petek, 30. avgust 2019

Minuta za jezik: umobolnica

V obči rabi je beseda umobolnica, beseda torej, ki izhaja iz dveh besed: besede um in besede bolnica. Z drugimi besedami - gre za bolni(šni)co, v kateri NAJ bi zdravili obolenja UMA.
                                                                                                                                                                  
UM = razum = racio (ratio, racionalnost) = intelekt = kompleksno, celovito mišljenje, temelječe na enoviti zavesti in zmožnosti abstraktnega mišljenja.
                                                                                                                                                                 
Absolutna večina t. im. človeštva NI zmožna abstraktnega mišljenja, ob sočasnem konkretnem mišljenju, potemtakem že na osnovi tega, sila preprostega dejstva, absolutna večina NI (raz)umna... pač pa premore zgolj zmožnost konkretnega, praktičnega mišljenja = pamet. 
Ob upoštevanju dejstva, da taista večina nima enovite zavesti (enovitega zavedanja samega sebe in vsega ostalega), še zdaleč ni sporno govoriti o tem, da je ta večina - nagonske, NErazumske zasnovanosti.
                                                                                                                                                                 
Glede na to, da v umobolnici zdravijo tiste bolezni možganov, ki se izkazujejo kot odmik-od-običajnega (oz. “normalnega”), in glede na to, da se večinoma v njej zdravijo tisti, ki premorejo zgolj pamet (in ne tudi uma), termin umobolnica ne ustreza dejanskemu stanju... pa bi bilo potrebno najti ustreznejši naziv za to zdravstveno ustanovo.

Ni komentarjev:

Objavite komentar