sobota, 10. marec 2018

Videti in vedeti - dve povsem različni zadevi!



Pravijo, da je podelitev volilne pravice ženskam izkaz velikega napredka. Prav, samo...
Je bila "družba" prej, ko so imeli samo moški pravico voliti, kaj pametnejša? Ne.
Je "družba" sedaj, ko tudi ženske volijo, kaj pametnejša? Ne.
Aha, potemtakem je napredek v tem, da (tudi z ženskami) več neumnosti išče pametne odločitve?!

Je Galileo, in še nekateri pred njim (je Zemlja potrebovala vsaj dve tisočletji, če ne več, da se je smela zaokrožiti!), videl satelitske posnetke ("našega") planeta, da je trdil o njegovi okroglosti (in o Soncu, krog katerega Zemlja kroži)? Ali pa je, morda, videl natanko isto, kar so videli vsi ostali, neko, vsaj relativno, ravnino ( = ploščatost), ki se je vlekla do prve gorske verige, ali do obzorja, neke zvezde, in ozvezdja, pa Sonce, Luno...
Seveda, da je videl natanko isto, kar so videli ostali, vsi, le da je, za razliko od ostalih, vseh - razumeval tisto, kar je videl!

Je Njutn, takrat, ko je "izmislil" gravitacijo, kaj več vedel o drevesu, o veji, o jabolku in o tleh, na katera, slej ko prej, pade jabolko... kot je vedela večina, o taistem?
Ni, seveda, da ni, potemtakem je bilo njegovo znanje (o drevesu, veji, jabolku, tleh) enako, vsaj približno enako znanju, o taistem, večine, vseh. Pomeni, da je Njutn, takrat, za razliko od večine, od vseh, "zgolj" - razumeval taisto znanje!

Ne nazadnje - je moč videti, otipati tisto, čemur pravimo psiha, podzavest... seveda, da je, moč videti, ampak zgolj in izključno takrat, kadar to tudi razume(va)š!
Ko ne bi bilo mogoče, potem ne bi bilo možno tudi (o)zdravljenje psihične obolelosti.

Kako ugotavlja človejaška večina?
Nekako tako, kot sem (danes) zjutraj "ugotavljal" sam...
Ko me je, je že bilo krepko svetlo, Miša zbudila, sem, še ves omotičen od spanja, izustil (prepričan v to, da je danes petek): Kako to, da si doma, je kaj narobe, s teboj, si zbolela?!
Ja, ni dovolj to, da se "zavedaš", kajti - če ne dospevaš do objektivnega (do dejstev), takrat je sleherno zavedanje le "zavedanje"!

Ni komentarjev:

Objavite komentar