nedelja, 17. junij 2018

Človeka nikar? Oh, Srečko, Srečko!


Obstaja obče prepričanje, da je moč v okviru besedne zveze »po človeško« govoriti o izkazovanjih, celo povsem samoumevnih, za absolutno večino, med katera sodijo tudi privoščljivost slabega, zavist, zahrbtnost, maščevalnost… skratka, o izkazovanjih, ki so popolno nasprotje etičnega! In posledično se da, potemtakem, po mnenju občosti, tudi besedi (oziroma sami vsebini, ki za to besedo stoji) človek pripisati nepravilno, nedopustno, slabo…
Uboga, umsko zelo, zelo, zelo uboga občost! Ko bi vsaj eno stvar razumela, in o njej tudi vedela, zares vedela!
Takole zapišem…

Ko je človek, zelo dolgo nazaj, dospel med človečnjake, je, domnevam, »padel na rit«, od silnega presenečenja! Naletel je namreč na bitja, ki so mu bila, navzven, dokaj podobna, le da so bila bolj poraščena, nižje rasti in bolj čokata, v vsem ostalem, vsebinsko torej, pa so se izkazovala v popolnem nasprotju kot človek! Celo govoriti niso znali, ti, človečnjaki, pač pa so za (medsebojno) komuniciranje uporabljali govorico preprostih glasov, sila enostavnih zlogov, medmetov, natanko tako, kot to, še vedno, izkazujejo opice.
Naneslo je, da je človek začel sobivati s človečnjaki, se z njimi tudi pariti. In posledice tega parjenja, in sobivanja, so današnji človejaki! Ki so, s človekovimi geni, pridobili določene zadeve, denimo na zunanji, fizični podobnosti, na določenih, tudi glasovnih zmožnostih… radi sobivanja, posledično zaradi nenehnega ponavljanja ene in iste (človekove) prakse, pa so se tudi naučili tega, da so se začeli izkazovati, vsaj tozadevno, zgolj površnemu opazovalcu tudi dejansko, »po človeško«. In tudi izgovarjati (besede in njih zveze) so se naučili… žal pa je v naravi tako, da nižjerazvitost (organizmov, katerihkoli) prevladuje, in se, kot bolj trdoživa, ohranja skozi generacije, potemtakem je tisti del (pri  morebitnih združevanj dveh različnih vrst), ki (vsebinsko, dejansko) opredeljuje potomstvo (oz. vse kasnejše rodove)…

Človek je, s svojim pojmovanjem sveta, in sobivanja, odpravil sistem boja za preživetje. Ukinjal je pravice, temelječe na sili, ukinjal je torej tiste pravice, ki so pripadale močnejšim, spretnejšim. V okviru tega je ukinil fizična obračunavanja, tudi uboj(e), s katerim(i) so, nekoč, človečnjaki »iskali pravico«, ukinil je načelo »zob za zob, oko za oko«, ukinil je kanibalizem… skratka, uvedel je pravne (pred tem predvsem etične) norme, uvedel je dogovarjanje, dogovorno razreševanje nesporazumov, pa – ko bi bil človek dejansko slab, ko bi bil tisti »po človeško« v podobi občega razumevanja, zares negativen, potem bi, taisti človek, zahvaljujoč svojim (ekstremno) večjim umskim zmožnostim (od človečnjaških) najprej pobil vso človečnjaško konkurenco (v zasedanju prostora, v stremljenju po hrani…), kasneje pa bi (tako, kot je to v okviru inercije, njenih zakonitosti) s taisto prakso nadaljeval tudi znotraj lastne vrste, vendar…

NE, NE, NE GRE TAKO! Namreč, VSAKA VSEBINA, ki obstaja, ima svojo zasnovanost, in tudi poteka (se izkazuje) SKLADNO S TO (svojo) ZASNOVANOSTJO, pa tisti, ki tvori, gradi, spreminja na bolje… NE DOSPE  do tega, da bi razkrajal, rušil, slabšal!
Ne verjameš? Prav, ti ni potrebno. Lahko pa, če zmoreš, vsaj razmisliš, o sledečem…

Voda. Njena temeljna značilnost je, da je tekoča. Tako je zasnovana, da teče, in le kadar dospe v okoliščine, ki nasprotujejo njenemu temeljnemu izkazovanju, preneha teči (ne pa tudi krožiti!), ker jo okoliščine v to prisilijo, ker ji okoliščine to onemogočajo, ji, v bistvu, onemogočajo biti to, kar zares je! Zato pa bo, taista voda, takoj in brezpogojno tekla, v istem trenutku, ko bo dočakala spremembo teh, omejujočih jo okoliščin.

Ogenj? Gori. Zastavljen je tako, da gori. Preprosto MORA goreti, sicer ne bi bil ogenj. In dokler ima iz česa goreti, do tedaj bo gorel, in mu niti na misel ne bo padlo, da bi samega sebe zatajil, da bi (samega sebe) ugašal! Pa, ko bi se dalo, bi gorel v nedogled, večno! Ko bi obstajalo, to, večno.
Gorel bi, kot gori Sonce, ki se z gorenjem izkazuje vse od svojega rojstva (pravzaprav je kot goreče sploh zmožno obstajati v podobi Sonca), in bo umrlo (en sam vesoljski hipec kasneje) takrat, ko bo izgorelo, ko ne bo imelo več iz česa goreti.
Lev, katerakoli zver? Ko je lačen, ubija, da se nasiti. Le sit zmore počivati, in ne ubijati, v primeru, kakopak, da se ne počuti ogroženega. A ko mu spet zakruli, takrat mu na pamet ne pade, da bi se izkazoval v lastnem nasprotju, torej drugače od svoje zastavljenosti, pa da bi, za spremembo, mulil travo, ali (se) celo postil. Nak, takoj krene v lov, takoj krene ubijat, da bi (bo) jedel!

Ta, ki človeku pripisuje nagonska, živalska, neetična ravnanja (izkazovanja), ta s tem izkazuje le dvoje. Prvič to, da NIMA POJMA o naravi (in naravnem), drugič pa to, da JE NEZMOŽEN (logičnega) razmisleka!

Davno nazaj je Kosovel napisal svojo Človeka nikar. In Srečka slavijo, celo kot nekakšnega vidca, preroka. A kaj, ko mladec bodisi ni imel dovolj življenjskih skušenj, bodisi mu je nekaj preprečevalo dospevanje do spoznanja, tistega pravega, ne zgolj domnevnega, kakršna so značilnost občosti! Kajti… zaprosil je »boga«, naj, v primeru ponovnega njegovega »stvarjenja«, nikarte ne poustvari (torej znova ustvari) človeka! Pa…

Srečko, Srečko, ČLOVEČNJAKA ne bi smel »bog« (karkoli kdorkoli že pod tem pojmuje) »ustvariti«, ker se v takem primeru človek ne bi mogel z njim pariti, in ne bi nastali (današnji) človejaki, bitja, (le) navzven podobna človeku, navznoter, po svoji vsebini, po svojih umskih zmožnostih pa le – nagonska, nerazumska bitja, »kulturni« dediči človečnjaka!

Ne, Srečko, nasprotno: ČLOVEKA VSEKAKOR, IN TO V ČIM VEČJEM ŠTEVILU!

Ni komentarjev:

Objavite komentar