nedelja, 8. september 2019

S termiti, o termitih, po termitsko...


Ustoličili so termite. Pritlehne, pokvarjene, pogoltne termite. Drugače ni šlo, izbirali so izmed sebe, sebi podobne, in primerne.

Na začetku, dokler so drobtine padale vsevprek, so jim bili ti, ustoličeni, termiti povsem všeč. Žretja je bilo dovolj, za vse, tudi za te, ki so izmed sebe sebi podobne izbrali...

Ko je umanjkalo žretja, in so preostanke ustoličeni termiti med seboj podelili, so postali, znenada, ti, ustoličeni termiti, grdi! Sami so požrli, do konca, kar je bilo moč požreti. In niso tudi ostalim, termitom, dali.

V bistvu ti, ustoličeni termiti, niso prav nič grši od termitov, ki so jih izmed sebe izbrali! Daleč od tega, vsi termiti, tisti zgoraj, in tisti spodaj, se povsem enako izkazujejo, z žretjem. In z nesposobnostjo ustvariti tisto, kar bi žrli. In je edina razlika, med vsemi termiti, v tem, da - so tisti, ki so bili izbrani, dospeli do priložnosti za več-žretje, dočim je ostalim preostalo manj-žretja! A bi tudi ti, ostali, več žrli, ko bi lahko, potemtakem - tam, kjer ni razuma, tam tudi načelnosti in morale ni, tam “priložnost dela tatu”, tam je povsem vseeno kdo je na oblasti, kajti oblast, tako ž’valce “vedo”, itak pokvari...

Tako je, pač, pri bitjih, ki z razumom ne razpolagajo, in se obnašajo natanko tako, kot se obnaša ves, preostali, živalski svet: žri takrat, ko je priložnost za žretje, in ne razmišljaj o tem, če bo kaj za jutri ostalo!

Nagonskost, živalskost, in tozadevna demokracija živalskih - najučinkovitejši način razkroja katerekoli, in sleherne, civilizacije!

P.S.
Po uradni, in stežka ovrgljivi, definiciji, je razum edina kategorija, ki človeka loči od živali. In le dobra dva odstotka dvonoge-v-oblačila-odevajoče-se populacije premore razum!

Ni komentarjev:

Objavite komentar