torek, 27. avgust 2019

»Strokovna« delitev na praktične in teoretične možgane


Tisti del »stroke«, ki posameznike (njih možgane oz. njih miselne, umske zmožnosti) deli na praktičen ( = večinski) in teoretičen ( = manjšinski) tip, izkazuje eno samo dejstvo – nepoznavanje, NERAZUMEVANJE vsebine, o kateri govori. In dejstvo, ki priča o tem, da predmetno delitev odobrava VEČINA »stroke«, govori le o tem, da so nagonski, nerazumski posamezniki ( = absolutna večina) uspeli dospeti v vse pore družbenega, torej tudi znanstvenega udejstvovanja in živetja!

Po mnenju te »stroke« torej obstajajo možgani, ki so praktični (in ZGOLJ praktični), ter tisti, ki so teoretični (in PREDVSEM teoretični). Prvi so primerni za izvajalska dela, dočim so drugi za taista dela primerni le pogojno… in takšno stališče je ZMOTNO V DELU, KI GOVORI O TEORETIČNIH MOŽGANIH, njegovo zmotnost pa je moč tako praktično izkazati, kakor tudi »povsem« logično. Za t. im. praktične možgane pa je dejstvo, da jim manj škoduje NE misliti, kot obratno.

VSI možgani so zasnovani kot praktični, saj je sleherne možgane narava namenila njihovemu lastniku s ciljem, da bo le-ta razreševal živetvene težave, probleme, vprašanja, razreševal tudi v praktičnem (in ne le teoretskem) smislu. In ta praktičen del možganov ni nič drugega, kot, preprosto povedano, pamet! Zmožnost enostavnega, konkretnega, praktičnega mišljenja, dana ne le človeku, pač pa tudi pripadnikom živalskega sveta! Da, tudi živali mislijo, in na temelju razmišljanja izbirajo možnosti lastnega ravnanja.

Biti »praktik«, denimo zidar, tesar, varilec, krojač… dejansko ni nekaj zapletenega. Daleč od tega! Pri tovrstnih, »ročnih« dejavnostih, se je potrebno zgolj NAUČITI določenih opravil, njih zaporedja, okoliščin, načinov, vse ostalo je zgolj posledica urjenja, vaje, prakse, pa – bolj kot se boš uril, večkrat kot boš nekaj naredil, hitreje, bolje ti bo delo šlo od rok!
Celo živali poznajo zidarje (ptice, čebele, ose, mravlje… in njih gnezda), tesarje (bober, termiti), varilce (vsaka utrditev dveh posameznih delčkov nekega gnezda, z blatom, slino ali nekim drugim materialom, je neke vrste varjenje = povezovanje dveh ali več kosov v edinost oz. celoto), krojače (pajek dnevno ukroji svojo mrežo…), kar pomeni, da – za praktično izkazovanje niti ni potrebna neka posebna, od povprečja izstopajoča pamet!

Biti »teoretik«, gledati dobesedno ISTE stvari, katere gledajo tudi ostali, a (za razliko od ostalih!) »videti« dejanske značilnosti gledanega (in ne zgolj površje in posledice = načine izkazovanja taistega), ta zmožnost pa NI dana sleherniku, pač pa le – človeku, razumskemu bitju! Nekih 2 % celotne dvonoge populacije, t. im. človeštva.
S takšno zmožnostjo, z razumskostjo, se izkazujejo tisti, ki dospevajo do naravnih zakonitosti, jih zmorejo razume(va)ti, in jim je ta zmožnost dana a) na temelju enovite zavesti (v pomnjenju hranijo RAZLIČNE, celo nasprotujoče si informacije o ISTIH vsebinah, in se sočasno zavedajo vseh teh informacij) in b) na temelju zmožnosti abstraktnega mišljenja, ob sočasnem praktičnem, konkretnem mišljenju (zmožnost zavedati se realnosti, hkrati pa predstavljati si, zamisliti si tisto, kar je čutnim zaznavam NEDOSEGLJIVO). In, aleluja, celo ti »teoretiki« so se zmožni naučiti praktičnih opravil, ter jih izvajati (kar so mnogi med raznimi koperniki, ajnštajni, tesli, kohi… tudi izkazovali), čeprav je res tudi to, da svoje umske zmožnosti raje namenjajo tistim zadevam, do katerih občost nikakor ne zmore dospeti. In prav radi tega beležimo ves napredek, s katerim se zmore ponašati človeštvo! Potemtakem…

Potemtakem – če »praktični« možgani NISO zmožni razumevati in tvoriti novega ter razreševati obstoječe, a so, na drugi strani, »teoretični« možgani zmožni tudi zidati, tesati, variti, krojiti in šivati… potem, bržčas, z delitvijo na praktične in teoretične možgane nekaj ni v redu. In bi bila boljša, dejstvom ustreznejša delitev na – razumske (posameznike, ljudi, Homo Sapiense) in nagonske, NErazumske (občestvo, križanci med človečnjakom in človekom)!

In, mimogrede:
-          Znanje = obvladovanje sklopa določenih opravil (informacij)… premore človek, žival, celo stroj
-          Pamet = enostavno, konkretno, praktično mišljenje… premore človek, žival
-          (raz)um = celovito, kompleksno mišljenje… premore človek (2 % t. im. človeštva)

Ni komentarjev:

Objavite komentar