sreda, 28. avgust 2019

Če imaš drisko – je kriv kapitalizem?!


Amazonija, in goreč pragozd. Že desetletja ga požigajo, in že tisočletja se požari v njem, kakor v vseh gozdovih, sami (za)netijo...

Ko ne bi, v preteklosti, požigali gozdov, jih krčili, ne bi bilo ne njiv, ne pašnikov. In ne bi bilo ne kmetijstva, ne nakupovalnih središč, ne radikalnega daljšanja živetvene dobe.

Tudi kraški gozdovi so velikokrat goreli. In so velikokrat obnavljali njih rast. Resda niso tako pomembni, za zaloge kisika, kot so pomembni amazonski, a v končni fazi šteje vsako drevo, vsak gozd... tudi tisti, ki izgine zaradi tega, ker “moramo” živeti v nerazumnem udobju, in na trikrat, petkrat večji površini, kot jo potrebujemo!

Izgine tudi tisti gozd, iz katerega naredijo obdelovalno površino, jo prekrijejo s steklom, in v njej gojijo jagode... da lahko “gospa” in “gospod” potrošnik, oba, kakopak, v graščini izrasla, in odrasla, sredi januarja goltata rdeče sadeže.

In izgine gozd, ali vsaj njegovi deli, ki podlegajo raznim razpršilom, in ostalim sredstvom, tistim, ki so tako pomembni v pridelavi hrane (da ja ne bi sadili manj donosnih, a odpornejših starih vrst!)... tistim, s katerimi omenjena “gospa” in “gospod” lasten smrad prekrivata, želeč, da bi dišala... ne nazadnje - izginjajo tudi zaradi tega, ker niti do soseda ni moč stopiti, pač pa je za to potrebno (pre)voziti se!

Kakorkoli že, govoriti o varovanju narave, na eni strani, na drugi pa taisto naravo uničevati, po svojih skromnih, a najboljših, in najbolj pogoltnih močeh... govoriti o varovanju narave, obenem z objekti in napravami (in ne le z žico!) posegati v njeno izkazovanje... govoriti o varovanju narave, obenem, zaradi zaslužka, osebnega, seveda, saditi invazivne vrste... nak, kaj takega lahko počno le bedaki! Takšni, ki prsta pred nosom ne vidijo, in uničujejo, kolikor le (z)morejo, obenem pa se “zavzemajo” za... kaj že? Za lastno rit, mogoče?!

Kapitalizem naj bi bil kriv, za to, da amazonski pragozd gori. Tako menijo bebci. Čeprav - je kapitalizem kriv tudi za tvojo pogoltnost, za to, da “moraš”, v kateremkoli dnevu leta, žreti ananas, pa banano, jagodo, grozdje... da se moraš basati s tistim prašičjim mmmmnjami, da se ti sline cedijo po “dobrotah”, in niti mere ne poznaš, v svojem žretju?

Je kapitalizem kriv, za to, da si pogolten, da si potrošnik, in da komaj (do)čakaš, da smeš kupovati, vse, vsaj več, in še več? Ali je, morda, tvoja pogoltnost kriva za to, da v njej proizvajalci vidijo svojo priložnost, vedoč, da ti bodo prodali vse, kar ti na pladnju ponudijo pod gobček?! Od “pametnega” telefona, do januarskega grozdja!

Ne, ne, NOBEN družben SISTEM NI KRIV za to, da nagoni delujejo, da žival nikoli ne zmore biti sita, in še zlasti tedaj ne, ko nekaj še boljšega zavoha! Za to, da taista žival niti za lastna ravnanja ni zmožna (pre)misliti vnaprej, pač pa le tekoče gleda, in vidi, želeč “čim lepše živeti”. In - le kako bi, čim lepše živela, ko ne bi imela polne riti, ko se s perjem, zdravim in barvitim, ne bi mogla razkazovati... da ji ostali pavi, in gosaki, zavidajo!

Ne, bebci bebasti, to, na kakšen način se določen (družben) sistem odvija oz. izkazuje, to je neposredna posledica tistih, ki v tem sistemu, kateremkoli, živijo, pa - če bebci odločajo, takrat svet, zagotovo, ne bo umno potekal!

Ni komentarjev:

Objavite komentar