petek, 25. december 2020

O BUTASTIH tapametnih

Glede na to, da pamet in um nista eno in isto, ni nič čudnega, da se pametni z neumnostjo izkazujejo!

Pameten, zgolj pameten, nikoli do uma ne bo segel. Ko bi, potem bi bil um dosegljiv vsakemu bitju, ki misli, potemtakem - vsaki živali!

Za dospetje v umnost je potreben zametek, potrebna je ustrezna naravna zasnovanost, ki zmožnost biti-umen omogoča. Zgolj omogoča, kajti vse ostalo je odvisno od tega, če ima ta zmožnost možnost, da se razvija, in razvije.

V nagonskem okolju, ki je absolutno večinsko, takšna možnost ne obstaja! Pametni so namreč preveč pametni ( = butasti), pa vedo, brezpogojno, da je svet takšen, v kakršnega so jih njihovi, prav tako pametni, predniki naučili. In v tem svetu ni potrebno ničesar dokazovati, oni, preprosto, vedo, da je tako, kakor vedo.

S to pametjo se Človek bori skozi ves razvoj, skozi vso zgodovino. Človek, posameznik, ki ima (je imel) to srečo, da mu tapametni niso pretirano dihali za ovratnik, in mu vsilili, najprej mišljenjske, nato tudi ravnanjske, svoje kalupe! Kajti s tem, ko bi mu jih uspeli vsiliti, bi izničili sleherno možnost - razvoja njegovega uma! Psihično bi ga namreč tako potolkli, da bi tudi sam začel verjeti ( = verovati) v obče "resnice", in bi tako verjel vanje, da bi se stežka dalo prodreti globje, vse do tja, kjer se poraja - pripravljenost do sodelovanja, do pogovora. Da, sleherno zdravljenje ozdravljivih psihičnih bolezenskih stanj poteka izključno v podobi pogovora...

Pravijo, da se prepričanega ne da prepričat. Ta trditev je resnična, povsem, takrat, kadar skušaš prepričati (mu pojasnjevati, razlagati) nerazumsko bitje, nagonsko, NEčloveka. Le-to namreč ni zmožno umovanja, pa je sleherni poskus nekakšnega "razsvetljevanja" v naprej obsojen na propad! Nagonskemu bitju lahko le predresiraš njegova prepričanja, pomeni, da ga iz nekih konkretnih prepričanj (katera so mu priučena, "privzgojena", potemtakem v osnovi niso njegova) spreobrneš v druga, drugačna. Takšnih spreobrnitev mrgoli, v zgodovini, ne nazadnje - nekoč so vsi VEDELI, da je Zemlja ploščata, danes vsi VEDO, da je okrogla... nekoč so vsi VEDELI, da neki drugi bogovi obstajajo, danes vsi VEDO, da obstajajo ti, današnji... za hec: nekoč so vsi VEDELI, da je Janša narodni junak, danes pa...

Vprašljivo zna biti prepričevanje posameznika, ki je sicer porojen kot razumsko bitje, kot Človek, okolje pa ga je psihično pohabilo, in ga spremenilo v nekaj, kar je, vsaj približno, taistemu okolju podobno, primerljivo, sprejemljivo. V kolikor pri takšnem posamezniku najdeš zmožnost razumevanja (razumskega delovanja), potem je od njegove volje po sodelovanju (do le-te navadno pride takrat, kadar začnejo psihično porojene težave že preveč kvarno delovati na posameznikovo živetje, in bi se jih posameznik rad znebil) odvisno to, ali mu boš lahko pomagal, ali ne: če je voljan, če sodeluje, potem ga skozi pogovor (in z edinim sredstvom, ki dejansko pomaga, z LOGIKO, ali, drugače povedano, z RAZUMOM) lahko ozdraviš, in mu povrneš (v začetku "zgolj") ZMOŽNOST razumskega delovanja (do dejanskega takšnega ravnanja bo lahko dospel naknadno, s pomočjo "širjenja obzorja", s pomočjo večanja količine spo/znanj)! V kolikor ga do sodelovanja ne pripelješ, potem se bo njegovo stanje, tudi miselno, samo slabšalo (za vsako neobravnavano bolezen je značilna tendenca razvoja, napredovanja bolezni, slabšanja psihofizičnega stanja).

V kolikor gre za kolikor toliko neokrnjeno razumsko bitje, potem... potem trditev, da prepričanega ni moč prepričani, sploh ne vzdrži, kajti "zgolj" predstavitev ustreznih argumentov, s katerimi oseba do tedaj ni bila seznanjena, zadošča, da svoje videnje neke vsebine spremeni!

Z vso odgovornostjo trdim, izhajajoč iz praktičnih spoznanj, torej iz dokazljivih stanj, da so VSA OBSTOJEČA ZNANJA s področja psihe, bolj ali manj, LARI-FARI, in bodo takšna ostala vse do tedaj, dokler ne bo ugotovljeno (in ugotovitvi primerno delovano) preprosto dejstvo, ki govori o tem, da - je "človeštvo" sestavljeno iz (večinskih) živali (navzven resda človeku podobnih) in iz predstavnikov Homo Sapiensa, torej iz Ljudi (ki pa so v krepki manjšini, in se kažejo skozi vse, izkazane in potencialne, morda nikoli v tej podobi prepoznane, ajnštajne)!

Vem, sem butast, ker trdim nekaj takega, ko pa vsi vendarle vedo, da temu ni tako, vendar... o čem že so vsi vedno VEDELI, vseskozi, in koliko raznih galileov se je v podobi bebcev kazalo (tem vednovsevednim) doslej?! Potemtakem sem, če drugega ne, v dobri družbi!

Ni komentarjev:

Objavite komentar