torek, 9. oktober 2018

Neumnost, ne/vednost, umnost


Obstaja obče prepričanje, da je moč, z izobraževanjem, odpraviti neumnost. In to prepričanje je, kakopak, značilno prav za – neumnost! Ki, absurd, vselej VSE VE…

Če zanemarimo že izhodiščni nonsens, izkazan v kontradiktornosti med »potreba po odpraviti neumnost« in »vsevedna neumnost« (čemu bi jo odpravljal, ko pa že tako vse ve?!), če zanemarimo preprosto dejstvo, ki govori o tem, da so umske (ne)zmožnosti posledica naravne zasnovanosti, potemtakem tistih naravnih dejstev, ki obstajajo sama po sebi, ne da bi kogarkoli spraševala po dovoljenju za svoj obstoj… potem se lotimo določenih primerjav, na temelju katerih je moč sklepati o tem, če je neumnost zares moč odpravljati, s čemerkoli, ne nazadnje z učenjem.

Poglejmo najprej globoko v preteklost. V čase, ko je absolutna večina VEDELA, da je (so) svet ustvaril(i) bog(ovi)! Pravzaprav so ti, pretekli (in nasploh vsi) časi, delikatni, kajti izkazujejo se na različne načine, in v okviru vseh teh (različnih) načinov je občost (vselej) VEDELA kako je s svetom, in je VEDELA predvsem to, da ima prav (da je njeno »vedenje« pravilno). Pa poznamo čase, v katerih so verovali v obstoj VEČ bogov (in so si bogovi med seboj razdelili posamezna področja), in poznamo čas, v katerem verujejo v enega boga, čeprav… še vedno verujejo v več bogov, generalno (ali pa tudi ne) gledano. Pa »vedo«, da obstajajo tako Jezus, kakor Alah, Buda… in ne samo to, NE VEDO, da v bistvu, še vedno izkazujejo MNOGOBOŠTVO, kajti govorijo o »svetem duhu«, o »bogu očetu« in o »bogu« (Jezusu)… če se zaustavim pri (prostorsko) najbližjem krščanstvu.
Obstajali so, in še vedno obstajajo, tudi animisti. Verujejo, da je bog v sleherni zadevščini, tudi v listu, ki raste z drevesne veje. Obstajajo ločine, znotraj istih verovanj, ki se medsebojno izključujejo, po nauku, in praksi, s katero se izkazujejo. Kakorkoli že…

Nekoč so VEDELI, da je bog ustvaril svet. Da prižiga in ugaša Sonce, neti strele, povzroča dež… da je naredil morja in gore, doline… VEDELI so, da se Sonce vrti krog ploščate Zemlje… VEDELI so, da je stvar božje volje to, kako se bo vse odvijalo…

Kaj je to »bog«?!Najlažje bi bilo pojasniti tako, da zapišem, da je bog neka »višja sila«, sama po sebi obstajajoča, sama od sebe odvisna, večna (v vsakem času občost VE, da je/so njen/i bog/ovi večen/-ni, čeprav se je takšno prepričanje že izkazovalo kot napačno, saj je taista občost  ukinjala stare/obstoječe bogove in jih nadomeščala z novimi… potemtakem gre za ABSURD, saj bi se dalo sklepati, da obstoj občosti ni odvisen od volje bogov, pač pa obratno, da je obstoj bogov odvisen od volje občosti!!!!!!!). Pomeni, da je »bog« tisti nekaj, kateri vpliva, pogojuje in opredeljuje sleherno posamičnost, potemtakem tudi občost. In glede na to, da je današnja občost prepričana v to, da VE, da Denar, Položaj, Oblast, Družben sistem… delujejo na posameznika, ga oblikujejo (po neki svoji volji), bi se dalo tudi omenjene pojme šteti med »bogove« (ker v očeh občosti nastopajo kot višje sile, same po sebi obstajajoče in delujoče!).
Potemtakem, bi se dalo zaokrožiti, je »bog« kombinacija nekega OPREDMETENEGA POJM(ovanj)A in – konkretne, opredmetene NEUMNOSTI (nedojemljivosti, NEzmožnosti razumevanja)!

V vseh časih obstajajo POSAMEZNIKI, le peščica jih je (v slednjem času), ki se, tako kot vsi ostali, rojevajo v ISTO OKOLJE, ki podlegajo ISTEMU izobraževalnemu sistemu, ki se učijo ISTIH resnic… no, pravilneje bi bilo zapisati »resnic«, in tako zapisovati toliko časa, dokler bodo tudi »spoznanja« obče neumnosti sestavljala učne vsebine… in ne samo to, na ENAK NAČIN gledajo z očmi, na ENAK NAČIN poslušajo z ušesi, na ENAK NAČIN okušajo z brbončicami, na ENAK NAČIN tipajo s prsti, na ENAK NAČIN vonjajo, s svojimi nosovi. Pomeni, da bi tudi ti posamezniki MORALI NA ENAK NAČIN (kot to izkazuje občost) ugotavljati svet, ki je »takšen, kakršen se mi kaže«, a – ga ne! Nasprotno, pa še kako nasprotno, ti posamezniki imajo že od malega TEŽAVE Z OBČOSTJO, ker jih le-ta skuša (prisilno, kakopak) spraviti v svoje (miselne in vedenjske) kalupe, glede na to, da OBČOST VE, in je sleherno (in zlasti posamično) odstopanje od tega občega »vedenja« napačno, nepravilno, celo nedopustno! Pa ja ne bo ratal bedak, iz mojega otroka, če se že sedaj izkazuje s tako neumnimi izjavami…

Zanimivo, PRAV TA PEŠČICA, ti POSAMEZNIKI, ki na enak način doživljajo svet po vprašanju čutnih zaznav, ugotavlja(jo) dejanska stanja, dejstva. Prav ti posamezniki so tisti, ki »izumljajo«, ki povzročijo, da se NJIHOVA spoznanja pretvarjajo v učno snov, posledično tudi v »znanja« občosti, čeprav (ja, v navednicah sem zapisal) – kakšno vražje znanje je to, če pa tega, kar si se tozadevno naučil, NE RAZUMEŠ?!!!!!

Tudi moji cucki znajo. Znajo sesti, kadar jim tako ukažem. Znajo priti, kadar jih pokličem. Vendar – razumejo mojo željo, po tem, da sedejo, pridejo? NE, nikakor ne, »razumejo« le povezavo med neko konkretno besedo ( = ukazom) in ravnanjem, v katerega so bili (ob tej, konkretni besedi) naučeni. KO BI razumeli, denimo besede, sporočila, katera jim prek besed prenašam, potem bi sedli tudi takrat, ko bi jim rekel »daj, položi svojo rit na tla«… in bi prišli ob slišanem »prinesi svoje kosti k meni«.
Zanimivo, in preverljivo, a – predstavljaj si, da imaš pred seboj tri cucke. Naj bodo Janez, Lojze, Jože. In porečeš »Janez, sedi«, kaj meniš, kaj se bo zgodilo (v primeru, kakopak, ko bodo vsi naučeni sesti na ukaz)? Ti povem: VSI bodo sedli, ker bodo samodejno (na temelju pogojnega refleksa) reagirali na ukaz, na tisti »sedi«! Toliko so razumna NAGONSKA bitja! (Medklic: naj te, ob tem, ne moti to, da dvonoga nagonskost ločuje med imeni, pa Lojze in Jože ne bi sedla, v omenjenem primeru – ko bi bili cucki po svojih značilnostih bolj podobni človeku, denimo vsaj toliko, kot so mu podobni opičjaki… ko bi cucki toliko časa so/delili človekov svet in njegove navade… ni vrag, da se tudi oni ne bi naučili poimenskega razlikovanja! Pomisli raje na to: en BEDAK /na primer/ uporabi izraz »tajkun« - pri čemer sploh ne ve, kaj to, v izvirni podobi, pomeni, pa že vsa bebava občost taisti izraz uporablja – pri čemer, kakopak, sploh ne ve, kaj le-ta, v izvirni podobi, pomeni!).

Dobro, v vsakem času obstajajo posamezniki, ki vsebinsko spreminjajo svet (s svojimi spoznanji, kakopak). In če ti posamezniki predstavljajo korenito, popolno nasprotje občosti, potem pomeni, da v vsakem času obstaja tudi občost, ki NASPROTUJE TEM SPREMEMBAM, jim vsaj otežkoča njih udejanjanje, potemtakem – skuša ohraniti obstoječe, skuša ohraniti samo sebe (in svojo »pamet«, svoje v-vsakem-času-vse-vedenje, skuša ohraniti svojo naravnost, tisto stanje, potemtakem, ki je, kar zadeva občosti, ostalo povsem nespremenjeno, skozi vsa stoletja t. im. razvoja)! Kakopak, kadar VIDI (s čutnim zaznavanjem ugotovi), da določena sprememba poraja UGODJE, takrat jo, brez odlašanja, sprejme… četudi gre za ugodje manj-dela-s-plevelom, pa s pesticidi dodobra ZASTRUPI prst (LASTNO osnovo preživljanja), potem IZVE, da je prst zastrupljena, pa… pa začne uporabljati, masovno in redno, »bum efekt«…

Tudi danes obstaja(jo) bog(ovi). In imajo ISTE ZNAČILNOSTI, kot so jih imeli nekoč, in vselej. So nesmrtni in večni, od nekdaj obstoječi (a takšni so bili tudi Zevs, Jupiter, Svarog…). So vsezmožni (kot so bili nekoč). So ustvarili »svet« (kot so ga tudi nekoč). Le da…
Le da, očitno, niso večni (stari so, če pravilno ugotavljam) odpisani, na njih mesto so stopili drugi, novi. Niso vsezmožni (če niti lastnega obstoja ne zmorejo zagotoviti). Niso ustvarili »sveta«, vsaj vsega ne, saj so gore posledice tektonskih premikov, ali vulkanskih izbruhov… in je morje posledica ohlajanja iz-gorečih-snovi-izhlapele-tekočine… z drugimi besedami: že toliko »resnic« o bogovih (in svetu kot takem) je bilo spoznanih v podobi NERESNIC, da bi, posledično, VSAKA UMNOST tovrstne pravljice že davno opustila, in da bi se VSAKA UMNOST že zdavnaj ugotovila kot NEAVTORITETO (NEverodostojnost) na področju vedenja, znanj(a), umovanja… ko bi, seveda, pri sebi ugotovila, da so njena spoznanja popolno nasprotje resničnosti! Pomeni, če zapišem drugače: SAMO NEUMNOST VZTRAJA PRI LASTNI »UMNOSTI«, NE GLEDE NA TO, KOLIKOKRAT SE TA NJENA »UMNOST« IZKAŽE ZA – BEBAVOST!

O čem se dandanes občost ne izobražuje? Morda o nastanku človeka? NE, učila se je, poprej, da je nastal iz opice. Zdaj se uči, da ima istega prednika kot opica. A, kljub temu, tisti »bog je ustvaril svet, in človeka na njem«. Uči(la) se (je) o človeku razumnem bitju. O človeku kot SUBJEKTU (kot nekom, ki zmore VPLIVATI na okoliščine, jih spreminjati, nadzorovati, obvladovati). A, kljub temu, »Položaj, Oblast, Družben sistem, Denar…(po)kvari posameznika (in, posledično, skupnost kot tako!)«!!!!!

Čemu, hudiča, učenje, ko pa sedejo tako Janez, kakor tudi Lojze in Jože. Ker NI NAČINA (in ne sredstva) s katerim bi bilo moč NEUMNOST PRETVORITI V UMNOST, v njeno nasprotje!!!

Mimogrede: tudi v današnjem času obstaja tista omenjena razumska peščica, pa – ko bi BUTASTA občost zmogla razumeti besede taiste peščice, besede, ki so svarile pred (v preteklosti) zastavljenimi »potmi«, potem danes ne bi bili tu, kjer smo. In potem danes obča BEBAVOST ne bi morala napenjati svojih JALOVIH MOŽGANOV, iščoč ne samo krivcev (za nastali položaj), pač pa, aleluja, tudi »rešitve« iz njega!

Ni komentarjev:

Objavite komentar