ponedeljek, 8. januar 2024

Sraka je – sraka!

Sraka je sraki podobna, v osnovah svojega izkazovanja celo enaka, vsem ostalim srakam. In mi je povsem vseeno to, v kateri krošnji domuje, kateri jati pripada, sraka, še naprej, ostaja, zgolj in samo – sraka!
 
Kakopak, srake se z menoj ne bi strinjale, pravzaprav se sploh ne zmorejo, strinjati z menoj, za kaj takšnega imajo namreč krepko premajhne glave. In v teh glavah se sklicujejo na neke, bojda sila pomembne, razlike, na osnovi katerih je moč srake razlikovati, jim celo večje, ali pa manjše, vrednosti pripisovati. Tako, denimo…
 
Tiste, ki na javorju bivajo, so Javorščice, one z bukve Bukovščice, spet tretje Lipovščice… in to je sila pomembno, za srake, seveda, kajti domača krošnja je le domača krošnja, z nje se smejo srake po svoje iztrebljati, in ga ni tujca, ki bi se kar tako, zlahka, upal ogrožati domorodne kljune, v smislu njih etične, pardon, krošenjske pripadnosti!
 
Tudi vedo, srake, da vrh javorja povsem drugačna nadnaravnost obstaja, kot, denimo, vrh bukve ali lipe, in vsakemu teletu, pardon, srakastemu, so njegove jasli edine, ki štejejo. So dane, same po sebi, pa bi jih bilo grešno zavreči, celo podvomiti v njih veljavo!
 
Je pa dejstvo, da vse srake zavidajo Orehovščicam, vsaj takrat, kadar orehi dozorijo, in jih je moč nositi na cesto, jih pod kolesa mimo vozečih polagati, in v blagostanju živeti. Ja, Orehovščicam se ni potrebno pretirano naprezati, pri njih denar, pardon, orehe, celo zdrobljene, kar s ceste pobirajo…
 
Pri srakah sta temeljni vrednoti sveta krošnja, domača, kakopak, in sveto pripadanje tej krošnji, in katerokoli srako boš povprašal o tem, katera krošnja je najlepša, najprijaznejša, najbolj civilizirana, no, vsaj napredna, vsaka bo izkrakala, da je takšna – njena! Kako ne bi bila, ko pa sraka na temelju tega, da krošnji pripada, vrednost taiste krošnje povzdiguje, s tem, kakopak, tudi, če ne celo predvsem, lastno. Z drugim se namreč nima postavljati, vse srake o istem krakajo, se za sitimi kljuni prek sveta poganjajo, in, zlasti – izserjejo vse, kar se jim v odvečnosti izkaže.
 
Ne, resnično, nikoli nisem razumel pomena teh sračjih vrednot, čeprav nekaj vem o majhnosti, o izhajajoči potrebi po pripadnosti, s tem tudi o izkazovani brezličnosti, neprepoznavnosti, sračji, seveda, vselej sem se skušal slepiti s tem, da so jim vredni sonce, nebo, zelenje, vodovje… pa četudi se mi, na slednjem koraku, taiste srake kot nevredne naštetega izkazujejo. Še krošnje si ne zaslužijo, v bistvu, tako podobne, celo enake druga drugi.

Ni komentarjev:

Objavite komentar