ponedeljek, 9. september 2019

Absurd tehnološkega razvoja


Najprej ugotovitev: stroji NE znajo misliti, zmorejo pa se izkazovati z določenimi miselnimi operacijami, kakopak - v okviru programov, s katerimi je opredeljeno njihovo delovanje. Potemtakem stroji NE zmorejo nadomestiti umskega dela, zlahka pa nadomeščajo fizično (čemur smo, ne nazadnje, priča, v številnih primerih).

Komu, upoštevaje zapisano, stroji lajšajo živetje? In - ga sploh lajšajo? TOZADEVNO ga lajšajo tistim, ki opravljajo fizična dela. Tistim, ki, očitno, za umska niso sposobni. In - čemu jih lajšajo le tozadevno? Preprosto: ko ne bodo imeli delati tega, kar so zmožni delati ( = fizična dela), bodo še manj vedeli kaj početi s samimi seboj, kot vedo danes! Stroji bodo delali namesto njih, pomeni, da tudi možnosti za prihodke ne bodo imeli, pomeni - da bodo vse bolj odvisni od uvidevnosti skupnosti, od podpore, takšne ali drugačne... pomeni, v končni fazi, da jim bo, še bolj, padla kupna moč, in bo njih nezadovoljstvo le naraščalo!

Ne, stroji oz. tehnološki razvoj, dolgoročno gledano, ničesar zares ne lajša(jo), nasprotno, vodi(jo) v vse bolj konfliktna stanja, katerih razreševanje je vprašljivo. Nastalo bo namreč to, kar se, postopoma, že izkazuje - nepotrebna (fizična) delovna sila bo odpuščena, kam z njo (da bodo vsi zadovoljni) pa nihče ne ve.

Ni komentarjev:

Objavite komentar