četrtek, 23. februar 2023

Resda ničesar ne vem, ampak…

Če zmore srečanje s pajkom, v otroških letih, delovati tako, da je potrebno pri odraslem bitju odpravljati nezdrav, paničen strah, fobijo pred pajki… potem, bržčas, si upam domnevati, upoštevaje, da podzavest v vseh primerih po enakih principih deluje, da zmore tudi neko soživetje, trajajoče več kot osem let, ustrezno učinkovati na počutje, da ne zapišem na nezadovoljstvo, rojevano v okoliščinah, ki temu, resda nekdanjemu, a sočasno izjemnemu, vsaj po določenih, predvsem čustvovanjskih vprašanjih, soživetju niso naklonjene, še več, ga skušajo izničiti.
 
Potemtakem je, po logiki, povsem upravičeno pričakovati naraščanje nekega nezadovoljstva, obenem naraščanje občutenja neke nemoči, pri poskusih odpravljanja tekočega stanja in zagotavljanja okoliščin, vsaj podobnih okoliščinam omenjenega soživetja. Z drugimi besedami bi se to dalo povedati tako, povsem preprosto, da se bodo neke težave samo povečevale, in vse bolj terjale ustrezno svoje razreševanje, katerega pa, še zdaleč, tisti, katerega bodo pestile, ni zmožen zagotoviti.
 
Od tu tudi izvira neka zamisel o »prijateljstvu«, ki naj bi, vsemu navkljub, še obstalo, in obstajalo, čeprav do njega, trezno, realno gledano, ni moč dospeti. Ni moč namreč prijateljevati z nekom, ki si prijateljevanja, zaradi nekih svojih izkazovanj, ne »zasluži«.
Ob čemer ne kaže pozabiti še na neko malenkost, na neko željo, iskreno, globoko zasidrano, da globje biti ne more, po obnovitvi soživetja, in še zdaleč ne po prijateljstvu zgolj.
Tako, da je zadeva dokaj zapletena, čeprav se konkretnemu nekemu mentalnemu stanju ne zdi tako, pač pa vse »vidi« popolnoma enostavno. Kar ne čudi, vsaki neumnosti so zadeve povsem »enostavne«, čeprav…
 
Enostavno je pojmovanje neumnosti, je njeno »razumevanje« zadev na osnovi ugotavljanja zunanjosti, tistega, pač, do česar zmorejo s čutnimi zaznavami dospeti. Sicer pa so same zadeve, katerih NE razume neumnost, malček zahtevnejše, od tega, kakršne se izključno navzven kažejo, neumnosti. Čeprav…
 
V kolikor zmoreš zmožnost posrednega ugotavljanja, v kolikor premoreš razum, pa sežeš celo tja, kamor ne z očesom, ne s čemerkoli drugim, fizičnim, ne zmoreš seči, denimo v neko psiho, podzavest, potem ugotoviš, da zadeve, resnice, dejansko niso zapletene, nasprotno, so dokaj enostavne, samo – razumeti jih moraš. In te enostavne resnice so bistveno drugačne od »enostavnih resnic« občestva!
 
Kakorkoli že, zadeva je, po eni strani, dokaj zapletena, dočim je po drugi popolnoma enostavna. In je samo vprašanje časa, kdaj do iskanja pomoči pride, in je vprašanje ponudnikov, te, iskane, pomoči, in je vprašanje tega, kako pomoč poteka, in predvsem – kam naj bi, poleg odprave nekih težkih stanj, pripeljala. Kajti vedeti je treba, da se taista voda, ki odteče, nikoli ne vrača, na neko svoje, nekoč izhodiščno, mesto.

Ni komentarjev:

Objavite komentar