sobota, 20. januar 2018

Je vesolje (kot) destilirno posodje?



Uvodoma: to, kar pojmujemo kot »naše« vesolje, je v bistvu le DEL »našega« vesolja, razdeljenega na živeči (sočasno tudi odmirajoči) in porajajoč se del. Za lažjo ponazoritev uporabim destilirno posodje, torej dve posodi, stoječi druga ob drugi, in medsebojno povezani s cevko. Prva posoda (tista, v kateri je zmes, pripravljena za »kuhanje«) je del vesolja, v katerem tudi sami živimo, je torej živeč, obenem umirajoč del celotnega »našega« vesolja, medtem ko je druga posoda SOČASNO »pokopališče« (v katerem se nabira materija, odmrla v živečem delu vesolja) in »porodnišnica« (v kateri se ne samo rojeva, pač pa tudi nastaja novo življenje, nov, živeč del »našega« vesolja, ki bo nadomestil funkcijo trenutno živečega)… medtem ko je cevka, ki povezuje obe posodi – črna luknja (skozi katero odmrla materija menjava prostor svojega bivanja, ko prehaja iz /še/ živečega dela v del porajajočega se, novega življenja). In proces prehajanja materije iz ene posode v drugo, se menjava, ciklično.

Kakopak, glede vesolja je še vedno krepko več vprašanj (neznanega), kot odgovorov (spoznanega), in ne domišljam si tega, da bi zapisano smel ponujati kot neko absolutno resnico, si pa dovolim o teh zadevah domnevati, na temelju naravnih zakonitosti (sila čudno bi bilo, ko bi le-te ne veljale za celotno »naše« /in vsa ostala/ vesolje, pač pa zgolj za poznan nam del, kajti – v takšnem primeru bi izgubile vlogo zakonitosti, podobo pravil, na temelju katerih je moč /pri vseh vsebinah/ dospevati do spoznanj, jih, potemtakem, razumevati in koristiti) in/ali dejstev, torej nekih objektivnih, v naravi (praksi) dokazljivih stanj.

Materija kot taka, sama po sebi, je večna, neumrljiva. Ne da se je izničiti, moč pa je (oziroma se to dogaja tudi samo po sebi, v podobi razvojno-odmirajočega procesa) spreminjati podobe, v katerih se, v določenem času in prostoru, izkazuje. Če zapišem drugače: drevo je sestavljeno iz različnih tvarin (materij/e), iz nekih prafaktorjev(ki se nikdar ne izničijo), in s tem, ko bodisi odmre (in strohni, se pretvori v prst), bodisi ga uporabimo za pridobivanje toplotne energije, preneha obstajati kot »les«, in se spremeni v pepel in različne pline. In ti, pepel in plini, s časom, tvorijo neke nove podobe, v katerih se materija izkazuje. Potemtakem…

VSE podobe materije, bolje – vse posamične celote, sestavljene iz različnih podob materije (iz različnih tvari) so minljive, se porajajo, razvijajo, vendar so, obenem, od samega spočetka dalje, tudi v postopku odmiranja, in razkroja (znova na prafaktorje, iz katerih so se porodile), in to velja tudi za vesolje. Ne za vesolje kot prostor, pač pa za vesolje kot seštevek vsega, kar v konkretnem prostoru obstaja. Pomeni…

Če vzamemo primerjavo med Soncem, Zemljo in Luno, ugotovimo, da je Sonce (še vedno) v fazi rojevanja, Zemlja je že prešla več kot polovico poti, vodeče od njenega rojstva, do njene smrti, medtem ko je Luna malodane tik pred smrtjo. Kakopak, z rezervo je potrebno upoštevati časovne opredelitve, kadar gre za tovrstna vprašanja, saj so »naše« minute v vesolju primerljive s tisoč-, morda deset-, celo sto tisočletji!
Čemu sem zapisal, da je Sonce (še vedno) v fazi rojevanja, ko pa ja vemo, da obstaja, da, potemtakem, je, in – če nekaj je, potem je že rojeno?! Pa je res tako, to, da je nekaj lahko (že) rojeno samo zaradi tega, ker zmoremo zaznati njegov obstoj?! Je zarodek že rojen, ali čaka na to, da bo zadostno zrel, da se v podobi, katera mu je namenjena, porodi?!

Kako je nastala Zemlja? Kot Sončev izbljuvek je poletela skozi prostor, in se, s časom, pričela ugašati (s tem tudi ohlajati)… in ko je bila dovolj ohlajena (ugasla), se je na njej pojavilo življenje. Tvari, ki so bile prej v gorečem (netrdnem) stanju, so se (z ohladitvijo) preobrazile, postale so trdne, določeni plini pa so se združili v ozračje, obenem pa, še vedno, ostali sestavni deli vseh podob, skozi katere se izkazuje (seštevek različne tvari) materija. In na tak način je Zemlja postala »planet«, kar prej, goreča, ni bila.
Enaka je (četudi še nedoživeta, vsaj v primeru »našega« Sonca) zgodba Sonca: s tem, ko izbljuva posamezne kepice, se manjša; s časom, v katerem gori, moč gorenja pojenjuje; in nekoč bo tudi ono prišlo do tega, da ga bo prekrivalo čvrsto površje, in da se bo na njem porodilo življenje, namenjeno tako lastnemu odmrtju, kakor večnemu kroženju materije, izkazujoče se v različnih podobah, skozi različne čase, in v različnih prostorih. Medtem ko…

Medtem ko bo Luna, preprosto, razpadla, na prafaktorje. Na taiste delce, potemtakem, iz katerih je nastala!
Sicer ni moč z gotovostjo govoriti o tem, da na Luni ni nikakršnega življenja (ugotovili so prisotnost vode in – kjer je voda, tam je pričakovati tudi življenje), je pa moč govoriti o tem, da je tik pred izdihom: njena gravitacijska moč je dokaj šibka in, po vsej verjetnosti, jo ustvarja izključno z maso, iz katere je (torej z lastno maso), in nič več s pomočjo svoje sredice, za katero je moč domnevati, da je že ugasla, odmrla.
Če pomisliš na Zemljo, na njeno notranjost: »naš« planet ima živo jedro, to jedro je v tekočem stanju, in (z vrtenjem planeta okrog lastne osi) se tudi samo »vrti«, teče, s čemer ustvarja dodatno silo privlačnosti (poleg tiste osnovne, kakršno ima masa sama po sebi… torej tiste, s katero razpolaga tudi Luna). Je pa dejstvo tudi to, da se gravitacijska sila Zemlje manjša, kajti – kako le bi se Luna oddaljevala od »našega« planeta, ko bi le-ta imel enak privlačnostni učinek (kot poprej)?!

Malček, morda, vstran od naslovnega vprašanja, vendar v prid lažjemu razumevanju. Torej: VSE, kar se je porodilo, enkrat tudi odmre in razpade! Tudi planet(i). In vsemu odmrlemu ni več prostora v svetu živečega, vse odmrlo najde svoj čas – na pokopališču. Četudi vesoljskem, takšnem, do katerega se dostopa skozi črno luknjo.

Čemu odmrlo ne ostane v istem prostoru kot živo? Čemu se ne bi, po načelu večnega kroženja materije, v enem in istem vesolju vršil ciklus »porajanja-iz-smrti«?
Saj se, kajti – ne smemo pozabiti: »naše« vesolje ima prehod (vrata) v sosednji prostor, pomeni, da to »naše« vesolje predstavlja le delček nekega (večjega) stanovanja, in pomeni, da sta tako pokopališče, kakor porodnišnica, nekje na obrobju »mestnega vrveža«. Obenem pa…
Specifičnost pogojev (okoliščin) je tisti dejavnik, ki tudi vpliva (pogojuje) na procese, katerim je podvržena materija, in, morda, že »nekajkrat« prežvečena (v različnih podobah izkazujoča se) tvar potrebuje nek nov zagon, nek nov vir življenja, ki ni voda, pač pa – ogenj?!

Kakorkoli, mikro drobci (materija) potujejo skozi črno luknjo VEN iz »našega« dela vesolja, in se nabirajo v »nenašem« (morda še neživečem?!) delu celote, vsekakor pa ostajajo v »našem« vesolju, ki s tem, da tako posluje, v bistvu funkcionira, če uporabim, za primerjavo, bajeslovno bitje, po načelu ptiča Feniksa, ki – umre tako, da zgori, obenem se (iz taistega ognja) znova rodi. Pomeni, da se rodi iz lastne smrti! Pomeni, da KOT CELOTA sploh ni umrljivo, vesolje, pač pa so minljive le njegove posamične podobe, iz katerih je sestavljeno.
Da črna luknja ne ogroža še živečega, to je moč domnevati na temelju dejstva, da je že dvakrat zavrnila sondo, s katero so znanstveniki hoteli prodreti vanjo (in skoznjo). Očitno sta bili sondi preveliki, potemtakem po merilih črne luknje še živeči, kajti – ona predstavlja vrata, skozi katera smejo le drobci, koščki, ki so našim čutilom nezaznavni, tako majhni so. In bi se dalo sklepati, da so ti, odmrli mikro delci, povsem brez energije, in da potujejo v drugo sobo vesoljskega velikega stanovanja zaradi tega, da se bodo, v tej, drugi sobi, ponovno združili, se zgostili in, s tem, ustvarili pogoje, potrebne za to, da – se začne, denimo, pri bioloških odpadkih (če imaš kompostnik, lahko preveriš, da je v notranjosti nabranega materiala TOPLO!), proces gnitja (vretja), proces porajanja toplotne energije, proces, ki zmore, ob ustreznih okoliščinah, voditi vse do eksplozije, in na temelju nje nastalega ognja… zametka NOVEGA ŽIVLJENJA? Do, če poenostavim, tistega prvega poka (same eksplozije, ki porodi ogenj), ki spusti »startno zastavico«, in kasneje še do pokov, ki premoščajo časovno razdaljo do samega »velikega poka«, ki poskrbi za to, da se v tej, drugi sobi, porodijo novi planeti, nove (vsakokrat drugačne!) vrste življenja.

Ni komentarjev:

Objavite komentar