nedelja, 1. julij 2018

Psih(oterapij)a in bolečina


Že mnoga človejaška »modrovanja« sem poslušal, malodane z vseh področij, pa sem slišal tudi prenekatero s področja psihe in/ali psihoterapije. In to tudi mnenja, izkazovana s strani »izobraženih«, potemtakem domnevno usposobljenih posameznikov, a kaj, ko je njih usposobljenost, žal, le – domnevna (in formalna, s spričevalom, povsem nevrednim, izkazana)! Ni namreč znanja (neke količine podatkov, o čemerkoli), ki se kot dejansko (po)zna(va)nje izkazuje, v kolikor ni razumljeno, tako neko konkretno (posamično) znanje, kakor tudi celota, znotraj katere se odvijajo (v medsebojnem pogojevanju) določeni procesi in, kot taki, to celoto tvorijo!

Tako sem poslušal tudi napotke v zvezi z bolečino, praviloma usmerjene v odpravo bolečine, kot nečesa slabega, neželenega, škodljivega. Pa poglejmo najprej, kaj to bolečina pravzaprav je!

Bolečina, naj bo fizična ali psihična, je zgolj in samo neke vrste alarm, je klic telesa in/ali psihe, ki govori o tem, da je s telesom in/ali psiho nekaj narobe! Bolečina sama po sebi ne obstaja, ne more biti (kakor nobena druga stvar ne more biti to!) sama sebi vzrok, potemtakem je posledica (nekega vzroka)!
Obče poznan je rek, da »je boljša preventiva kot kurativa« ( = boljše je preprečevanje posledic kot njih odpravljanje), kaj takega (torej preventivno delovanje) pa lahko izvajamo samo tako, da odpravljamo neželene vzroke, torej tista (neželena) stanja, ki utegnejo pripeljati do (nam) neželenih posledic (dokler teh stanj ni, dokler ni vzroka, do tedaj tudi posledica, v konkretnem primeru bolečina, ne more obstajat!).

Obstajajo bolezni, katere označujemo kot »zahrbtne«, tihe bolezni, in jih imamo za takšne izključno zaradi tega, ker se v večini svojega odvijanja izkazujejo tako, da o njih, preprosto, ničesar ne vemo, jih sploh ne zaznavamo, ko pa jih zaznamo, takrat je, običajno, že prepozno, da bi jih uspešno odpravili (ozdravili)! In obstajajo bolezni, ki od samega svojega začetka govorijo o sebi (povišana telesna temperatura, slabost, vrtoglavica, slabokrvnost… in še cel kup nekih drugih načinov izkazovanja /posameznih obolenj/, znotraj katerega je tudi – bolečina), pomeni, da se lahko prav zaradi te govorice (neizogibno opažene) pravočasno lotimo zdravljenja (v kolikor teh znakov, in med njimi tudi bolečine, namerno ne prezremo, ali jih (je) odpravljamo z ustreznimi sredstvi)! Vzemimo nekaj banalnih primerov…

Ko začutim skelenje zoba (kasneje tudi bolečino) VEM, da je z zobom nekaj narobe, pa – če se pravočasno odpravim k zdravniku, rešim zob! Ko se zavem, da imam pogoste (ali celo redne) vrtoglavice, takrat vem, da je nekaj narobe s krvnim pretokom (oz. pritiskom), pa imam večjo možnost za to (če se odpravim na pregled) da odkrijejo morebiten razlog, ki taiste vrtoglavice (kot posledico nekega konkretnega stanja) povzroča in da ga odpravijo. Ko vidim, da je blato trajno temne, »črne« barve, takrat bi moral vedeti, da z njim izločam tudi kri, in bi se moral zavedati tega, da je nekaj narobe v prebavnem traktu, in si lahko, s pravočasnim pregledom, rešim živetje…

Povsem enako je z (katerokoli) bolečino! Je zgolj in samo znak (alarm), da je nekaj narobe, pa naj ta »nekaj« tiči v telesu ali v psihi, je popolnoma vseeno, princip poseganja je v obeh primerih enak: poiskati razloge bolečine in jih odpraviti (s tem pa, brezpogojno, odpade oziroma preneha tudi bolečina sama, kot posledica teh vzrokov, kot, v bistvu, neke vrste govorica telesa/psihe o tem, da je »nekaj« narobe – s telesom in/ali psiho)!

Res je, dejstvo, bolečina je sila neprijetno stanje, ki s trajanjem postane trpljenje, s tem pa sila neugodno deluje na samo kakovost živetja (pravzaprav zmore samo živetje postati izključno trpljenje, potemtakem takšna vsebina, kakršna tistemu, ki jo živi, ne pomeni ničesar drugega kot mučenje, pa tako mučeno bitje išče, v skrajnem primeru, izhod iz trpljenja tudi v samo-končanju lastnega živetja!), zato je tudi res, da je smotrno najti način(e), s katerim(i) je moč taisto bolečino vsaj omiliti, jo celo spraviti na raven nezavedanja (denimo z raznimi protibolečinskimi sredstvi), s čemer sprotno (tekoče) živetje olajšamo, obenem pa je NUJNO poiskati vzroke taiste bolečine, in jih (vsaj skušati) odpraviti, kajti – to, da popijem analgetik, in me bolečina preneha mučiti, to še ne pomeni, da sem se z analgetikom na ustrezen način ločil same bolezni, katera mi bolečino povzroča, nasprotno – v gromozanski večini primerov to pomeni samo to, da sem samega sebe (pre)slepil, da sem, posledično, dal bolezni nek dodaten čas na razpolago, čas, v katerem se bo še bolj razvila, postala še močnejša in mi bo, prav zaradi tega, dajala manj možnosti za uspešen boj proti njej!

Čeprav zadeve delujejo na povsem enak način, na področju telesa, kakor na področju psihe, je psihična bolečina (psihično trpljenje) krepko hujša zadeva od fizičnega, bolj učinkovitejša obenem pa tudi – bolj zahrbtna (in v uničevanju uspešna)! Čemu? Preprosto…

Najprej se moramo zavedati tega, da se bolečina telesa hitreje izkaže kot bolečina psihe, obenem pa je bolečino telesa moč nadzorovati z raznimi lekadoli, panadoli, aspirini… dočim pri bolečini psihe kaj takega ni mogoče. Res je, da se lahko »samozaposlimo z nekimi mislimi«, res je, da zmoremo lastno zavestno bivanje (nekaj časa ali pa celo življenje) preusmerjati na neke ljube nam teme, področja, in s tem potlačiti (nekam v globino, iz sfere aktualnega zavedanja, kasneje, s tovrstnim rednim početjem pa sploh iz sfere zavedanja!) »slabo voljo«, nezadovoljstvo, bolečino, trpljenje… iz vsakdana, a je res tudi sledeče: ko zadeve enkrat krenejo, in kadar se okoliščine, znotraj katerih se (te zadeve) odvijajo ne spremenijo, takrat sledijo zakonu inercije in le napredujejo, korak za korakom v smeri (po)slabšanja! Same od sebe se ne bodo, nikoli, ne popravile, še manj odpravile, tako da tista obča »čas vse pozdravi« ni nič drugega kot, preprosto povedano, neumnost!

Dejstvo, če bolečino dlje časa »zanemarjaš« (ji ne posvečaš pozornosti oziroma jo, po potrebi, odpravljaš s protibolečinskimi sredstvi in metodami), se možgani navadijo na to (navadi se podzavest, ki ugotovi, da so vsa njena predhodna opozorila bila neupoštevana, pa jih radi tega prepozna kot brezplodno ravnanje in jih, preprosto, opusti!) in čez čas bolečine (neke konkretne) niti ne zaznavajo več! Bi se dalo reči, da za konkretno bolečino otopijo. In se, na področju psihe, ta otopelost vidi v stanjih (njih videnje je dosegljivo malodane vsakomur), ki jih opredeljujejo s tem, da »se je nekdo zresnil, da je postal zrelejši, letom primernejši«, ali pa spremembe ugotavljajo v povsem drugačnih podobah (da, vsa nezdrava odstopanja se lahko izkazujejo v obeh skrajnostih, pa, denimo, lahko ostajaš »suh kot trlica«, čeprav se dobesedno bašeš s sladkarijami, ali pa se debeliš, se »vse zalepi nate«, čeprav skušaš obroke odmerjati v okvirih zdravega!) in se, med temi podobami, lahko izkazujejo tudi takšne, ki sodijo, na primer, v (najprej) mazohizem in (naknadno) v sadizem! V obeh primerih gre namreč izključno za psihično obolelost, pri čemer druga izvira iz prve (pojasnim, čimbolj preprosto: kadar trajno trpiš za bolečino, takrat lahko pride do tega, da si ob koncu dneva »čestitaš«, ker si uspel prestati boleč dan… to »čestitanje« sčasoma preraste v stanje, v katerem si brez bolečine ne moreš najti zadovoljstva, ker si radi česarkoli drugega, razen za prestajanje bolečine, nimaš za »čestitat«, zaradi česarkoli drugega ne moreš biti zadovoljen s samim seboj, v bistvu zaradi bolečine sploh nisi zmožen kolikor toliko normalno funkcionirat… ko ugotoviš, da je bolečina tebi zadovoljstvo /takrat si že v mazohizmu, bolečino, v kolikor je ni same po sebi, povzročaš, namenoma, sebi/, takrat začneš /izhajajoč iz lastnega doživljanja – tako, kot to občost tudi sicer, povsem subjektivno, po sistemu »skozi lastne oči« počne, kadar »ugotavlja« nekaj, karkoli - domnevati oziroma misliti, da je bolečina v ugodje tudi drugim /če je meni, čemu ne bi bila tudi drugim, saj z menoj ja ni nič narobe/, s tem, s takšnim načinom dojemanja pa že dospeš v fazo sadizma, torej v stanje, pri katerem najdeš sebi zadovoljstvo takrat, kadar drugim povzročaš bolečino!

Kakorkoli že, kakor lahko trajna telesna bolečina povzroči psihično trpljenje, še bolj verjetno je obratno, še bolj je verjetno to, da bo psihična bolečina prerasla v psihično motnjo, le-ta v psihično obolelost (bolezen), le-ta pa se bo odražala tako v odnosu do okolja (postaneš »zrelejši«, za kanček bolj odmaknjen, ali pa, v drugi skrajnosti, postaneš iskalec raznih druženj, znotraj katerih – in še najlažje z raznimi drogami, med katere sodi tudi alkohol, ali s spolnostjo, ali z nečim podobnim – najdeš sebi tisto vsebino, katero potrebuješ da »greš dalje skozi lastno živetje«… lahko pa se, na primer, tudi s prekomernim pospravljanjem stanovanja, s kompliciranjem sicer enostavnih opravil… opreš na določene »oporne točke« in si z njih uspešnim opravljanjem/uporabljanjem najdeš gonilo za naprej… za slab, povsem nekakovosten »naprej«, a kljub temu), kakor se bo odražala tudi v odnosu do telesa (se bo začela izkazovati v podobi psihosomatske bolezni, ali več teh bolezni), pa lahko pride do slabokrvnosti, trajnih vrtoglavic, izgube zavesti, mišične zakrčenosti, splošne neodpornosti, prehranjevalnih (in/ali prebavnih) motenj… v skrajnem primeru tudi do slepote, oglušelosti, ohromljenosti (delne ali celovite), smrti (tako kot posledice samomora, kot v podobi samoumevnega zaključka povsem nedelujočega organizma, telesa)!

Ne, z bolečino se nikakor ne kaže spopadati, in se truditi utišati jo! Ja, bolečino je potrebno obvladovati, jo spreminjati bodisi v znosno ali jo, začasno, potisniti v nezavedanje, vendar – spoštljivo z bolečino, poslušaj jo in se odpravi k zdravniku (kadar ti konstantna, trajna bolečina govori o tistem »nekaj je narobe«… kadar ti konstantna povišana/zmanjšana telesna temperatura ali krvni tlak… govori o nezanemarljivi spremembi stanja… kadar te spremlja bolečina v prsnem košu, in te spremlja od prebujanja do zaspanja, iz dneva v dan, neprekinjeno, in ni posledica ne motenj v delovanju srca, ne vnete neke-prsne-mišice)!

Kar nekaj tovrstnih primerov sem doživel ter jih obravnaval (odpravljal) in jamčim: z odpravo psihične obolelosti so odpadle tako razne motnje (obsesivno-kompulzivne), kakor razne »bolezni telesa« (leta brezuspešno zdravljene s strani splošne medicine!), kakor tudi vse bolečine, temelječe na konkretni (psihični) obolelosti (oziroma iz nje izhajajoče)! Tako da: bolečina skuša biti prijatelj, četudi kot neljub sprejet, skuša ti povedati o tistem, kar si sam/a zanemaril/a, skuša te opozoriti, da se nekaj odvija tako, kot se ne bi smelo, pa – nikar je ne zanemarjaj, še manj obravnavaj kot razlog (vzrok), proti kateremu se je treba boriti!

Ni komentarjev:

Objavite komentar