četrtek, 19. januar 2023

In sem doživel "razlago"...

Sem slišal, da trpim zaradi tega, ker sem drugačen…
 
Najprej – hvala za pojasnilo. Resda ni bilo potrebno, kajti razloge lastnega trpljenja poznam bolje kot kdorkoli drug. In, ja, že dolgo, predolgo vem, da sem drugačen. In, za razliko od absolutne večine, celo vem, po čem, zaradi česa sem drugačen!
 
Si zmoreš predstavljati, da vse svoje živetje preživiš, na primer, med ovcami? Iz dneva v dan le njih blejanje poslušaš, govoriš jim, morda te celo poslušajo, a pripoveduješ zaman, v zrak. Z nikomer se nimaš ne pogovoriti, ne karkoli zastavljati, da bi iz svojega časa nekaj koristnega naredil…
 
Viš, jaz celo svoje življenje živim – med ovcami. Resda so dvonoge, a še vedno razpolagajo izključno s pametjo… katera se njim zdi več kot dovoljšnja, dejansko pa je takšne vrste kategorija oz. mišljenje, da bi bilo bolje, ko ne bi preveč »pametovala«, ker – vsakič, kadar skuša biti umna, se le kot ne-umna izkaže!
 
Sem ugotavljal, nekaj dni nazaj, da imam med vsemi, katere poznam, katere sem srečal, le tri sogovornike, s katerimi se lahko malodane o vsem pogovarjam, zares pogovarjam. Ne da izmenjavamo različne trditve, in do nikakršnega dogovora ne dospevamo. Tri. Z različnih področij so, iz različnih okolij, celo držav. Ena oseba je psihiatrinja, druga je umetnik, tretja pravnik. In vse dovolj razgledane, da je moč v širino, dovolj zmožne poslušati in slišati ter lastno mnenje, argumentirano, seveda, izpričati, predvsem pa – vse te tri osebe so razumsko zasnovane, za razliko od »človeštva«, pa – tam, kjer je zmožnost razumevanja, tam, kjer je neko »osnovno«, dejansko znanje, tam, ni vrag, je tudi tvoren pogovor ne samo možen, pač pa potreben, koristen, prijeten.
 
Ja, ni lahko živeti med ovcami ter le tu in tam nekaj drugačnega od njih, in sebi podobnega, srečat. Ob čemer…
 
Ovca je zadovoljna, s svojim obstajanjem, če ima dovolj paše, vode, in ustrezen krov nad glavo, medtem…
Skušaj ugotoviti, kako so živeli razni galilei, platoni, koperniki… nemara spoznaš, da so povsem druge stvari vrednotili, kot jih občestvo, da so jih drugače vrednotili, da so za svoja prepričanja lastna življenja dobesedno žrtvovali, da – niso stremeli k imetju in žretju, pač pa k ugotavljanju in tvorjenju. Za razliko od vseh, katerim je »smisel« njihovega živetja tisti da-mi-je-čim-lepše-boljše…
Verjetno svet prav zaradi tega obstaja, da je neumnosti čim-boljše?!


In, tako, mimogrede: dobro poglej to t. im. Gausovo krivuljo oz. dispozicijo. Vidiš tista dobra 2 % skrajno desno? Vidiš?! Potem ti povem, da je to - ves razum, kar na planetu, imenovanem Zemlja, obstaja! Vse ostalo je zgolj in samo pamet, alias konkretno, praktično, enostavno, neposredno vzročno-posledično mišljenje. Nič več.



Ni komentarjev:

Objavite komentar