nedelja, 4. marec 2018

Resnice in njih začasnost...



Upoštevaje dejstvo, da je Homo Sapiens dospel na tla današnje Evrope že pred več kot petdeset tisoč leti (o tem pričajo najdbe na francoskih tleh), se utegne zgoditi, da bodo (zaenkrat še) "najstarejše" odkrite posamičnosti pridobile status mladostnic...

Predvsem pa - močno dvomim, da je nekaj takega (kakršno je na priloženih posnetkih) zmogel narisat, s svojo okorno, lovsko roko, in s še bolj okorno "pametjo", Neandertalec! Prav tako močno dvomim, da je (doslej najstarejša najdena) piščal njegovo delo!

Že res, da se je moč takšnih zadev (risati, izdelovati piščali) naučiti, vendar jih je bilo najprej potrebno izmisliti, osmisliti, "prototipe" izdelati... šele naknadno je bila možna doba posnemanja.

P.S.
Da ne bo nesporazumov: kakopak, obstajajo objektivne resnice, denimo gravitacija je dejstvo, tudi mokra voda, celo razumskost je moč (povsem nesporno) razlikovati od nagonskosti... potemtakem v določene zaključke kot take ne kaže dvomiti, morda zgolj v njih pojasnjevanja ter v korelacije, v katerih se izkazujejo v odnosu do preostalega... a je destvo tudi to, da predvsem in povsod tam, kjer je znanost odvisna izključno od najdenega (v podobah opredmetenega, v podobah stvari), torej tudi na področju arheologije, NI dokončnih spoznanj (resnic), pač pa, nasprotno, utegne sleherna nova najdba (nov kraj ali zgolj nova plast terena) marsikaj (in predvsem trditve, "dognanja") - postaviti na glavo, ovreči!




Ni komentarjev:

Objavite komentar