nedelja, 7. januar 2018

Od kod si, človek?!



Upoštevaje preprosto dejstvo, ki govori o tem, da se nagoni in razum medsebojno izključujejo (gre za dve popolnoma različni obliki delovanja/izkazovanja!), odpade teza, da imata opica in človek istega prednika! Čemu? Preprosto: ko bi bila resnična, ta trditev, potem bi ta prednik moral biti bodisi nagonsko, bodisi razumsko bitje, in bi se tudi iz njega razvila IZKLJUČNO bodisi nagonska, bodisi razumska bitja…
V kolikor bi bil razumsko bitje, ta prednik (da bi iz njega lahko izrasel človek), potem bi se moral, na določeni točki lastnega razvoja, razdeliti v dve skupini, v dva dela, od katerih bi en ostal razumski, drug pa evoluciji pokazal »figo«, bi povsem zanemaril vse zakonitosti razvoja ( = nadgradnje obstoječega, predhodnega, doseganje boljših/izboljšanih stanj) in – šel po vzvratni poti, šel NAZAJ v »razvoju«, oz. bi, z drugimi besedami, razvoj ne mogel več biti razvoj, pač pa nazadovanje!
Ko bi bil, ta, domnevni, prednik, nagonsko bitje, potem iz njega ne bi moglo nastati razumsko bitje (obe zasnovanosti, nagonska in razumska, temeljita na materialnem, na materialni zasnovanosti, na genih!).

Obstajajo človekolike opice (gibon, gorila, šimpanz…) in obstajali so človečnjaki, bitja, ki so bila, po vsebini, po zasnovanosti (in delovanju/izkazovanju) povsem enaka opicam, le da so se po obliki zdela podobna človeku. Pravzaprav, ko bi bila merodajna vsebina (in ne forma, zunanji izgled), bi bilo pravilneje človečnjake preimenovati v – opičnjake… in bi, še vedno, ostali natanko enaki, kakršni so bili, in se, še vedno, ne bi ločili, vsaj pomembneje ne, od opic (ki tudi zmorejo uporabljati /in celo izdelovati preprosta/ orodja, ki zmorejo celo – sestavljati posamezne dele človekovih pripomočkov in s tem narediti orodje, potrebno za doseganje želenega – tako so, že dolgo nazaj, v Rusiji ugotovili, da zmore opica sestaviti /ne da bi ji, pred tem, kdorkoli pokazal, kako sestavljanje poteka!!!/ posamezne dele zložljive palice, in s sestavljenim pripomočkom približati npr. banano v doseg lastnih rok/tac).

Genetika ugotavlja prisotnost genov, značilnih za šimpanze, tudi v »človeštvu«. Priznam, ne vem, kolikšen del taistega so uspeli proučiti, in ne vem, ali so taiste gene odkrili le pri človejakih, ali tudi pri ljudeh… je pa dejstvo, da odkritje pri prvih ne bi bilo nič presenetljivega (tako in tako so, še vedno, nagonska, potemtakem NErazumska bitja), medtem ko bi se podobna najdba pri človeku spremenila v raziskovanje/ugotavljanje sledečega: če so tudi pri človeku najdeni geni šimpanza, potem kateri geni so najdeni, katere dele organizma sestavljajo, sotvorijo, potemtakem tudi (so)pogojujejo njihovo delovanje, in – v kolikor tovrstni geni obstajajo tudi v možganih, v katerih delih možganov so, v kakšnem razmerju napram ostalim genom… s čemer bi, posledično, prišli do ugotovitve o tem, kako je mogoče, da (kljub omenjenim genom šimpanza /V KOLIKOR DEJANSKO OBSTAJAJO PRI ČLOVEKU!!!) človek posluje na temelju razuma (in, s tem, lastne nagone obvladuje, jim ne dovoljuje, da bi ga vodili, se obnaša v nasprotju z njimi)?!

Kakopak, s parjenjem človečnjakov (opičnjakov) in človeka, so se tudi geni medsebojno pomešali, v to ne kaže dvomiti. In je človečnjak dokaj napredoval, s tem, ko je postal človejak, kar se pozna, na primer, tudi na njegovem govoru: namesto medmetov, s katerimi se je sporazumeval človečnjak, zmore človejak izgovarjati cele stavke. Žal ni znano razmerje med obema vnašanjema (povsem različnih) genov, z ene strani tistih, ki pogojujejo nagonsko ravnanje, in z druge tistih, ki tvorijo razumsko delovanje, je pa moč predpostavljati (zgolj na temelju izkazovanja narave, znotraj katere manj razvita bitja /potemtakem tudi manj razvite zasnove/ lažje preživijo /so odpornejša skozi čas, manj dovzetna za razne objektivne »šok« spremembe, lažje prilagodljiva… od razvitejših), da je omenjeno parjenje potekalo – v škodo človeka, oziroma, če zapišem drugače, da se, s časom, razmerje napram celotnemu »človeštvu« konstantno krepi v korist človejakov.

Kakorkoli že, če ena sama vrsta ne more biti sestavljena iz dveh povsem nasprotujočih si značilnosti (opica ne more biti seštevek opice in NEopice!), potem tudi prednik dveh povsem različnih bitij NE MORE biti eno in isto bitje!

Ni komentarjev:

Objavite komentar