torek, 19. junij 2018

"Božja volja", "usoda"...


Niti ne tako dolgo nazaj, so v brazilski džungli odkrili pleme, (še vedno) živeče v "kameni dobi"...

To pleme je poznalo "svoj svet", in je VEDELO, da izven njihovega sveta ničesar ni!
Poznalo je delovanja določenih substanc, rastlinskih in živalskih, pa je moglo tudi zdraviti določene bolezni, se soočati s posameznimi poškodbami... pomeni, da je VEDELO za zdravljenje, da so celo "medicino" (znanost, pazi!) razvijali... vse tisto, česar pa niso razumeli (glede bolezni in poškodb), je pa "bog" v svoje roke vzel, in je bilo od "božje volje" odvisno...

Da, NATANKO NA ENAK NAČIN so živela, v davni preteklosti, vsa ostala plemena: verovala so (vse neznano so prisojala božanstvom, bogovom), znala so opazovati svoja okolja (pomeni, da so se na temelju videnega tudi na/učila določenih stvari, in svoje naučenosti prenašala iz roda v rod... potemtakem so razpolagala z ZNANJEM in celo s poukom, s šolstvom!)... pravzaprav so počela, ta plemena, natanko takšne stvari, katere ZMORE POČETI VSAKA ŽIVAL (tudi le-ta se strahoboječe ozira proti neznanemu, kadar grmi, tudi le-ta pozna svoj svet, in zmore o/zdraviti določene svoje bolezni, poškodbe, tudi le-ta prenaša izkušnje iz roda v rod, potemtakem uči, šola svoj podmladek)... in prav radi tega, ker zmore LE to, še vedno ostajajo (tako tovrstna plemena, kakor ves živalski svet) tam, kjer so obstajali desettisočletja, v svoji "naravi", v "kameni dobi".

To je temeljna značilnost pameti (konkretnega, praktičnega mišljenja): zmore opazovati in se zmore iz opazovanja tudi na/učiti določenih svojih znanj, ki pa so (prav zaradi nerazumevanja vsebin, prav zaradi tega, ker opažajo izključno posledice, medtem ko do vzrokov ne dospevajo) nepopolna, radi tega tudi napačna, neučinkovita, razvoju nasprotujoča.

Marsikaj je moč "vedeti", marsikaj je moč "znati", četudi napačno, a običajno, potemtakem "normalno" in "pravilno" tam, kjer vse tisto, do česar umsko ne sežejo (potemtakem tudi posledice tovrstnih "vedenj" in "znanj"), pripisujejo - "božji volji", "usodi"!

Ni komentarjev:

Objavite komentar