sreda, 10. januar 2024

V svetu nekompatibilnih…

Danes se že nekaj ur preklam ob posodobitvi računalnika. Naprava je že v častitljivih letih, za tovrstno opremo, kakopak, pa mu nameščanje novotarij, prilagojenih zmožnejši tehnologiji, kar nekaj sape jemlje. Ni kompatibilen, ta, moj računalnik, s sodobnostjo, in mu tega prav nič ne zamerim, vem, kako to zgleda, tudi jaz nisem kompatibilen, z vsemi »normalnimi«, pardon, v prid razumljivejšemu sporočanju – z vsemi običajnimi…
 
Sicer imava pa kar nekaj skupnih značilnosti, moj računalnik in jaz. On je že star, tudi jaz sem. On potrebuje čas, da se zažene, jaz tudi. On se bori s tem, da bi do konca obupal, enako velja za mene. Od njega neke pretirane koristi ni, od mene tudi ne. In mu, kljub temu, ob vsem naštetem skozi prste gledam, kajti – ko bi mu iskal napake, bi ugotovil, da ima eno samo, omembe vredno, mene. Dočim mojih napak niti prešteti ni moč, o tem, zagotavljam, ve vsakdo, ki je kadarkoli imel z menoj opraviti. In zlasti tisti, ki so me celo prenašati morali. Reveži, ob misli na njihove muke se mi srce para…
 
Veliko sva preživela, skupaj. Ne vem, če je pretirano, v kolikor zapišem, da sva na tone nekih listov popisala, in, s tem, silila tiskalnik malodane v obup. Dokler se nama ni, lansko jesen, zasmilil, revež, pa sva ga razrešila tovrstnih obveznosti. Le čemu bi tiskal, nekaj, karkoli, ko pa zvečine nobenega pomena nima, moje zapisovanje?! Le potrata papirja, barve, prostora in časa. Če malenkosti ne omenjam, seveda, na primer tiskalnikovega in mojega življenja.
 
Veliko, še vedno, preživljava. Še vedno mi namreč vdano svoje zmožnosti ponuja, in s potrpežljivostjo prenaša sleherno črko, v katero ga ženem. Celo vremensko napoved mi pokaže, in mi lajša čas, vsaj za malo, ko smem, prek njega, šahovske figure premikati. Edina zadeva, v vsem mojem življenju, katero sem kadarkoli premikal, ne da bi me razplet presenetil, kaj šele razočaral, celo izdal…
 
Danes mi je že tretjič zapisal tisti »poskusite znova, sicer bomo poskusili mi, kasneje«. Del posodobitev je sprejel, z ostalimi se, kaže, ne strinja. In mu puščam, bojda, svobodno voljo, zlasti pri takšnih odločitvah, dočim v vsem ostalem sodelujeva, dogovarjava, se usklajujeva, pač, kakor naj bi v nekem, kateremkoli, sobivanju tudi bilo. Celo ob meni, in z menoj, bojda groznem zatiralcu svobodne volje. Grozljivo, zares grozljivo, zlasti meni, ko ugotavljam, da, očitno, celo osnovnih zadev ne razumevam, vsaj pravilno ne, pa moram od drugih zvedeti o sebi. In o svojih ravnanjih, kakopak.
 
Razmišljam, ob tem, glede na to, da sem bil vselej pripravljen na pogovor, in dogovor, celo mesece in leta sem vzpodbujal oblikovanje lastnih mnenj, kako zares zgleda »demokratičen« odnos, ne-tiranski, o katerem mi moj spomin, vsaj kar zadeva mojih ravnanj, ničesar ne zna povedati. Tako da vsakdo dela po svoje, in zase, obenem od skupnosti pričakujoč le tisto, kar njemu prija?! Če, potem, priznam, sem pravi tiran, kajti na tak način se nikoli nisem izkazoval.
 
Da, zares sva nekompatibilna, oba, in priznam, da me določene drugačnosti motijo, celo tako zelo, da jih, nekaterih, ne prenašam, ali pa to le stežka počnem. Ne, ne moti me neko drugačno mnenje, ne moti me drugačen svetovnonazorski pogled, neka drugačnost v izgledu, v usmerjenosti, tudi tisti spolni, ne motijo me drugi jeziki, okolja, barve kože, vse tisto, pač, kar se zna premnogim kot izjemno moteče izkazovati, najbolj me motita le dve zadevi. Prva je neumnost, druga nemoralnost, celo sprijenost…
 
S prvo sem se sprijaznil, kaj bi drugega, kamorkoli se obrnem, nanjo naletim, potemtakem je naravno stanje, dejstvo, in mimo dejstev ni moč. Pa se ji skušam izogibati, če pa že ne gre, ni vrag, tudi o vremenu se znam pogovarjati, čeprav nerad, a se znam. Z drugo imam pa večje težave, pravzaprav nepremostljive, pa se z njo nikakor ne zmorem sprijazniti, kaj šele, da bi jo kot samoumevno dejstvo sprejemal. Ne, povsem drugače in – čim dlje od mene.
 
Kakorkoli že, vsako jutro, ko računalnik, po kar dolgem zaganjanju, pokaže svojo oživitev, mu lepo besedo porečem. Še dobro, da se mu še vedno da, z menoj, po vsem doživetem. In mu zaželim še dolgo obstajanje, bolje počasi, a predano, kot na hitro in mimogrede, toliko da bi me odpravil.
Tudi njemu, očitno, še vedno znese, ob meni, z menoj, sicer bi me že davno zapustil. Imel je priložnost gledati takšne zapustitve, obenem je, bojda, »umetna inteligenca«, ni vrag, da tudi sam česa podobnega ne bi znal. A se me drži, eden redkih nasploh. In še ničesar mi ni očital, in mi z nobeno lažjo postregel. Zanimivo, celo takšni obstajajo!

Ni komentarjev:

Objavite komentar