torek, 14. marec 2017

Ko rep poganja Svet...



Ko se jezijo na bogate, češ da izkoriščajo njih (taiste, ki se jezijo), ne pomislijo na to, da so tudi sami bogati, v odnosu na revščino, značilno za nerazvita področja Sveta. In da imajo tudi sami obstoječ način življenja izključno zaradi tega, ker tak način življenja temelji na izkoriščanju "nerazvitih".

Kakopak, pravično razporeditev vidijo v "enakosti", a le takrat, kadar imajo sami manj, kot bi imeli, v kolikor bi jim enakost zagotavljala tisto, česar sami niso zmožni ustvarjati. In jim je ta enakost v hipu krivična, takrat, kadar predstavlja manj od tistega, kar že imajo.

In, kakopak, jih ne moti dejstvo, da niso, da ne zmorejo biti enaki, po vprašanju tvorjenja (dobrobiti), in zlasti po vprašanju odgovornega odnosa do celote, do skupnosti kot take. Znajo pa presegati, to enakost, in jo nenehno presegajo, s svojimi pričakovanji, celo zahtevami.

Vzemi jim, za potrebe skupnosti, delček njih vrtička, in razlagali bodo o krivici, vzemi posest nekomu, ki jo je skozi generacije ustvaril, in jo razdeli njim, pa bodo govorili o pravici!

Pogojni refleks, nagoni... pamet, s katero mi tudi Tar dopoveduje, da se svet krog njegove riti vrti.

Ni komentarjev:

Objavite komentar