične energije (ali umske, v kolikor z njo razpolagajo, seveda), se sladkajo s sladkarijami... pa so suhi kot trlice, se ne izkazujejo v naravnih, pričakovanih podobah (normalno, naravno naj bi bilo tako, da negibanje in prenažiranje vodita v debelenje... na tak način tudi tretirajo rejne živali, namenjene za pridelavo mesa: omejen prostor, omejeno gibanje, žretje).

Kakorkoli že (čeprav bi se dalo še več, o tem): jej vse, od mesa, do zelenjave (itak ničesar absolutno “zdravega” ne boš vnesel v organizem!)... jej le toliko, da boš sit (in ne jej takrat, kadar se ti nudi priložnost za žretje, in takrat, kadar goltaš le radi tega, ker ti je goltano všeč) in ko ti obrok postane “sladek” - zaključi z njim! Pa če bi še malo migal (pa ne s pametjo in z jezikom), ti tudi ne bi škodovalo!

Aha, še o argumentih teh in onih pravo-jedcev: to, da se sam že nekaj časa počutiš O.K., ker ješ/ne ješ mesa... to, da poznaš stoletnika, ki meso je/ne je že “kar ve zase”, in je zdrav - ej, bebo, zadev ni moč dokazovati na kratek rok (v katerega sodi tudi povprečno živetveno obdobje), zadev ni moč dokazovati na podlagi posamičnih primerov (tudi glede na genetsko zasnovo, in na RAZLIČNE življenjske okoliščine se sleheren posameznik na sebi specifičen način odziva/izkazuje)... je pa, po drugi strani, moč ugotoviti, kje je živetvena (povprečna) doba krepko daljša kot drugod po svetu: v “zahodnem”, bojda (no, vsaj tehnološko) razvitem svetu, potemtakem prav na področjih, na katerih že dolgo časa “kemija” predstavlja povsem običajen sestavni del slehernega trenutka!

Pa še nasvet, povsem praktičen, in idiotom namenjen: bi rad imel čim manj živetvenih težav? Potem - krepni (in odreši planet svoje bebavosti)!

Ni komentarjev:

Objavite komentar