petek, 1. oktober 2021

Drugi figober

Prvi oktober, drugi figober, ali - kako za manj denarja do boljšega...
Upam, da bo vreme zdržalo, še nekaj dni. Nedaven dež, in padec temperatur, namreč ni(sta) najboljši(a) dejavnik(a) za zorenje fig, alias smokev.
Če sem v sredo zapisal, da sem nabral vsaj petnajst kilogramov fig, in jih je bilo, najmanj, toliko (sva vkuhala 18,5 litrov marmelade), za danes zapišem, da sem jih snel z vej dobrih dvajset, kilogramov, seveda. Tako da sva na pomoč poklicala še drug lonec, je tisti prvi, dvajset litrski, krepko premajhen. In računam...
Za enako količino (resda bolj ali manj nezrelih) fig bi v trgovini pustil vsaj 150 evrov, medtem ko bi za enako količino - slabše - marmelade (vrag vedi, kaj vse vanjo mečejo!) dal nekih 400, morda celo več, taistih evro fičenkov! Pomeni...
Da znese lomiti se, pri kombinaciji breg + lestev, v krošnjah.
Da 1/2 litrskega kozarca, polnega marmelade, ne bi dal ceneje kot za 5 evrov! Bentiš, je le narejena iz zrelega, kemično netretiranega sadja!
Mislim, zgolj toliko, da cenik v naprej objavim. Za takrat, ko bodo figova drevesa malček starejša, večja, rodnejša, kot so trenutno. In bo, posledično, marmelade še - krepko - več. Čeprav...
Do takrat se moram naučiti prodajati (se), lastno delo, kajti doslej mi je darovanje šlo, vselej, bolje od rok...



Ni komentarjev:

Objavite komentar