petek, 10. marec 2017

Kadar niti vzroka in posledice nisi zmožen pravilno razporediti...

... takrat se izkazuješ z nedojemljivostjo, z nerazumskostjo, takrat VEDNO vzroke vsega (tudi t. im. družbenega dogajanja) iščeš izven "sebe", kot sestavnega dela taistega vsega.



Ti, ti, grdi "sistem", ki "razumnim" natikaš plašnice, in jih, potemtakem, samo po izgledu ločuješ od konj!
Še mravljišča so boljša od tebe, ona gradijo takšne mravljice, ki zmorejo usklajeno sobivati. Ali pa...

Mejduš, morda sem se pa zmotil, pa v bistvu mravljice gradijo mravljišča, in "razumni" grdi "sistem"?!

Na popolnoma enak način (s poiskanjem vzrokov izven sebe) delujejo vsa nagonska bitja, ki pa, za razliko od dvonogih, ne silijo v spreminjanje obstoječega (pač pa le-to, obstoječe, spreminjajo zgolj na posrednem način, sodelujoč v interaktivnem delovanju celote, katere sestavni del so).

Žal je "resnica"  v t. im. "človeškem svetu" izključno tisto vedenje, ki je značilno za absolutno večino, potemtakem za pod/povprečnost... in je vrednost te (takšne) "resnice" popoln odraz vrednosti dejanskih (spo)znanj taiste pod/povprečnosti... potemtakem tistega dela, ki se je vselej upiral novostim, zlasti tistim (spoznanjem), ki jih je bilo težko prikazati v (čutnim zaznavam) otipljivih podobah.
In ker je "resnica" v t. im. "človeškem svetu" vedno večinsko opredeljevana, zaradi tega tudi opozorila, izkazovana pred desetletji (ali kadarkoli poprej), o tem, kam vodijo (takratna) družbena dogajanja, niso bila sprejeta, kaj sprejeta, vsaj kot realno možna obravnavana.

Da, ni Ajnštajn zaman o neskončni človeški neumnosti izjavljal, čeprav bi se dalo, ob njegovem izjavljanju, zgolj o terminu "človeški" razpravljati, temelječ na obstoječih, uradnih opredelitvah razlike, ene same, med živalskim in človeškim svetom (nagoni : razum).

Biti razumen NI znati izustiti besedo "razumem", biti razumen JE biti zmožen predvideti realne posledice lastnega delovanja, potemtakem je biti razumen tudi zmožnost ocene realnosti sleherne zadeve, ki jo v udejanjanje zastavim. Tisti "kar se je zgodilo" (torej ugotavljati za nazaj, že izvršeno) zna vsako teslo!

Ni komentarjev:

Objavite komentar