sreda, 15. marec 2017

Ti, grda znanost!



Znanost je "izumila" elektriko...
Ti, grda znanost, zaradi tebe moramo sedaj položnice plačevat, za elektriko!

Vse več je opaziti obtoževanja znanosti, češ da (s svojimi dosežki) vodi svet v propad. Pa – je temu zares tako?

Ne, ni znanost kriva tega, da bebavost njene dosežke (bebavo) uporablja. Denimo...

Denimo zgodba o plastiki, ki se kopiči in ogroža naravo.
Res je, nabira se, te plastike, na vsakem koraku. A ne zaradi tega, ker je »izumljena«, pač pa zaradi tega, ker je izumljeno v rokah pogoltne neumnosti. Primer z vrečkami: so praktična zadeva, marsikdaj tudi večkratno uporabne, marsikdaj pa bi bile, povsem zlahka, nadomestljive s košarami, torbami iz blaga, celo s tistim vozičkom, katerega je moč relativno poceni kupiti, da pridno pripomore k prenosu kupljenega do doma. Pomeni, da bi sami uporabniki zlahka zmogli zmanjšati porabo teh vrečk, ko… ko bi se dejansko zavedali vprašanja onesnaževanja, in ko bi ne bili tako neodgovorni, kakor so. In, mimogrede: zbiraj plastiko (ter ostale »odpadke«) na ustrezen način, pa bo šla v predelavo (in ne bo ležala vsepovsod)!

Plastika kot taka je, po drugi plati, izjemna pridobitev! Denimo: zmore nadomestiti les (pri izdelavi pohištva), pomeni, da zmore prispevati k manjši sečnji, pomeni, da zmore, s tem, prispevati k večji količini kisika, katerega drevesa izločajo v ozračje.
Vodovodne napeljave: večinoma plastične cevi nadomeščajo svinčene (kolikor jih že niso). Svinec, težka kovina, strupena (še bolj kot plastika) in krepko hitreje razgradljiva, kot je plastika (pomeni, da prej zastruplja ne samo okolje, v katerem se nahaja, pač pa zastruplja tudi vodo, ki teče skozi svinčene cevi). Bi se potemtakem dalo reči, da je zamenjava svinčenih cevi s plastičnimi korak naprej.

Uporaba vedenja o cepitvi atomov: super zadeva, kadar to zmožnost cepitve um nameni za proizvodnjo »čiste« energije, sila slaba, kadar jo neumnost uporabi v podobi grožnje, ali celo udejanjenega povzročanja smrti (atomska bomba).

Škropiva, gnojila: super zadeva, kadar se v zmernih količinah uporabljajo izključno za najnujnejšo zaščito/gnojenje pri   zmerni pridelavi hrane, in izjemno slaba, kadar se uporabljajo za posiljeno, prekomerno proizvodnjo, povzročeno z občo pogoltnostjo, v okviru katere vsakdo mora imeti vse, kar se v imetje ponuja!

Uporaba goriv, katerihkoli: super zadeva, kadar si zmoreš ogreti toliko prostorov, kolikor jih dejansko potrebuješ za živetje, in na temperaturo, ki ustreza potrebam ustrezne oblečenosti v zimskih razmerah, in sila slaba, kadar ogrevaš površine, brez katerih bi zlahka živel (ko te ne bi gnala pogoltnost), in kadar ogrevaš na 25 stopinj ali več. Super zadeva, kadar je industrijska proizvodnja usmerjena v normalno zagotavljanje dejanskih življenjskih potreb, in sila slaba, kadar temelji na potrošništvu.

Izum motorja (»stranski produkt« izpušni plini): super zadeva, kadar zmoreš vozilo uporabljati takrat, kadar dejansko ne gre drugače, izjemno slaba, kadar niti sto korakov do trgovine ne zmoreš preseči brez vozila.

Nekajkrat sem že slišal, da »bi bilo treba uničiti vse puške, potem bi bil svet lepši«. Potemtakem: puška. Super zadeva, kadar ti omogoči, denimo, ubranitev pred zverjo. Sila slaba, kadar jo zver vzame v roke! In, mimogrede: tudi takrat, ko pušk (še) ni bilo, so zveri našle učinkovite načine, s katerimi so se medsebojno pobijale!

Droga: super zadeva, kadar se znajde v zdravilu, s katerim je moč obvladovati bolečino, izjemno slaba, kadar z njo »obvladuješ« lastno praznino!

Računalniški programi (oziroma ves sistem): super zadeva, kadar omogoča racionalno potekanje določenih procesov, pa kadar omogoča pridobivanje informacij, in izjemno slaba, kadar se neumnost igračka, ali celo želi povzročati škodo.

In je z vsakim (da ne naštevam v nedogled), do zadnjega, znanstvenim odkritjem tako: NI odkritje (znanost) krivo/a (za morebitne negativne posledice), pač pa je kriv tisti, ki neodgovorno, neumno odkritja uporablja (zlorablja)! Ne zavedajoč se preprostega dejstva: slej ko prej plačaš račun za lastno delovanje! Tudi takrat, kadar si neumen (nerazumen) proizvajalec, ali pa neumen (nerazumen) porabnik (in, v obeh primerih tudi volilec, ki sebi podobne izbira, da še uspešneje kvarijo vse, česar se lotijo).

Pa je absurd, po tem vprašanju, še toliko večji, ker – bentiš, danes živiš krepko bolje, lažje, dlje, kot so živeli pred sto leti, in ti je to omogočeno prav zahvaljujoč znanosti (odkritjem), in vse, kar vzameš v roke, govori o dosežkih znanosti, ti pa, butngora, znanost kriviš, češ da ti življenje slabša!
Kjer ni dojemljivosti, tam je NEUMNOST »zakon«!

In zgolj še pripis: ne more biti pametnejši Svet, če je celo v znanosti le 2 % tistih, kateri se zmorejo izkazovati z abstraktnim mišljenjem, torej s predpogojem razuma!

Ni komentarjev:

Objavite komentar