petek, 6. julij 2018

"Iskrenost" (tozadevno moralnega) tutorja...


Uvodoma: uporabim, namenoma, meni NEljubo besedo, a obče razširjeno in prepoznavno, ter izkazujočo predvsem "človečnost" tistih, ki z njo (o)žigosajo...

Nekoč so "pankrte" ( = izvenzakonsko deco) preganjali, kamenjali, bili so povsem brezpravni, in celo tako daleč je šlo, da niso smeli biti pokopani na "posvečeni zemlji", torej v okviru uradnega, cerkvenega pokopališča!

Danes je, bojda, drugače. Za mišjega, bolj ali manj, kajti, kolikor mi je znano, taista deca (ne glede na njih starost, in zlasti na njih nekrivdo glede okoliščin, v katerih so rojeni) ne morejo, v kolikor verujejo, k spovedi, ne morejo do "odpustka", ne morejo biti cerkveno poročena in naj tudi v "raj" ne bi mogla dospeti!

In dodajmo, temu zapisu, "zgodbico", bolje njen povzetek, skrajšan, a vsebinsko prav nič prikrajšan (in še manj potvorjen!):

V času, ko Jožefa ni bilo doma, pri (njegovi ženi) Mariji, je Marijo obiskal "sveti duh". Imela sta dovolj časa na razpolago, da sta se razpolagala, rezultat njunega razpolaganja pa je - Kristus, izvenzakonsko dete!

Potreben dodatek?!

Ni komentarjev:

Objavite komentar