nedelja, 12. marec 2017

O "poneumljanju"



Obstaja obče (splošno) prepričanje o tem, da »mediji poneumljajo ljudi«. Potemtakem zmorejo časopisi, radijske in TV postaje vplivati na naravno zasnovanost in odločati o tem, če se bo ta zasnovanost uspela (ali pa ne) izkazovati.

Kakopak, konkretno prepričanje sodi v vrsto ostalih prepričanj, s katerimi je občost v vseh časih izkazovala lastno nezmožnost dojemanja. In je to prepričanje, preprosto povedano, neumnost, zelo velika neumnost!

Lahko delfina (ki se občosti izkazuje kot »izjemno pametna žival«… čeprav so, mimogrede, vse živali na povsem enaki stopnji pameti, torej na tisti stopnji, v okviru katere jim je omogočeno ne le njih lastno pre/živetje, pač pa tudi pre/živetje vrst) naučiš, da se bo obnašal kot ne-delfin, da se bo, potemtakem, izkazoval povsem drugače, kot je izkazovanje, izhajajoče iz delfinove (naravne) zasnovanosti? Ne, ne da se ga. Kakopak, da se ga naučiti, da skače skozi obroč (a delfin že sam od sebe skače iz vode, pomeni, da mu je skakanje danost, in je to, da se nauči skočiti skozi krog le neka nepomembna, obstranska zadeva), a s tem se delfin, vsebinsko (in po vprašanju lastnih ne/zmožnosti) niti za pikico ni spremenil.

Ne da se poneumljati, in ne da se »delati pametnejše od obstoječega«. Ko bi se dalo, denimo slednje, bi uk (šola), bi izkušnje izkazovale napredek tudi na področju »pameti« občosti. Pa ga ne.

Občost pravzaprav ne potrebuje poneumljanja, je dovolj neumna že sama po sebi. Tako neumna, da ne zmore dojeti, da so na vseh področjih, torej tudi tam, kjer sestavljajo časopise ter radijski in TV program, njeni pripadniki v večini, celo v absolutni večini (da je že prava redkost naleteti, v t. im. »javnem življenju«, na razumskega posameznika). Pomeni, da pripadniki taiste občosti s svojim delom, s svojimi izdelki (s časopisnimi poročili, z radijsko-televizijskimi vsebinami, s političnimi odločitvami…) le izkazujejo zmožnosti večinskega dela »človeštva«, lastno neumnost (umsko nezmožnost). In, kolikor me spomin ne vara, je izbira časopisov (radijskega, TV programa) stvar svobodne odločitve (pomeni, da me nihče ne more prisiliti, da bi gledal nekaj, kar je neumno), a so kljub temu (ali pa prav zaradi tega) tako imenovani »rumeni« časopisi najbolj brani, in so razne poljudno-znanstvene oddaje (ali »kulturne«) med – najmanj gledanimi. Celo tako malo obiskane so, te (takšne) oddaje, da zasedajo pozno nočne termine, torej jih dajejo na program takrat, ko občestva več ni pred sprejemniki.

Zmorejo oddaje »spametovati«? Zmore to narediti šola? Ne, ne zmore. Razvojna teorija (evolucijske poti) je sestavni del številnih oddaj, je sestavni del slehernega šolanja, a občost še vedno ne pozna razvoja kot takega, in še vedno je pri določenem delu te občosti neka »nadnaravna sila« tista, ki je tvorila, naredila življenje! Pomeni, da je lažje verovati, kot vedeti (znati)? Ne, ni lažje, je edino možno, tam, kjer ni dojemanja.

Poneumljati torej ni moč (in obratno, spametovati tudi ne), ker ni moč z zunanjimi (nefizičnimi) posegi spreminjati naravnih danosti. Je pa moč nekaj drugega, je moč OKVARITI, je moč deformirati obstoječe zmožnosti in jih narediti za (deloma ali v celoti) neuporabne, navidezno zakrnele, odpadle. In to je še kako moč početi, to, ne nazadnje, taista absolutna večina počne z razumsko zasnovanimi posamezniki, takrat, ko jih (v času njih dozorevanja, v času odraščanja) tlači v svoje (nagonski pameti razumljive in edino sprejemljive) kalupe, mišljenjske, ravnanjske, in zahteva (pod prisilo), da se tudi ti posamezniki ravnajo po vzorcih večine. In počne, s tem, nekaj podobnega, kar so, denimo, Turki počeli z otroci, katere so odvzeli napadenim ljudstvom in jih preobrazili v »janičarje« (v še hujše, v še bolj neprizanesljive »turke« od tistih, kakršni so bili sami).

A s tem smo že na področju psihičnih težav, psihičnih okvarjenosti, katerih posledica (in tudi izkazovanje) je bodisi okrnjena umska (s tem tudi vse ostale) zmožnost, bodisi popolna umska »zatemnitev«. In je te okvare moč zaznavati pri slehernem posamezniku, ki po svoji umski zasnovanosti odstopa od zasnovanosti nagonske večine, celo pri t. im. »genijih« je njih »čudno« obnašanje govorilo o tem, da z njimi »nekaj ni v redu«, čeprav – kako je lahko nekdo »genij«, kako se lahko izkazuje z »genialnostjo«, s prepoznavanjem tistega, kar je večini nedostopnega, če pa se izkazuje »neumno«, bolje: z »neumnimi« (posameznimi) ravnanji?

Seveda, ne more biti neumen, takšen »genij«, kajti – ko bi bil, ne bi zmogel ustvariti lastne »genialnosti«, je pa lahko – okvarjen, onesposobljen (na določenem področju lastnega življenja) razumnega izkazovanja. Tudi tako, denimo, da, kljub svoji »genialnosti« (kljub temu, da je razumsko bitje, kljub temu, da TEMELJI NA RAZUMU, kljub temu, da dvomi v obstoječe razlage in išče nova pojasnila, kljub temu, da verjame v obstoj nečesa šele takrat, kadar ta nekaj ugotovi, spozna in ga dokaže!) – veruje v boga (in se s tem svojim verovanjem izkazuje v popolnem nasprotju od lastne zasnovanosti, kajti veruje v nekaj, česar niti spoznati ne uspe, kaj šele dokazati njegov obstoj, in veruje, potemtakem ne temelji na dvomu v dorečenost obstoječega).

Pomeni, z drugimi besedami, da tudi okvarjeni razumsko delujoči zmorejo delovati povsem razumsko, na tistih področjih, na katerih jim je okolje nekoč (v času njih odraščanja) dovoljevalo imeti lastno mnenje, ne zmorejo pa taistega tam, kjer je okolju uspelo »vcepiti v glavo« neka svoja, bedasta prepričanja! In če je bilo te prisile preveč, potem… potem se pripeti tudi takšno stanje, da sicer razumsko zasnovanemu (a psihično okvarjenemu) bitju ni moč pomagati (ga ozdraviti, mu odpraviti težav/e), ker je okolje nad njim (na njem) že v celoti izkazalo svojo destruktivno zmožnost. In ni poneumilo takšnega posameznika, daleč od tega, ga je povsem onesposobilo, ga je spravilo v takšno psihično obolelost, da v njem ni niti toliko zmožnosti dojemanja (razumskega delovanja), da bi se s pomočjo te trohice dalo »doseči« obolelega (pod)zavest in mu pomagati, mu odpraviti okvarjenost.

Ne, ni moč poneumljati, tudi v teoriji bi bilo kaj takega nemogoče, kaj šele v praksi, je pa moč živeti posledice bivanja znotraj že povsem dovoljšnje neumnosti, ki skazi dobesedno vse, kar ji pride v roke in o čemer sme sama odločati.

In, mimogrede: obče prepričanje o obstoju »genijev« je skregano s slehernim poznavanjem vrst, torej z razvrščanjem, kajti vrsta, imenovana »genij« sploh NE obstaja! Pomeni, da je »genialnost« posameznikov le njih izkazovanje razumskosti, pomeni, če grem korak naprej, da so ti posamezniki nekaj povsem drugega (drugačnega) od občosti, od absolutne večine, pomeni… če so oni (ti posamezniki) razumska bitja, potem tisti, ki tvorijo občost, to – niso! Pomeni, da »geniji« in občost niso ista vrsta.

Ni komentarjev:

Objavite komentar