ponedeljek, 29. januar 2018

Govoreča papiga



Nekoč sem imel papigo. Vrag ga vedi, od kod je priletela, a je znala, poleg jesti in sračkati, ponavljati besede. Ne, ni znala govoriti, kajti za to bi potrebovala zmožnost tvorjenja smiselnih (iz)povedi, pač, le ponavljala je. Kar tako, počez, in rado tudi v zrcalce, v katerem se je občudovala…

Priznam, šla mi je na živce, nenehno je trosila svoje »denar je grd«, »kapital je grd«, »država je grda«… po njenem naj bi bilo vse grdo, z izjemo nje same, ki je zares znala le – jesti in sračkati.

Kakorkoli, skušal sem jo odvaditi teh izjav, in po dolgem času vztrajnega prizadevanja sva odpravila vsaj trditev o grdem denarju. In je začela ponavljati, da je »denar dober, ker je menjalno sredstvo«… medtem ko je o(b)stala pri vseh ostalih trditvah. Ni se mi dalo, priznam, da bi še več časa trošil nanjo, da bi jo tudi glede kapitala, države in ostalega podučeval, kajti – papiga je, vsemu navkljub, zgolj papiga, zmožna ponavljanja, pri čemer s tem, kar iz njenega kljuna pride, le neumnost izkazuje. Mislim, če ne razume tistega, kar govori, potem se, zagotovo, ne more pametno izkazovat!

Kakorkoli že, od takrat nimam več papige. In je sploh ne pogrešam, jih je povsod naokoli več kot preveč.

Ni komentarjev:

Objavite komentar