sreda, 17. april 2019

Kjer ni razuma…



Nedavno sem zasledil reklamo, ki nekako takole sporoča: “Likalnik Filips je pameten, količino pare prilagaja predmetu likanja. In je tudi inteligenten, z njim nikoli ne boste zažgali likanega...”

Tam, kjer ni razuma/inteligence (pri uporabnikih), tam, kaže, mora biti vsaj pri predmetih uporabe (telefoni, televizorji, likalniki... celo za “pametno kozmetiko” sem že slišal).

Tam, kjer ni zmožnosti suverenega osebnega odločanja (razumevanja, posledično tudi načelnosti/etičnosti), tam sistemi, šole, soseske, poti... oblikujejo tiste, ki se sicer razglašajo za odgovorne, zrele, pametne, umne, a so - navadni bebci... ki niti tega ne morejo razumeti, da je predmet le predmet, pojem le pojem, okoliščina le okoliščina!

Sicer pa - še nisem videl živali, ki se ne bi “normalno” bebasto obnašala, takrat, kadar se znajde v sebi neprimernih pogojih. In bi bilo bolje, ko bi se te, dvonoge, v neki džungli znašle, tam, v svojem nazaj-k-naravi... tam bi lahko znova zaživele svojim zmožnostim primerno, tam bi, ne nazadnje, lahko celo nek svoj smisel dobile, četudi zgolj kot člen prehranjevalne verige, in četudi v podobah človejakožerstva!

Ni komentarjev:

Objavite komentar