sreda, 20. januar 2016

Ajnštajn, vedel ali ne vedel, vprašanje časa...



Praviš, da je bil Ajnštajn genij. Dobro. Praviš, da je bil pametnejši od “tebe”. V redu. Ne ne vem koliko, ampak “malček” pametnejši. Praviš, da je več vedel, kot veš “ti”. V kolikor je to sploh mogoče, seveda, ampak - ni sile, naj mu bo, več je vedel. Zdaj pa takole...

Praviš, da smo ljudje razumna bitja. Super, če veš. Ampak Ajnštajn je rekel, da je človeška neumnost edina neskončnost, v katero je zatrdno prepričan! Tole pa mi ne gre vkup: če smo razumni, potem ne moremo biti obenem neskončno neumni!

Obstajajo različne razlage takšnega “nesporazuma”. Težko se sam o njih odločam, bi mi “tvoja” strokovna pomoč prav prišla. Poglej...

Če Ajnštajn ni več vedel, kot veš “ti”, in če ni bil pametnejši od “tebe”, potem ne vem - čemu ga za genija razglašaš?! Če pa je več vedel in znal, kot je “tebi” dano, potem - čemu mu ne verjameš?!

Seveda, obstaja tudi sledeča možnost: kadar “neomejena človeška neumnost” pomeni isto kot “ljudje smo razumna bitja”, takrat je, neizogibno, razum isto kot neumnost! Dobro, recimo, da je tako celo možno, mislim, časi se le spreminjajo, in tudi današnji je izjemno naklonjen tovrstnemu razmišljanju, ampak - reciva, da je res tako, da je “razum” isto kot “neumnost”, potem - se z lastno neumnostjo hvališ, ko nenehno poudarjaš, da si razumno bitje?!

Ni komentarjev:

Objavite komentar