torek, 23. oktober 2018

Je tako težko razumeti...


Že nekajkrat sem bil ne samo povprašan, čemu ne odprem svoje ordinacije za psihoterapevtsko delovanje, pač pa celo nagovarjan v to, da bi jo. S strani določenih, ki, pač, vedo, da izvajam terapijo (a tega izvajanja ne nudim v občo »uporabo«), in da to počnem uspešno…

Velikokrat sem že pojasnjeval, da se mi ne zdi pravilno to, da za določene dejavnosti ni nikakršnih omejitev, nekih preskusov (ugotavljanja – dejanske, ne le namišljene – usposobljenosti, razpolaganja s potrebnimi sredstvi, ne nazadnje ugotavljanja značajskosti izvajalca oz. ponudnika določene, katerekoli, storitve), ki bi potekali pod okriljem nekih uradnih, s strani stroke (katerekoli, s kateregakoli področja) postavljenih odborov, komisij. Tako da…

Dandanes lahko vsakdo v nabiralnik odvrže listič, z zapisanim »popravljam/o vse, kar v vašem domu popravilo potrebuje«, z drugimi besedami – dandanes se lahko dobesedno vsakdo izkazuje za usposobljenega opravljanja določenih vsebin, ne glede na to, ali dejansko to zmore, ne glede na to, ali je zmožen, ne nazadnje, spoštovati dogovor(jeno)!

»Ampak, vsi tako delajo,« slišim, domnevno celo v podkrepitev (njih mnenja o tem, da bi jaz moral imeti tozadevno ordinacijo), »pomeni, da lahko tako tudi ti!«.
To je, za te, ki me nagovarjajo, celo argument, s katerim naj bi bili prepričljivi oziroma naj bi prepričali mene. A me ne. Čemu?

Preprosto: prav zaradi tega, ker VSI danes počenjajo tisto, kar se jim zljubi početi… prav zaradi tega, ker ni nobenih tovrstnih ne komisij, ki bi ugotavljale zmožnost-za-izvajanje-ponujanih-storitev, in na temelju morebitne ugotovljene zmožnosti izdale ustrezno dovoljenje… prav zaradi tega, ker je dandanes večina strokovnjakov (na kateremkoli področju) zgolj »strokovnjakov«… zaradi tega živimo v kaosu, v neredu, in zaradi tega nastaja škoda, katere, objektivno gledano, ne bi bilo, ko…

Ko bi bile stvari že v osnovi urejene! Pa – če se sam zavzemam za to, da bi moral biti nek red, če sam menim, da je obstoječ način nevzdržen, celo škodljiv, če sem prepričan v to, da večina, ki se izdaja za strokovnjake, s stroko nima nobene povezave (z izjemo, morda, šolske, tiste formalne, v podobi tozadevne izobrazbe)… potem vsekakor nisem in NE smem biti med tistimi "vsemi", NE smem delovati v nasprotju z lastnimi prepričanji, in mi to, kar »vsi počnejo« NE sme biti vodilo, ali opravičilo, pač pa mi sme biti edino in izključno – merilo za nedopustno(st)!

KO bodo ustanovili tovrstne komisije (odbore), denimo na področju, na katerem tudi sam (na prostovoljni bazi tistih, ki se name obračajo po pomoč, kakopak, in brez zaračunavanja »usluge«!) izkazujem določeno usposobljenost, KO bodo v teh komisijah (odborih) tisti, ki dejansko razumevajo (in ne zgolj naučeno »razumevajo«) problematiko (bi bilo še najbolje, ko bi takšne komisije sestavljali diagnostiki – le-ti so redki, kajti zlasti na področju psihe ni slehernik, četudi formalno »študiran«, zmožen prepoznavanja vrste bolezni, daleč od tega, redki so takšni! – in ne tisti, ki se ukvarjajo s terapijo oz. večinoma s »terapijo«)… takrat bi, morda, tudi sam razmislil o tem, če je pred menoj še dovolj živetja, in če še razpolagam z zadostno količino energije, da bi se podal v odpiranje ordinacije, kajti – verjeli ali ne, ampak menim, da ni dela, ki bi bilo težje (psihofizično bolj naporno), kot je odpravljanje psihične obolelosti, potemtakem zdravljenje (in NE predresiranje)!

In – uspevam, s to, svojo, razlago?
Tu bi najprej moral na papir ujeti smeh, morda celo krohot, ob izkazanem vprašanju. Šele naknadno sledečo besedo: NE! Kajti…

»Ampak, če vsi tako delajo, zakaj ne bi tudi ti?!« Z dodatnim »Pa ja ne misliš, da boš sam spremenil svet?«

Ne, ne bom ga, seveda da ne, a vsaj poskušam lahko, in upam v to, primakniti drobtinico k temu spreminjanju. Čeprav močno dvomim, da bo do njega sploh prišlo! Vsekakor pa NE nameravam sodelovati v drekanju, taistega sveta. Ga je že brez mene več kot preveč.

In, ja, je težko razumeti, četudi povsem preproste stvari, takrat, kadar - nisi razumevanja zmožen/žna!

Ni komentarjev:

Objavite komentar