Najprej
– kaj je teran, oziroma – zaradi česa je, to vino, takšno, da je, kot teran,
nekaj posebnega? Zaradi ene same stvari, zaradi sestave tal, v katerih raste,
konkretno: zaradi apnenčaste sestave tal. Ker je apnenec značilnost kraškega
področja, ni težko ugotavljati, da je teran vino, značilno prav za to področje.
Vendar, za nepoznavalce temeljnih geografskih (in tudi ostalih) zadev: kraško
področje se, na tej, »naši« strani Jadranskega morja, vleče vzdolž celotne
obale, in ni značilno zgolj za Deželo! Pomeni, da je moč teran pridelovati v
razdalji od Trsta pa celo do Albanije in Grčije… in, da, tudi Avstrijci imajo
(svoj) kras!
Sicer
pa je, mimogrede, trta, s katere »obirajo« teran, ista kot trta, s katere, na
rdečično-rjavičnih tleh, na Primorskem (po novem na Obali), proizvajajo
refošk(o)…
Nato o
samem imenu, ki vsebuje italijansko besedo za zemljo (oz. za prst), besedo
terra. Iz tega je moč sklepati, neposredno, da je vino dobilo ime zaradi
konkretnih značilnosti zemljišč, na katerih je rasla njegova trta, oziroma to,
da je vrsta prsti merodajen, odločujoč dejavnik, ki (v konkretnem primeru)
pogojuje teran kot tak! In to, da je ime – italijanskega izvora… potemtakem
tudi vino!
Naslednje,
kar je moč ugotavljati, je to, da Neandertalec, praprednik današnje Evrope, ni
bil ne sadilec, ne rejec, pač pa zgolj lovec, nabiralec, tudi mrhovinar.
Pomeni, da ni on bil tisti, ki je posadil trto in začel pridelovati teran!
Nato je
moč ugotoviti, da obstajajo ljudstva, katerih nacionalna pijača je – pivo (Egipčani,
na primer, Nemci in zlasti Bavarci, tudi Slovani, s svojim ol-om…), in da so že
(stari) Rimljani sloveli po pridelavi in konzumiranju vin(a). In upam, da je vsaj
tisti del osnovnošolskega znanja ostal v beticah, del, ki govori o tem, da se
je Rimski imperij raztezal (tudi) prek celotne obale Jadranskega morja… pa so
Rimljani, poleg cest, amfiteatrov, vodovodnih sistemov… sadili tudi trte, tudi
tisto, ki je danes povod za to, da se – butci kregajo o tem »čigav je teran«?!
Ni komentarjev:
Objavite komentar