petek, 6. julij 2018

Domnevano in dejansko...


Je moč znati, vedeti o nečem, česar ne zmoreš spoznavati, ugotavljati, v praksi (in v različnih okoliščinah) preverjati verodostojnost spoznanega? Denimo, je moč vedeti o Marsovcih, ob čemer jih nihče niti srečal ni, kaj šele, da bi z njimi besedo, dve spregovoril?

Da ni, moč vedeti o Marsovcih? Kako da ne?! Kako, za vraga, ne, ko pa o enem takšnem "marsovcu", pravzaprav kar o kopici "marsovcev", vedo, o njih znajo, in jim tudi poimenovanja namenjajo, od "svetega duha", do "boga očeta in sina", pa raznih "angelov", da ne naštevam dalje?!

Kaže, da je, moč, vendar zgolj - "vedeti" in "znati", vsak na svoj način, premnogi, ki niti osnovne domišljije ne premorejo, pa na temelju zapovedanih tolmačenj. Ena sama težava se izkazuje, pri teh "vedenjih" in "znanjih", in to je sledeča: svoja "poznavanja" zmorejo, takšni "vedeži" in "znalci", le samim sebi, in sebi podobnim, prenašati, jih pa nikakor ne zmorejo izkazati, v praksi, da bi njih obstoj podkrepili. Pa čeprav posredno, z uporabo pripomočkov, denimo na način, na katerega je moč valovanja izkazovati, tudi tista, katera imenujemo mišljenje, čutenje, čustvovanje...

Ni komentarjev:

Objavite komentar