sobota, 27. junij 2015

Tisti tip v zrcalu...

Ne boste verjeli, kaj se mi je pripetilo! Čudež, pravi čudež, dejansko! Doživel sem razsvetlitev, in to ne kar tako, neko, kakršnokoli razsvetlitev, pač pa tisto ta glavno, ljudsko, človeško, znotraj katere mi je, hipoma, postalo vse jasno! In zdaj vem, zagotovo in dokončno vem, kdo je kriv!
Pa pojasnim. Vstal sem, kakor običajno, domnevam, da na levo nogo, ker na nasprotni strani sploh s postelje ne morem, se zida tišči, in se, spet povsem običajno, podal v kopalnico, saj veste, da odtočim, kar se je od zadnjega odtakanja nabralo. In sem, posvetil sem se opravilu, dodobra odtočil, še otresel svoje osnovno sredstvo, pogledal, če so značajske vrline še vedno na pravem mestu, in se… Groza, znašel sem se pred zrcalom ter se zazrl vanj! In kaj sem videl?! Neko podobo, bojda svojo, lastno! Kar niti ne bi bilo tako hudo, od nekdaj sem si, povsem po človeško, všeč, pravzaprav sem kar zaljubljen vase, tako sem brez napak, ampak tista podoba, v zrcalu, me je pa vrgla s tira! Si morete misliti, povsem neobrita je stala tam, nasproti mene, in buljila vame, ležerno, ne da bi se menila za mojo zgroženost, porojeno na temelju ugotovitve, da kocine preveč neugledno v prostor štrlijo, in kvarijo učinek vseh preparatov, ki jih, v duhu sodobnega človeka, uporabljam, da zagotavljam izpopolnitev življenjskega smisla in v najboljši možni meri poskrbim za napeto, čvrsto kožo, in smehljaj, ki se bo brez gubic podajal naokoli. Neobrit, in to že navsezgodaj!
Res, kdo bi jo razumel, to, mojo podobo, zrcalno, da se tako obnaša, povsem neodgovorno?! Mislim, saj ji nisem takoj zameril, najprej sem zrcalo krivil, vrag ga vedi, kako so ga naredili, pa bi lahko tudi potvarjalo dejstva, o meni, vendar sem po nekaj preverkah ugotovil, da se vselej enaka pokaže, ta podoba, moja, kadar se v steklo zazrem, in potemtakem, po neki logiki, ne more biti krivda na strani pripomočka, v katerem, običajno, svojega največjega oboževalca najdem! Ne, podoba je bila dejansko neobrita, zrcalna podoba, in je ona kriva za to, da me je v slabo voljo spravila…

Tako nekako se zgodbice odvijajo v brezmejnem otroškem vrtcu, imenovanem – razumno človeštvo. Natanko tako, in to povsem v vseh primerih, kadar na slabo potegnejo, pa je, denimo, lastnik tovarne kriv, da zmore meni cenovno dosegljive proizvode proizvajati, in da to počne natanko zaradi tega, da jaz potem podležem svoji želji in te izdelke kupim! Jaz sem čist, in zrel, in pameten, pa zagotovo ne morem prevzeti odgovornosti za potrošništvo, še zlasti, ker nisem sam izbral tega, da živim brez sleherne – drže?! Da sem sluzast, prilagodljiv, dvoličen, neusposobljen, nedojemljiv, predvsem pa, da niti tega ne vem, da me utegne pretirana potrošnja večkrat negativno obremeniti, tako posredno, kakor neposredno, pri čemer je dejstvo, da postanem objekt v rokah predmetov še najmanj boleče, itak ne znam drugače, kot v tujih rokah, in po navodilih.

P.S.

Travnik ne pozna neumnosti, zlobe, sovraštva, maščevalnosti, vse dotlej, dokler nanj ne stopi človeška noga. In kakor je človek ta, ki bodisi cvetje na travniku zgolj opazuje, ali ga ubira, ali pokosi, morda celo preorje površino, da mu drugače koristi, ali pa jo uniči, kar tako, zgolj za zabavo, ker se je v hitrosti prek nje izživljal… tako je tudi svet, družba, država takšna, kakršno jo naredijo tisti, ki ga/jo sestavljajo. V okviru lastne razumskosti, in zmožnosti.

Ni komentarjev:

Objavite komentar