nedelja, 11. marec 2018

Čemu umske (psihične) obolelosti ne zdravijo "prisilno"?!



Že nekajkrat sem naletel na tovrstno čudenje občestva, ki, s takšnimi vprašanji, izkazuje le – popolno nepoznavanje osnovnih dejstev, tako na področju zakonodaje, kakor tudi (in predvsem) na področju delovanja psihe! Pa sploh ni nič presenetljivega (tudi) to, da taisto občestvo ugotovi, da je »z nekom nekaj narobe« šele takrat, kadar ta »nekdo«, s svojimi ravnanji, izkaže, da se mu je »zrolalo«.

Da je temu res tako, da gre za popolno nepoznavanje dejstev, pojasnim, kakopak, tako, kot tudi sicer  počnem, ko pojasnjujem svoje trditve!

Kot prvo: z vso odgovornostjo trdim, da še nisem srečal posameznika, ki ne bi bil, tako ali drugače, psihično »zaznamovan«! Človejaki (psihično) trpijo zaradi tega, ker živijo v človekovem svetu, potemtakem v okolju, katero jim, naravno, ni odmerjeno, medtem ko človek trpi zaradi tega, ker (predvsem) odrašča in živi v okolju človejakov, ki ga s (svojimi) prepričanji prisilijo v to, da začne misliti (in se obnašati) natanko tako, kot je človejakom »normalno«, torej – človejaško! Pomeni, da bi bilo potrebno, ko bi hotel doseči popolno (psihično) zdravost »ljudstva« (kateregakoli!) – celotno ljudstvo podvreči zdravljenju!

Kot drugo: obstajajo zakonske opredelitve, po katerih ne samo, da je moč obolelo osebo prisilno podvreči zdravljenju, pač pa je takšno ravnanje celo zapovedano (torej nujno!), vendar le v primerih, ko je, za dotično (obolelo) osebo ugotovljeno, da ni več »opravilno sposobna«, da ni več prištevna, obenem pa s svojim konkretnim (psihičnim) stanjem predstavlja neposredno grožnjo ne samo sebi, pač pa tudi okolju.

Kot tretje: prisilno zdravljenje psihične obolelosti je možno samo takrat, kadar je obolelost posledica mehanskih okvar (možganov), torej takrat, kadar zdravljenje poteka s pomočjo zdravil (ki te okvare bodisi u/blažijo, bodisi jih – začasno in zgolj v času jemanja zdravil – odpravijo, in, s tem, poskrbijo za to, da se ne izkazujejo, posledično, v podobi nedopustnih ravnanj), kajti – zdravilo lahko vsakomur (četudi na silo) vneseš v organizem, in s tem začne zdravilo tudi delovati (telo ne sprašuje o tem, če sme predelati vnesene sestavine, pač pa jih predela, in tako, predelane, prek krvotoka, s pomočjo krvi, dospejo tudi v možgane, kjer nato učinkujejo).
In pridodam sledeče: te (mehanske) okvare so, v bistvu in večinoma, trajne narave, pomeni, da sama ozdravitev nikoli ni možna, pomeni, da konkretno zdravstveno stanje obolele osebe terja trajno obravnavo (z zdravili), potemtakem – trajno zdravljenje.

V primeru, da je psihična obolelost posledica (preprostega) dejstva, ki govori o tem, da razumsko zasnovano bitje (predvsem) odrašča in živi v okolju nagonskih bitij (torej v primeru, da ni prišlo do mehanske okvare možganov), takrat zdravljenje poteka v podobah pogovora (pomeni, da je temeljno, pravzaprav EDINO sredstvo zdravljenja – beseda!!!), in za pogovor je značilno to, da poteka dvosmerno (če se želiš z nekom pogovarjat, potem potrebuješ njegovo sodelovanje, v nasprotnem gre za monolog). Pomeni…
Za to, da bi zdravljenje sploh lahko zastavil, potrebuješ, najprej, spoznanje obolele osebe, spoznanje o tem, da je z njo »nekaj narobe«!
Nato potrebuješ verjetje (prepričanost) taiste obolele osebe, da je ta »nekaj narobe« moč popraviti, ga odpraviti, in, posledično, potrebuješ voljo taiste osebe, da se poda (ob ustrezni pomoči, seveda, kajti sama tega praviloma ne bo zmogla – so izjemno redki primeri, katerim je uspelo!) v zdravljenje. In…
Kakopak, potrebuješ pravilno izbiro, izkazano s strani obolele osebe, tistega, kateremu to zdravljenje prepustiš (in priporočam, slednjemu, da se na uradne, potemtakem tiste strokovno verodostojne institucije obrne, takrat, ko ga psihično stanje pre/hudo obremeni, kajti pri raznih zdravilcih nekega učinka, dejanskega in trajnega, ne bo, z izjemo tega, da se bo stanje, s časom, samo poslabšalo!).

Na silo NI MOČ vršiti pogovora, in zlasti ne takrat, kadar se oboleli sploh ne zaveda lastne obolelosti! Da, psihična obolenja nastajajo tako zahrbtno, kot določene vrste »raka«, nastajajo postopoma, postopoma se težave nabirajo, pa se (sproti) navajaš na samega sebe, tudi okolje se (sproti) navaja na to, da si se nekoliko spremenil, vendar – »so ga življenjske izkušnje privedle do tega, da je postal malo bolj umirjen, resen, zadržan, nervozen, vzkipljiv…«, in se zdi, tako okolju, kot posamezniku, povsem »normalno« to, da z leti postajaš vse manj podoben samemu sebi, takšnemu, kakršen si (nekoč) znal obstajati (tu rad zapišem primerjavo s konjem: naj bo tudi v »starejših« letih, kadar ga popade razigranost, takrat  bo – brez alkohola in/ali katerekoli druge droge oziroma »energijskega pripomočka« - to razigranost tudi izkaz/ov/al, pa bo razigrano tekal prek travnika!).

V primeru, ko bi želel vsiljevati pogovor (na področjih, znotraj katerih tičijo razlogi psihične obolelosti), bi se sogovornik (obolela oseba) samo umikala, bi »bežala« stran od pogovora (tako se je podzavest naučila, in izvaja to naučeno, ker – dokler je, v preteklosti, izvajala naučeno, je bil njen »lastnik«, torej obolela oseba, varen, ga je okolje sprejemalo medse in ga z ničemer, vsaj po teh vprašanjih, ni ogrožalo!), pa – bolj kot boš pogovor vsiljeval, manj boš prisoten v življenju obolele osebe, dokler te, na koncu, povsem ne izključi iz njega!
In s tem v bistvu dosežeš nasprotno od želenega: namesto, da bi obolelemu pomagal, samega sebe izključiš iz kroga tistih, ki mu zmorejo nuditi pomoč (v primeru, da se oboleli zave svojega stanja in se zave potrebe po zdravljenju), obenem pa taisti oboleli osebi za kanček celo poslabšaš zdravstveno stanje, kajti – s tem, ko te prepozna v podobi nekoga, ki sili vanjo, ki ji (s tem siljenjem) želi nekaj slabega povzročiti, doživi še eno (v vrsti) razočaranj(e), in le-to se odraža na njenem splošnem vtisu o življenju kot takem.

Tako da – tam, kjer je moč (in potrebno, neizogibno potrebno) prisilno zdravljenje, tam tudi sicer že poteka, a, žal, zvečine šele takrat, ko obolela oseba že »nekaj ušpiči«, pa da po tem okolje ugotovi, da tisti »ki je bil povsem prijazen, dobrovoljen sosed…« ni več takšen (za kakršnega so ga, napačno, imeli)!

Ni komentarjev:

Objavite komentar