nedelja, 17. junij 2018

Je matematika res (in samo) logika?


Po občem prepričanju je matematika »čista logika«. Poglejmo, če je res tako!

Skušajmo najprej ugotoviti, kaj je to logično! Logično stanje je tisto stanje, ki je V PRAKSI, V ŽIVLJENJU, V NARAVI VSELEJ (IN NA ENAK NAČIN) DOKAZLJIVO! Potemtakem NOBENA trditev, nobena teorija, katere ni moč izkazati v praksi (je dokazati vsakemu razumevajočemu!), ni posledica logike, NI LOGIČNA!

Zanima me, v povezavi z matematiko, kje (v naravi) obstaja število 0 ( = nič)?! Nikjer. Obstoja nič(esar) ni moč izkazati, ker nič, preprosto, NE OBSTAJA! V matematiki, ki naj bi bila »čista logika«, pa obstaja… kar, z drugimi besedami, pomeni, da v matematiki obstaja v-naravi-neobstoječe, oziroma, še drugače, to pomeni, da je trditev o obstoju nič(a) enaka, po svoji vsebini, trditvi o obstoju boga, kajti v obeh primerih gre za trditev, ki obstoja (tistega, kar naj bi, skladno s samo trditvijo, obstajalo) ne more dokazati!

Če grem še korak dlje, k še večji nelogičnosti, potem se zaustavim pri – negativnih številih. In povprašam, spet: kje v naravi obstaja nekaj, karkoli, kar se izkazuje v podobi negativnega števila, v podobi, da je tega (kar naj bi bilo z negativnim številom izkazano) še manj kot nič?! In, da bi bil absurd še večji, glede na to, da tudi negativna števila poznajo svojo rast (upadanje), kakor pozitivna, pa se lahko večajo (in, na primer, - 5 pomeni več še-manjšega-od-nič kot - 3), povprašam: kako je lahko še več tistega, kar ne obstaja, ko pa neobstoja (neobstoječega), preprosto, sploh ni moč (iz)meriti?!

2 x 3 = 6. Dejstvo. Zaradi logike, zaradi logičnosti? Ne, zgolj zaradi konsenza, zaradi dogovora o tem, da je, pač, 2 x 3 enako 6. Ko bi se zmenili drugače, na primer, da je 2 x 3 = 8, potem bi bilo – osem! Potemtakem bi se dalo sklepat, da matematika ni zgolj (in samo) logika, pač pa je tudi (kar človejaki krojijo svet pa še toliko bolj) stvar dogovora. In celo minus (denimo na tekočem računu) zares obstaja, četudi je izključna posledica nerazumskega, nelogičnega funkcioniranja posameznika(ov), katerega(ih) želje presegajo zmožnosti! Nekoč namreč (pa je že obstajala matematika, celo mnoge dosežke, spoznanja, tudi na področju astronomije, na primer, je prispevala) takšnih minusov ni bilo, posojila so bila dajana na osnovi bodisi materialnega premoženja (s katerim je upnik razpolagal, in s katerim bi lahko povrnil dolg, v kolikor mu ga ne bi uspelo povrniti drugače), bodisi na osnovi besede (ko je le-ta veljala, in tam, pri tistih, pri katerih je veljala!), temelječe na osebnih, dejanskih, ugotovljenih torej, zmožnostih, znanjih upnika, pa je bilo moč povsem realno sklepati, da bo izpolnil svoj del dogovora ter izposojeno tudi vrnil.

Je težko razumljivo, zapisano? Res? Pomisli na fiziko, nje nihče ne sili v ospredje, kakor matematiko, trdeč, da je »čista logika«, čeprav – poznaš eno samo fizikalno zakonitost, katere v naravi ni moč izkazati, jo dokazati?!

Morda prispevam, k razumevanju, če se lotim tudi časa. Tudi matematična (matematično opredeljiva) kategorija. Obče znano je, da čas teče, potemtakem – vse, kar teče, tudi odteka, pomeni, da ga je (z odtekanjem, zaradi odtekanja) vse manj! Vendar – je temu res tako?!
Seveda da ni! Poglejmo, za primer, t. im. črne luknje. Le-te so (si upam trditi) zgolj prehodi iz enega dela vesolja v nek drug del, nam, zaenkrat, še nepoznan. Skozi črne luknje namreč »odmrla« materija iz enega (našega) dela vesolja prehaja v drug, ne naš del. Tam se kopiči, se nabira, in ko se bo nabrala v zadostni količini + gostoti, da bo ustvarila pogoje sproščanja energije (kakor se le-ta sprošča pri, na primer, odpadkih, katere kopičimo v kompostniku), takrat bo zaživel tudi ta drug, ne naš del vesolja! In – kakor prehaja materija, tako prehaja (skozi črne luknje) tudi energija, in prehaja čas! Tu, na naši strani, »odteka«, tam, na drugi strani pa raste, se nabira… ena in ista materija, ena in ista energija, en in isti čas (zadeve se namreč odvijajo sočasno, tu, pri nas, v odmiranju, tam, pri ne nas, v porajanju), kar bi pomenilo, da za čas velja identična ugotovitev, kot velja za materijo in energijo: je neuničljiv! In, če je neuničljiv, potem ne more odtekati, ne more ga zmanjkovati (lahko se le vrti v krogu)!

Res je, uporaba določenih (dogovorjenih) normativov, opredelitev, poenotenih na ravni planeta, je povsem logično izkazovanje (če se želiš sporazumevati, in sporazumeti, potem si moraš najprej izmisliti jezik, vsem dostopen in razumljiv, in matematika ni nič drugega kot, resda številčno zapisan, jezik, žal le DOMNEVNO dostopen in razumljiv vsem), ki pa se zlahka zmore, v odnosu do prakse, do narave, izkazovati tudi v lastni nelogičnosti! Potemtakem sploh ni nujno to, da »je dober matematik tudi dober v logiki (v razumevanju!)«, pač pa je lahko le dobro izučen za dobro-uporabljanje-matematičnega-jezika!

Vzemimo tudi primer množic(e). Zamisli si dve množici (dva kroga, znotraj katerih naj bi bili, skladno z matematičnim prikazom, dve – različni – množici) in zamisli si, da se v določenem delu prepletata. In s tem prepletanjem, po matematiki, nastane (poleg teh dveh, osnovnih množic) še tretja, množica. Super, matematično (po na/učenem) povsem razumljivo, kaj pa zares, v naravi?

Zdaj si zamisli, da si nekje sredi afriške savane, na rahli vzpetini, s katere občuduješ dogajanje pod seboj. In vidiš čredo antilop, ki se pomika proti severozahodu, in čredo slonov, ki se pomika proti severovzhodu, pri čemer je njuno pomikanje tako zastavljeno, da si križata poti. Kaj je moč videti, v takšnem primeru. Celo pet množic?! Prva množica antilop, ki je že prešla prostor, na katerem se (v istem času) srečata antilopja in slonja čreda. Druga množica antilop, ki do tega (skupnega) prostora še ni dospela. Prva množica slonov, ki so se preko prostora križanja poti obeh čred že premaknili, druga množica slonov, ki do tega prostora še ni dospela. Ena (in edina) množica, sestavljena tako iz antilop, kakor iz slonov, tvorjena izključno zaradi tega, ker so se različne živali v istem času znašle na istem prostoru! Vendar…

Če so prve štiri množice (prva in druga, tako pri antilopah, kakor tudi pri slonih) zares ENOTNO, na enak način delujoče skupnosti (množice), potem tista peta to NI! V njej sta namreč dve povsem različni živali, in vsaka med njimi hodi svojo pot, za svojimi, se obnaša tako, kot se obnašajo »njeni«, pomeni, da antilope in sloni nimajo (v tem, danem času in na tem, danem prostoru) prav ničesar skupnega, razen – časa in prostora! In takšna skupnost fizično (v naravi) ne more obstajat, niti v enem samem trenutku (ker po vsebini nima ničesar skupnega), lahko pa obstaja v matematiki, in samo v njej (kot enovitost, kot zaokrožena celota, s krogom – opredelitvijo množice – izpostavljena samobitnost).

Ne, matematika NI tako povsem »čista logika«, kot naj bi bila, po občem prepričanju!

Ni komentarjev:

Objavite komentar