sobota, 25. februar 2023

DODATEK k zapisu "ČUDNA LOGIKA"...

Nocoj sem, v nekakšnem povzetku, skušal prikazati »logiko« duševne bolezni, vendar, ko bolje razmislim, je to »logika« standardnega, običajnega »rad imam«…
 
Ja, vsa nagonska bitja imajo v prvi vrsti rada sama sebe. Drugače ne gre, kjer je sebičnost na prvem mestu vseh »odlik«. Vse neke druge imajo »radi« v bistvu le toliko, kolikor jim vzbujajo določena ugodja. Ta ugodja pa so lahko sila različna, in segajo vse do – zbujanja ugodja socialne varnosti = ne-biti-sam, biti-preskrbljen-z-vsem-potrebnim.
 
Veliko primerkov povsem »normalnih« je, obeh spolov, ki prakticirajo, redno, »skoke čez plot«. In jim je popolnoma vseeno, v vsakem trenutku, za vse ostalo, razen za to, da svojim nagonom ustrežejo. Tudi brez slehernega čustvenega, moralnega zadržka.
 
Veliko primerkov povsem »normalnih« je, ki imajo »radi« svoje nadrejene, takrat, kadar jim v obraz govorijo, kakopak, obenem za njih hrbti kažejo svoje prave podobe. Veliko jih je, ki »pljuvajo«, v besedah, čez nek svoj kolektiv, obenem pa – redno hodijo na delo, ker jim taisti kolektiv omogoča prejemati plačilo = preživetje.
 
Kadar si zares normalen = nenagonski = moralen, takrat so tvoje besede (mnenja, stališča) skladna s tvojimi ravnanji (dejanji), pa, denimo – če imam toliko povedati čez nekega nadrejenega, čez kolektiv, v katerem sem zaposlen, potem, očitno, obstaja nek razlog mojega nezadovoljstva, nekaj, kar ne gre družno z mojo moralnostjo – ki se v hipu UMAŽE, v kolikor se z umazanijo druži. Če povem drugače – samo umazanija gre vkup z umazanijo, čistoča ne bo enega samega trenutka hodila v službo tja, kjer umazanija prevladuje!
 
Ja, nekakšna izpeljanka te »logike« duševne bolezni je tudi tisti, sploh ne redek, »vseeno mi je, kdo mi vlada, samo, da je meni dobro«! Pomeni, tudi, če ti vlada največja baraba, sprijenost, ni pomembno, tebi je SPREJEMLJIV(a) zato, ker ti želodec polni!
Ja, res je, absolutna večina izkazuje povsem običajno prostituiranje, hodi v službo, kjer PRODAJA SEBE, ne samo svojega dela. Ko bi prodajali samo svoje delo, bi za njegovo izvajanje ne samo pričakovali, pač pa tudi terjali ustrezne, moralnim opredelitvam skladne pogoje.
 
Ja, ko bolje razmislim, je »logika« duševne bolezni povsem primerljiva z »logiko« nagonskosti, nemoralnosti, z – občo »logiko«!

Ni komentarjev:

Objavite komentar