četrtek, 12. september 2019

Niso ideja, še manj idealni


Pri opredeljevanju človejakov, je neveščemu najlažje iti po vzvratni poti…

Definitivno so tvarina, sestavljeni so iz otipljivega, potemtakem niso ideja, in še bolj niso idealni!

V kolikor niso ideja, neotipljivost, potem zmorejo dospeti le v štiri kategorije, kajti – več jih ne obstaja! Pa bi, načeloma, lahko bili:

-          Predmet(i) oziroma t. im. neživa narava;
-          Rastlina(e), potemtakem vrsta živetja, ki je, bolj ali manj, pripeta na neko svojo podlago;
-          Žival(i), potemtakem živetje, katero opredeljuje nagonskost oz. nerazumskost;
-          Človek (ljudje)? Stežka, pravzaprav nemogoče, kajti temeljna značilnost človeka je razum, le-tega pa človejaki, dokazljivo, ne premorejo!

Predmeti, očitno, niso. Imajo svojo voljo, ki pa se zna, resnici na ljubo, vselej prilagajati volji močnejšega, pa potemtakem volja nekoga drugega postane njih tozadevna volja.
So gibljivi, sami se zmorejo premikati, kar, zanesljivo, ni značilnost predmetov. Četudi je res, da znajo stati tam, kamor jih (močnejši) postavi.
Potemtakem – četudi se v marsičem predmetno izkazujejo, niso predmeti.

Rastline imajo neko konkretno, otipljivo osnovo, pa zmorejo rasti izključno tam, kjer so pripete na nek materialen vir prehranjevanja. Človejaki so, nasprotno, pripeti na neotipljiv nič, na dedno bebavost, netvornost, čeprav – marsikdaj so pripeti tudi na skupnost, v podobi socialne pomoči.
Rastline tudi pretvarjajo neljubo v potrebno, pa so zmožne bogatiti prst in proizvajati tisto, čemur pravimo zrak (čeprav le-ta ni sestavljen le iz kisika!), dočim je pri človejakih povsem obratno: prst zastrupljajo, in zrak tudi.

Za človeka sem že zapisal, da odpade, v primeru človejakov. Tam, kjer niti tega ne vedo, da vse poteka po nekih svojih zakonitostih… tam, kjer ne vedo tega, da sleherna zadeva (in tudi družbena dogajanja) potekajo v okvirih svojih tokokrogov (pa vzroki neizogibno pogojujejo posledice)… tam, kjer se niti posledic lastnega delovanja ne zavedajo… tam ni moč, niti od daleč, govoriti o razumu! Potemtakem…

Kaj so, potemtakem, človejaki?! Poznaš še kakšno kategorijo, znotraj katere bi jih znal(a) uvrstiti?!

Ni komentarjev:

Objavite komentar